Dynia, to nieodłączny element i ozdoba Halloween – to też symbol jesieni i niezwykle wartościowe warzywo. Zawiera m.in. cynk, magnez, żelazo, fosfor, witaminę E, fitozwiązki i lignany.Dynia świetnie sprawdzi się w roli składnika kremu Halloween, na który przepis poniżej.
Strasznie potrzebne składniki:
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 4 szklanki wody
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka curry
- sól do smaku
- śmietana
- ciemny chleb
Koszmarnie proste wykonanie:
Masło roztapiamy w garnku, następnie dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy, aż nieco zmięknie. Do naczynia dodajemy dynię, wodę i przyprawy. Gotujemy, a później dusimy, aby warzywo zrobiło się miękkie. Na koniec możemy zmiksować, jeśli chcemy żeby zupa miała konsystencję kremu.
Gotowy krem przelewamy na talerze, po czym dekorujemy je śmietaną, formując z niej kształt pajęczyny.
Z ciemnego chleba wycinamy kształt pająka i zdobimy nim każdą porcję.