Ten przepis jest idealny dla wszystkich łasuchów. Dzięki obecności miodu ciasteczka są słodkie, mimo że do ich wykonania nie użyto ani odrobiny cukru. Dużą ich zaletą jest również to, że nie zawierają one tłuszczu. Wykonanie tych ciastek jest niezwykle proste, więc poradzą sobie z tym nawet najwięksi amatorzy kuchni. Bazę do masy na ciasteczka stanowią zaledwie cztery produkty!
Składniki
- 2 jajka
- 200 g błyskawicznych płatków owsianych
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek miodu
Wykonanie
Krok 1.
Płatki owsiane wysypujemy na suchą patelnię i podprażamy przez chwilę. Płatki muszą się tylko lekko przyrumienić, trzeba uważać, by ich nie przypalić!
Krok 2.
Zarumienione płatki mieszamy z jajkami, miodem i mąką. Całość mieszamy łyżką, do momentu połączenia się składników. Jeżeli konsystencja masy jest zbyt sypka, dodajemy jeszcze odrobinę miodu lub mąki.
Krok 3.
Zwilżamy ręce i formujemy kształt ciasteczek. Trzeba być cierpliwym, ponieważ masa na pewno będzie się mocno kleić. Pieczemy ok. 15 min w temperaturze 180 stopni. Piekarnik ustawiamy na funkcję termoobiegu.