Jagody goji posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C). Ponadto są niskokaloryczne. Sezam zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest bogaty w witaminę A, B i E, stanowi też podstawowy składnik znanych każdemu sezamków!
Batoniki, których podstawowym składnikiem są jagody goji i sezam wraz z dodatkami smakują wyśmienicie, a ich przyrządzenie jest niezwykle szybkie i proste. Poniżej 2 warianty dla niezdecydowanych!
WARIANT 1.
Składniki:
Jagody goji, czyli „czerwone diamenty” 150 g
Miód 250 ml
Sezam 300 g
Zapach waniliowy 2 krople
Łyżka masła
Przygotowanie:
Rozłóż arkusz papieru do pieczenia, a drugi tej samej wielkości przygotuj na później, wraz z wałkiem i nożem. Sezam należy uprażyć na suchej patelni, do momentu aż się zezłoci. Miód przelać do garnka i gotować ok. 5 min, aż na jego powierzchni powstaną bąble. Po zdjęciu z ognia dodać zapach waniliowy, masło, sezam oraz jagody goji. Szybko wymieszać i wylać na papier. Wszystko przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować. Batoniki już prawie gotowe, jeszcze tylko pokrój je na kawałki i możesz jeść.
WARIANT 2.
Składniki:
1/2 szklanki ziaren sezamu
1/2 szklanki migdałów w płatkach
1 garść jagód goji
3 łyżki miodu naturalnego
Wykonanie:
Najpierw połącz ze sobą sezam i migdały w garnku lekko praż. Po jakimś czasie dodaj miód, wymieszaj i przez 10 min podgrzewaj, do momentu aż miód zgęstnieje. Dodajemy jagody goji, mieszamy ponownie, wlewamy do foremek lub wysypujemy na papier do pieczenia. Jeśli wybieramy opcję z papierem, to powtarzamy czynności, jak w wariancie 1.