Śniadanie wysokobiałkowe powinno być nieodłącznym elementem w diecie sportowca, któremu zależy na rozwoju masy mięśniowej. Oto 4 przepisy na proste, szybkie i przede wszystkim – bogate w białko śniadania. W sam raz na rozpoczęcie dnia – tym bardziej dnia treningowego.
Szybkie śniadanie wysokobiałkowe – omlet z mozzarellą i polędwicą
Składniki:
Ser, mozzarella – 40 g (2 x Plaster)
Polędwica sopocka – 45 g (3 x Plasterek)
Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)
Chleb żytni razowy – 30 g (1 x Kromka)
Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)
Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
Sól himalajska – 1 g (1 x Szczypta)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 15 minut
1.Chleb opiecz w tosterze/ opiekaczu/ na patelni.
- Patelnię posmaruj olejem i rozgrzej. Jajka wybij do miseczki i roztrzep widelcem. Wylej je na patelnię, dodaj posiekaną polędwicę i mozzarellę.
- Jak się zetną rozdziel omlet na pół i każdą z części złóż „w kosteczkę” tak by zmieściła się na kromce chleba.
4.Wyłóż omlet na chleb. Pomidora pokrój na cząstki i zjedz z grzankami.
- Dopraw ulubionymi przyprawami.
Kalorie i makroskładniki*:
K:453.1 / B:36.4 / T:24.8 / WP:19.2 / F:4.2 / WW:2.0
*K: kalorie, B: białko, T: tłuszcze, W: węglowodany, F: błonnik, WW: wymienniki węglowodanowe
Pyszne śniadanie wysokobiałkowe – Zapiekany serek wiejski z jabłkiem i cynamonem
Składniki:
Serek wiejski (naturalny) – 200 g (1 x Opakowanie)
Białko jaja kurzego – 35 g (1 x Sztuka)
Płatki owsiane – 30 g (3 x Łyżka)
Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 35 minut
- Białko jaja ubij na sztywno i delikatnie połącz z serkiem i płatkami.
- Przełóż do żaroodpornego naczynka, posyp cynamonem.
- Piecz 15 minut w 200 stopniach. Gotowy serek posyp tartym jabłkiem
Kalorie i makroskładniki*:
K:400.6 / B:30.2 / T:11.4 / WP:38.1 / F:5.1 / WW:3.8
*K: kalorie, B: białko, T: tłuszcze, W: węglowodany, F: błonnik, WW: wymienniki węglowodanowe
Owsiany koktajl z bananem i makiem
Składniki:
Odżywka białkowa (WPC) – 35 g (1 x Porcja)
Płatki owsiane – 30 g (3 x Łyżka)
Banan – 120 g (1 x Sztuka)
Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 125 g (0.5 x Szklanka)
Mak niebieski – 10 g (1 x Łyżka)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 5 minut
- Zmiksuj składniki w blenderze.
Kalorie i makroskładniki*: K:484.2 / B:27.0 / T:14.7 / WP:53.6 / F:8.6 / WW:5.4
*K: kalorie, B: białko, T: tłuszcze, W: węglowodany, F: błonnik, WW: wymienniki węglowodanowe
Pieczywo z jabłkowo-cynamonowym twarożkiem
Składniki:
Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
Cynamon – 2 g (0.4 x Łyżeczka)
Ser twarogowy półtłusty – 100 g (0.5 x Opakowanie)
Jogurt naturalny – 40 g (2 x Łyżka)
Chleb żytni razowy – 90 g (3 x Kromka)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 5 minut
- Rozdrobnij widelcem twaróg i wymieszaj z jogurtem.
- Dodaj starte na tarce jabłko i posyp cynamonem.
- Podawaj z pieczywem.
Kalorie i makroskładniki*: K:440.2 / B:26.1 / T:8.0 / WP:60.0 / F:11.6 / WW:6.0
*K: kalorie, B: białko, T: tłuszcze, W: węglowodany, F: błonnik, WW: wymienniki węglowodanowe
Śniadanie wysokobiałkowe powinno być oparte o dobrej jakości składniki. Sprawdź wysokiej jakości białka idealne dla wegetarian. Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.