Sezon na jagody rozpoczął się na dobre. Dlaczego warto jeść te niezwykłe owoce leśne i z czym najlepiej smakują? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.
Lipiec to miesiąc jagód. W niniejszym okresie bez trudu znajdziemy je zarówno w sklepach spożywczych, jak i w samym lesie. Te niewielkie owoce są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Spożywane, nawet w niewielkich ilościach, odpowiedzialne są za obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz wzmocnienie naczyń krwionośnych. Jakie inne właściwości skrywają w sobie jagody?
Jagody – wartości odżywcze
Smak świeżych jagód leśnych nierozerwalnie kojarzy nam się z latem. Niemniej jednak, niniejsze owoce warto zachować również na zimę. Wszelkiego rodzaju soki oraz przetwory wykonane z jagód stanowią skarbnicę witamin i minerałów, które skutecznie wzmocnią nasz organizm w okresie przeziębień. Nawet w niewielkiej porcji jagód możemy znaleźć:
Minerały, takie jak:
- Selen – wpływający na wspomożenie czynności tarczycy oraz wzmocnienie układu odpornościowego;
- Cynk – odpowiedzialny za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz wsparcie funkcjonowanie naszego układu rozrodczego;
- Miedź – wpływająca na zwiększenie naszej odporności oraz wspomożenie czynności mózgu; oraz
- Mangan – wspomagający funkcjonowanie układu nerwowego oraz wzmacniający układ kostny człowieka i jego sprawność seksualną.
Witaminy, takie jak:
- Witamina A – wspierająca nasze oczy oraz wzmacniająca układ odpornościowy;
- Witamina C – wzmacniająca układ odpornościowy oraz spowalniająca proces starzenia się skóry; oraz
- Witamina PP (witamina B3) – regulująca poziom cholesterolu we krwi oraz odpowiedzialna za wsparcie funkcjonowania układu nerwowego.
Jagody – właściwości zdrowotne
Dzięki zawartym w swoim składzie przeciwutleniaczom oraz witaminom i związkom mineralnym, jagody wykazują niezwykłe właściwości zdrowotne. Wśród najważniejszych z nich możemy wyróżnić:
Po pierwsze: działanie przeciwbiegunkowe. Sok z jagód, dzięki bogatej zawartości garbników, uszczelnia błonę śluzową żołądka i neutralizuje szkodliwe produkty powstałe na skutek przemiany materii. Efektem niniejszego procesu jest spowolnienie ruchów robaczkowych jelit, a tym samym zatrzymanie uciążliwej biegunki.
Po drugie: regulacja poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki zawartym w jagodach składnikom odżywczym dochodzi do wzmocnienia naczyń włosowatych, dzięki czemu możliwe staje się obniżenie poziomu cholesterolu we krwi osób zmagających się z jego nadmiarem. Ponadto, niniejsze owoce za sprawą glukokininin pomagają regulować poziom cukru w organizmie.
Po trzecie: zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Za sprawą przeciwutleniaczy zawartych w jagodach, możliwe staje się wspomożenie procesu walki z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za powstawanie zmian nowotworowych w organizmie człowieka.
Po czwarte: zwalczanie bakterii. Zarówno świeże jagody, jak i te spożywane w formie soku lub koncentratu, przyczyniają się do zwalczania bakterii odpowiedzialnych za wywoływanie licznych stanów zapalnych w obrębie układu moczowego.
Jagody – przepisy
Ze względu na swój wyjątkowy smak, jagody stanowią idealny dodatek do deserów. Wspaniale sprawdzają się jako nadzienie do pierogów, czy naleśników, ale równie dobrze smakują w formie przetworów. Dlatego też, poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na sok z jagód, który wzmocni Twoją odporność w okresie jesiennych przeziębień.
Jakich składników potrzebujesz?
Jak przygotować sok z jagód?
Krok I: Owoce przebierz z liści, oczyść i delikatnie opłucz;
Krok II: Do dużego garnka włóż owoce i wsyp cukier/ksylitol. Następnie zalej wszystkie składki wodą i gotuj je przez około 20 minut (aż do momentu zagotowania);
Krok III: Przecedź otrzymany sok przez lnianą ściereczkę lub gęste sitko. Następnie przelej sok do przygotowanych wcześniej słoiczków lub butelek i pasteryzuj go przez około 20 minut.
Tak przygotowany sok z powodzeniem możesz dodać do rozgrzewającej herbaty lub wody przegotowanej.
Życzymy smacznego!