Smak orientu – wypróbuj zupę pomidorową z mlekiem kokosowym!

Obecnie na rynku dostępne są przeróżne produkty z kokosa, które na tysiąc sposobów można wykorzystać w kuchni. Spośród najpopularniejszych warto wymienić olej kokosowy, wodę kokosową, chipsy kokosowe, mąkę kokosową i cukier kokosowy. Z produktów tych można stworzyć pyszne desery, zupy i dania główne.

mleko-kokosowe

Poniżej przepis na zupę pomidorową z dodatkiem mleka kokosowego. Przypomina smaki orientu, a do tego jest łatwa w przygotowaniu, szybka i smaczna.

Składniki:

  • 100 g ryżu basmati
  • 350 g pomidorów malinowych (ewentualnie z puszki)
  • 1 szklanka bulionu z warzyw
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 opakowania małych mozzarelli w kulkach
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • pęczek świeżej kolendry

Wykonanie:

Ryż gotujemy, jak zaleca producent na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na oliwie.

Pomidory po sparzeniu i obraniu kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka z cebulą i podsmażamy. Kolejnym krokiem będzie dolanie wywaru warzywnego i mleka kokosowego. Całość mieszamy. Zupę łączymy z ugotowanym ryżem. Podajemy z kulkami mozzarelli, kolendrą i uprażonymi migdałami.

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.