Sezon na truskawki oficjalnie możemy uznać za rozpoczęty. Jak wykorzystać ten niezwykły owoc w swojej kuchni? W dalszej części artykułu przedstawimy Ci kilka ciekawych przepisów z truskawkami w roli głównej!
Truskawki to owoce, które nierozerwalnie kojarzą nam się latem. Soczyste, smaczne, a przy tym pełne witamin i niezbędnych składników odżywczych, znajdują szerokie zastosowanie zarówno w cukiernictwie, jak i w kuchni wytrawnej. Ze względu na wysokie temperatury, którymi mogliśmy cieszyć się już od początku maja, w tym roku ceny truskawek mogą być znacznie niższe w porównaniu do roku ubiegłego.
TRUSKAWKI Jakie mają właściwości?
Chociaż truskawki kojarzą nam się wyłącznie ze słodką przyjemnością, okazuje się, że ich częste spożywanie może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu.
Po pierwsze. Truskawki zwalczają wolne rodniki: wszystko to za sprawą wysokiej zawartości przeciwutleniaczy oraz znaczących ilości witaminy A i C.
Po drugie. Truskawki chronią nasze serce: poprzez wysoką zawartość flawonoidów, takich jak: antocyjany, katechiny oraz kwercetyny obniżają poziom złego cholesterolu, a tym samym wpływają na stabilność blaszek miażdżycowych.
Po trzecie. Truskawki wspierają proces odchudzania: za sprawą wysokiej zawartości pektyny pobudzają pracę jelit i regulują trawienie pokarmów. Ponadto, truskawki posiadają niską zawartość kalorii (około 32 Kcal/100g produktu).
Po czwarte: Truskawki wspierają naszą odporność: poprzez wysoką zawartość witaminy C oraz kwasu elagowego, niniejsze owoce wykazują działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo, za sprawą antyoksydantów w nich zawartych, stymulują nasz układ odpornościowy do walki z zagrożeniami płynącymi ze strony środowiska.
TRUSKAWKI Fit przepisy
Przepis nr 1. Delikatna sałatka z truskawkami i mozzarellą
CZEGO POTRZEBUJESZ?
- ½ opakowania rukoli;
- ½ opakowania roszponki;
- Około 10 dużych, dojrzałych truskawek;
- Około 200g sera mozzarella;
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego;
- Garść orzeszków pinii lub prażonych migdałów; oraz
- Miski do wymieszania składników.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: Rukolę, roszponkę oraz truskawki dokładnie opłucz zimną wodą, a następnie pozostaw do osuszenia;
Krok 2: Ser pokrój w kostki o grubości około 1 cm i wrzuć je do przygotowanej wcześniej miski. Następnie dodaj do niej osuszone liście rukoli i roszponki.
Krok 3: Pokrój truskawki w plastry o grubości około 2 mm. Dodaj je do pozostałych składników, a następnie delikatnie wymieszaj dodając przy tym oleju kokosowego lub oliwy z oliwek.
Krok 4: Na koniec wrzuć do miski prażone migdały lub orzeszki pinii.
Przepis nr 2. Truskawkowa owsianka
CZEGO POTRZEBUJESZ?
- Około ½ szklanki płatków owsianych;
- Około ½ szklanki mleka kokosowego BIO;
- Około 10 dojrzałych truskawek;
- 1 łyżkę naturalnego miodu lub ksylitolu;
- Małego garnka oraz miski do podania.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Krok 1: Przelej mleko kokosowe do małego garnka i postaw na małym ogniu. Następnie dodaj do niego przygotowane płatki owsiane i gotuj przez około 4 minuty, co jakiś czas mieszając.
Krok 2: Pokrój 8 truskawek w kostkę i dodaj je do płatków owsianych na 1 minutę przed końcem gotowania.
Krok 3: Na koniec, do przygotowanej owsianki dodaj łyżkę miodu lub ksylitolu. Przelej całość do miski i udekoruj pozostałymi truskawkami.
Przepis nr 3. Lekki deser truskawkowy
CZEGO POTRZEBUJESZ?
- 1 szklankę gęstego jogurtu naturalnego;
- Około 5 dojrzałych, dużych truskawek;
- 1 kostkę gorzkiej czekolady;
- Około 1 łyżeczki wybranych otrębów (np. otrębów pszennych);
- Wysokiej szklanki lub pucharu do podania deseru.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Krok 1: Szklankę jogurtu naturalnego wymieszaj z jedną łyżeczką otrębów np. pszennych.
Krok 2: Umyte truskawki pokrój w drobną kostkę i połóż na dnie wysokiej szklanki lub pucharu.
Krok 3: Kostkę czekolady zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Krok 4: Zalej truskawki przygotowanym jogurtem, a następnie posyp całość startymi płatkami czekolady.
SMACZNEGO!