Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze ma dynia. Dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Indeks glikemiczny dynia ma wysoki (IG=75), dlatego nie jest wskazana dla diabetyków. Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną – im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu. Pestki dyni – wartość odżywcza Prawdziwą skarbnicą wielu witamin i minerałów są pestki dyni. W 100 g zawierają aż 550 mg magnezu (ok. 150% dziennego zapotrzebowania), 1174 mg fosforu (168%), 4,49 mg manganu (214%) i 7,64 mg cynku (80% zapotrzebowania na cynk kobiet i 50% – mężczyzn). Cynk ma dobroczynny wpływ na cerę – wzmacnia ją, rozjaśnia i wygładza, przyśpiesza gojenie ran. Pestki dyni są też bogate w witaminę B3, czyli niacynę, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego – 100 g zaspokaja 30% dziennego zapotrzebowania. Wiadomo też, że nasiona dyni mają wyjątkową kombinację wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które zapobiegają miażdżycy. Wyciśnięty z nich olej należy do najsmaczniejszych i najcenniejszych tłuszczów roślinnych. Pomaga w niedomaganiach wątroby i układu naczyniowo-sercowego Dyniowe rekordzistki Najcięższą dynię świata (821 kg) wyhodowano w stanie Wisconsin. Polska rekordzistka (773 kg) wyrosła w Zdzieszowicach na Dolnym Śląsku. Nasze dyniowe piękności można podziwiać na wrocławskim Festiwalu Dyni, który odbywa się co roku w październiku. Lecznicze właściwości dyni Pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów: tęgoryjca dwunastnicy, glisty ludzkie, lamblii. Dzięki zawartości kukurbitacyny – substancji zawartej w błonce otaczającej nasiona, zabezpieczającej je przed drobnoustrojami. Najwięcej kukurbitacyny jest w świeżych, miękkich pestkach, dlatego dyniową kurację odrobaczającą najlepiej przeprowadzić jesienią. Wystarczy zjeść rano, na czczo 100-200 (w zależności od wieku) świeżo wyłuskanych pestek dyni. Dzieciom można podać pastę z pestek dyniowych z miodem – wystarczy rozdrobnić pestki w moździerzu, dodając trochę wody lub mleka i miód do smaku. Po 2-3 godzinach trzeba zażyć środek przeczyszczający. Zupa dyniowa z pestkami dyni SKŁADNIKI 4 PORCJE 1 łyżka oleju roślinnego (użyłam kokosowego) 1 ząbek czosnku 1 gałązka (ok. 8 cm) rozmarynu 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 pomidor 500 g upieczonej dyni 500 ml bulionu lub rosołu 4 łyżki mielonych migdałów bez skórek sól, pieprz Do podania: np. pestki dyni i olej z pestek dyni PRZYGOTOWANIE W garnku na oleju podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek oraz listki rozmarynu. Dodać kmin rzymski, ostrą paprykę w proszku i obrany, pokrojony w kosteczkę pomidor. Smażyć przez ok. 1-2 minuty, następnie dodać dynię i podgrzać. Wlać bulion, dodać mielone migdały i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, następnie zupę zmiksować, doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Podawać ze zrumienionymi na patelni pestkami dyni i olejem z pestek dyni. Kurczak z dynią i cukinią SKŁADNIKI ilość porcji: 4 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka oleju roślinnego 350 g dyni, pokrojonej w niewielkie plasterki 350 g cukinii, pokrojonej w plasterki 1 średni pomidor, obrany i posiekany PRZYGOTOWANIE W małej teflonowej patelni na średnim ogniu rozgrzać masło z olejem. Oprószyć kurczaka połową soli i pieprzu i włożyć na patelnię. Smażyć po około 2 minuty z każdej strony, aby się przyrumienił. Przełożyć na talerz i przykryć folia aluminiową aby nie wystygł. Z patelni wylać tłuszcz, dodać dynię, cukinię i pomidora. Oprószyć resztą soli i pieprzu. Smażyć na średnim ogniu, aż dynia lekko zmięknie (ok. 3 minuty). Zmniejszyć ogień i dodać na patelnię kurczaka. Częściowo przykryć. Dusić, aż dynia zmięknie całkowicie, a kurczak będzie w środku usmażony, ale nadal soczysty (ok. 5 minut). Przełożyć kurczaka na talerz i przykryć folia aluminiową aby nie wystygł. Zwiększyć ogień pod patelnią i smażyć warzywa, często mieszając, aż prawie cały płyn z patelni wyparuje (ok. 2 minuty). Wyłożyć warzywa wkoło kurczaka i podawać. Pestki dyni dostępne na naszej stronie internetowej: http://www.cosdlazdrowia.pl/
Sezon na dynie…
Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA