Obecnie na rynku dostępne są przeróżne produkty z kokosa, które na tysiąc sposobów można wykorzystać w kuchni. Spośród najpopularniejszych warto wymienić olej kokosowy, wodę kokosową, chipsy kokosowe, mąkę kokosową i cukier kokosowy. Z produktów tych można stworzyć pyszne desery, zupy i dania główne.
Poniżej przepis na zupę pomidorową z dodatkiem mleka kokosowego. Przypomina smaki orientu, a do tego jest łatwa w przygotowaniu, szybka i smaczna.
Składniki:
- 100 g ryżu basmati
- 350 g pomidorów malinowych (ewentualnie z puszki)
- 1 szklanka bulionu z warzyw
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 opakowania małych mozzarelli w kulkach
- 1 łyżka płatków migdałowych
- pęczek świeżej kolendry
Wykonanie:
Ryż gotujemy, jak zaleca producent na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na oliwie.
Pomidory po sparzeniu i obraniu kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka z cebulą i podsmażamy. Kolejnym krokiem będzie dolanie wywaru warzywnego i mleka kokosowego. Całość mieszamy. Zupę łączymy z ugotowanym ryżem. Podajemy z kulkami mozzarelli, kolendrą i uprażonymi migdałami.