Słodko-słodki syrop klonowy testowany na szczurach

Syrop klonowy powszechnie znany jest dzięki unikalnemu smakowi, stosowany jako alternatywa miodu lub białego cukru. Mało kto wie, że ma działanie wspomagające pracę wątroby, co wykazały badania prowadzone na szczurach.Tokijscy naukowcy udowodnili, że szczury na diecie, karmione syropem klonowym, w swojej krwi posiadały obniżony poziom enzymów wątrobowych, których wzrost jest groźny dla zdrowia (świadczy o zapaleniu wątroby). To kolejna właściwość syropu klonowego wpływająca pozytywnie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.

Syrop klonowy, podobnie jak biały cukier zawiera sacharozę (i kalorie), dlatego powinien być stosowany z umiarem. Jednak dostarcza on organizmowi wiele naturalnych i pożytecznych składników. m.in. witamin, przeciwutleniaczy i mikroelementów.

Plusy:
– jest to produkt całkowicie naturalny, syrop klonowy w oryginale nie zawiera żadnych barwników i konserwantów
– zawiera sporą ilość przeciwutleniaczy i polifenoli – także substancje o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym
– pobudza wytwarzanie insuliny przez trzustkę, wpływa pozytywnie na użytkowanie glukozy przez komórki mięśni, dzięki działaniu kwasu abscysynowego
– jest bogaty w magnez, mangan, cynk, witaminę B2
– możliwy do wykorzystania na różne sposoby w kuchni
– wspomaga pracę wątroby

klon

Minusy:
-wysoka zawartość sacharozy (nawet do 75%), zawiera też glukozę i fruktozę

Syrop klonowy można kupić w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością (np. tutaj).
Ma szerokie zastosowanie w kuchni, stosowany np. jako polewa do naleśników, dodatek do deserów, polewa do lodów, dodatek do owoców, płatków śniadaniowych. Może stanowić uzupełnienie i urozmaicenie codziennej diety.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *