Śledziowe sałatki nie tylko od Święta

Chociaż do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze sporo czasu, niektórzy z nas już dzisiaj zastanawiają się, jakie dania zaserwować swoim najbliższym w tym wyjątkowym dniu. Dlatego też, w poniższym tekście przygotowaliśmy dla was zbiór przepisów ze śledziem w roli głównej. Niniejsza ryba jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa! Doskonale sprawdza się zarówno w roli dodatku do pożywnej sałatki, jak i w formie słonej przekąski. A co jeszcze warto wiedzieć na temat śledzia?

Z tego artykułu dowiesz się

  • Dlaczego warto jeść śledzie;
  • Jakie śledzie powinniśmy wybierać;
  • Jak przygotować sałatkę śledziową z dodatkiem ciecierzycy;
  • Jak przyrządzić szybką sałatkę z filetów śledziowych z dodatkiem żurawiny;
  • Jak przygotować aromatyczną sałatkę ze śledzia z dodatkiem jajka.

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledź to niezwykła ryba, która łączy w sobie szereg wartości odżywczych. Jej regularne spożywanie, w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz aktywnością fizyczną, może przyczynić się do znacznej poprawy funkcjonowania naszego organizmu. W 100 g porcji surowych śledzi atlantyckich znajdziemy około 158 kalorii; 17,96 g białka; 9,04 g tłuszczu oraz 0 g węglowodanów. Ponadto, niniejsza ryba skrywa w sobie:

Cenne witaminy, takie jak:

  • Witamina A;
  • Witaminy z grupy B (w tym: tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6 oraz B12, kwas foliowy);
  • Witamina C;
  • Witamina D;
  • Witamina E;
  • Witamina K.

Niezbędne minerały, takie jak:

  • Wapń (około 88 mg);
  • Fosfor (około 57 mg);
  • Potas (około 42 mg);
  • Magnez (około 32 mg);
  • Żelazo (około 1,31 mg);
  • Sód (około 1 mg);
  • Cynk (około 0,7 mg).

Kwasy tłuszczowe, w tym:

Nasycone kwasy tłuszczowe – około 2,04 g;

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe – około 3,73 g;

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe – około 2,13 g.

Za sprawą wymienionych wyżej składników odżywczych, śledzie wykazują szereg cennych właściwości zdrowotnych, wśród których możemy wyróżnić pozytywny wpływ na ochronę układu krążenia, jak również wspomożenie funkcjonowania układu nerwowego.

Jakie śledzie powinniśmy wybierać?

Jeśli mamy taką możliwość, zawsze powinniśmy wybierać świeże ryby morskie. Niemniej jednak, otrzymanie wysokiej jakości śledzia w dobrej cenie nie jest wcale łatwym zadaniem. Na szczęście, niezależnie od gatunku, jak również sposobu przyrządzenia, śledzie stanowią cenne źródło wartościowych składników odżywczych. W większości sklepów spożywczych dostępne są następujące rodzaje śledzi:

  • Matiasy: młode śledzie, charakteryzujące się obniżoną zawartością tłuszczu oraz delikatnym smakiem;
  • Bismarcki: płaty śledziowe w occie;
  • Śledzie solone: najczęściej w formie filetów, które należy opłukać przed spożyciem;
  • Śledzie w oleju: warto wybierać te w najczystszej postaci, bez dodatku przypraw.

Jak przygotować sałatkę śledziową z dodatkiem ciecierzycy?

Sałatka śledziowa z dodatkiem gotowanej ciecierzycy to nie tylko doskonałe źródło cennych składników odżywczych, ale również propozycja prostej sałatki na wigilijny stół.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 150 g gotowanej ciecierzycy;
  • 200 g filetów śledziowych w oleju;
  • Pęczka świeżej natki pietruszki;
  • 2 łyżek soku z limonki;
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego;
  • 3 łyżek musztardy.

Sposób przygotowania:

Krok I: Ugotowaną ciecierzycę przełóż do miski, a następnie pokrop ją łyżką soku z limonki, dodaj pokrojone w paski filety śledziowe oraz posiekaną natkę pietruszki;

Krok II: W mniejszej miseczce wymieszaj ze sobą: jogurt naturalny, musztardę oraz pozostały sok z limonki;

Krok III: Połącz ze sobą zawartość obu misek, a następnie odstaw sałatkę do lodówki na około 30 minut.

Jak przyrządzić szybką sałatkę z filetów śledziowych z dodatkiem żurawiny?

Poniższa propozycja jest przeznaczona dla miłośników odważnych połączeń smakowych.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 10 filetów ze śledzia (pokrojonych w cienkie paski);
  • Garści suszonej żurawiny;
  • Garści pokruszonych orzechów włoskich;
  • 1 cebuli czerwonej (posiekanej w drobną kostkę);
  • 1 gruszki pokrojonej w kostkę;
  • 1 łyżki wysokiej jakości oleju rzepakowego;
  • Szczypty świeżo mielonego pieprzu.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki delikatnie ze sobą wymieszaj, a następnie odstaw sałatkę do lodówki na około 30 minut.

Jak przygotować aromatyczną sałatkę ze śledzia z dodatkiem jajka?

Niniejsza propozycja świetnie sprawdzi się zarówno w formie przekąski na świąteczny stół, jak i kolacji na co dzień.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 200 g solonych filetów ze śledzia;
  • 3 ogórków kiszonych;
  • 3 ugotowanych ziemniaków;
  • 2 jajek ugotowanych na twardo;
  • ½ pęczka drobno posiekanego szczypiorku;
  • Szczypty pieprzu;
  • 2 łyżek oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Krok I: Ziemniaki oraz ogórka pokrój w kostkę;

Krok II: Śledzie pokrój w paski i połącz je z powyższymi składnikami;

Krok III: Ugotowane jajka pokrój w ósemki i dodaj do sałatki;

Krok IV: Całość przypraw posiekanym szczypiorkiem, pieprzem oraz oliwą z oliwek, a następnie delikatnie wymieszaj.

Podsumowanie

Święta to idealny moment na rozpoczęcie eksperymentów kulinarnych. W tym roku postaraj się, aby przygotowane przez Ciebie dania był nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pełne zdrowia.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *