Smalec gesi


Smalec gęsi jest produktem powstałym z wytopienia tłuszczu gęsiego. Oprócz tego, że dobrze smakuje, znany jest ze swych właściwości leczniczych. W medycynie ludowej od dawna smalec ten uważany był za świetny lek, zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego.

Właściwości smalcu gęsiego

  • Najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy.
  • Źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które:
    – obniżają poziom cholesterolu,
    – obniżają ciśnienie krwi,
    – zapobiegają chorobom układu krążenia i tworzenia się zakrzepów,
    – regulują pracę układu nerwowego, oddechowego oraz nerek,
    – dbają o nawilżanie i właściwy koloryt skóry.
  • W znacznej części składa się z kwasu oleinowego (tego samego, który jest składnikiem oliwy z oliwek) i dzięki temu redukuje poziom “złego cholesterolu” we krwi.

Stosowanie

W kuchni:

Używa się go do smarowania pieczywa, smażenia lub jako dodatek do potraw.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *