Słone przekąski – ograniczenia

Jak i dlaczego ograniczać zjadanie słonych przekąsek?
Do słonych przekąsek zaliczamy głównie chipsy, paluszki, krakersy, orzeszki solone. Sięgamy po nie bardzo często w stanach stresu, zdenerwowania. Trzeba pamiętać, że zawierają one nie tylko nadmiar soli, ale również spore ilości tłuszczy i węglowodanów. Te produkty nie należą do dietetycznych, mogą więc być przyczyną tycia, a więc zagrażać naszemu zdrowiu.
Często jest tak, że nasz organizm wcale nie domaga się słonego smaku, tylko samego chrupania. Ponoć, podobnie jak zwierzęta, my ludzie również mamy potrzebę gryzienia, przeżuwania.
Co zatem zrobić, by unikać sięgania po słone przekąski?
– jedz chrupiące warzywa
– przygotuj chipsy naturalne z warzyw
– sięgaj po naturalne orzechy, migdały
– zamiast dodawać sól do gotowania czy smażenia – posyp nią już gotowy posiłek – sól będzie bardziej wyczuwalna i łatwiej zaspokoisz zachciankę na słone
– znajdź źródło stresu i spróbuj go złagodzić innym sposobem, np rozmową z kimś bliskim
– wyładuj gniew w inny sposób, np ćwicz, biegaj, idź na spacer

Chcesz nawodnić organizm: wypij szklankę wody ze szczyptą soli.

słone przekąski, zawartość soli w przekąskach

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.