Śniadanie wysoko białkowe – 4 przepisy

Śniadanie wysokobiałkowe powinno być nieodłącznym elementem w diecie sportowca, któremu zależy na rozwoju masy mięśniowej. Oto 4 przepisy na proste, szybkie i przede wszystkim – bogate w białko śniadania. W sam raz na rozpoczęcie dnia – tym bardziej dnia treningowego.

śniadanie wysokobiałkowe

Szybkie śniadanie wysokobiałkowe – omlet z mozzarellą i polędwicą

Składniki:

Ser, mozzarella – 40 g (2 x Plaster)

Polędwica sopocka – 45 g (3 x Plasterek)

Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)

Chleb żytni razowy – 30 g (1 x Kromka)

Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)

Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)

Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)

Sól himalajska – 1 g (1 x Szczypta)

 

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 15 minut

1.Chleb opiecz w tosterze/ opiekaczu/ na patelni.

  1. Patelnię posmaruj olejem i rozgrzej. Jajka wybij do miseczki i roztrzep widelcem. Wylej je na patelnię, dodaj posiekaną polędwicę i mozzarellę.
  2. Jak się zetną rozdziel omlet na pół i każdą z części złóż „w kosteczkę” tak by zmieściła się na kromce chleba.

4.Wyłóż omlet na chleb. Pomidora pokrój na cząstki i zjedz z grzankami.

  1. Dopraw ulubionymi przyprawami.

 

Kalorie i makroskładniki*:

K:453.1 / B:36.4 / T:24.8 / WP:19.2 / F:4.2 / WW:2.0

*K: kalorie, B: białko, T: tłuszcze, W: węglowodany, F: błonnik, WW: wymienniki węglowodanowe

 

Pyszne śniadanie wysokobiałkowe – Zapiekany serek wiejski z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

Serek wiejski (naturalny) – 200 g (1 x Opakowanie)

Białko jaja kurzego – 35 g (1 x Sztuka)

Płatki owsiane – 30 g (3 x Łyżka)

Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)

 

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 35 minut

  1. Białko jaja ubij na sztywno i delikatnie połącz z serkiem i płatkami.
  2. Przełóż do żaroodpornego naczynka, posyp cynamonem.
  3. Piecz 15 minut w 200 stopniach. Gotowy serek posyp tartym jabłkiem

 

Kalorie i makroskładniki*:

K:400.6 / B:30.2 / T:11.4 / WP:38.1 / F:5.1 / WW:3.8

*K: kalorie, B: białko, T: tłuszcze, W: węglowodany, F: błonnik, WW: wymienniki węglowodanowe

Owsiany koktajl z bananem i makiem

Składniki:

Odżywka białkowa (WPC) – 35 g (1 x Porcja)

Płatki owsiane – 30 g (3 x Łyżka)

Banan – 120 g (1 x Sztuka)

Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 125 g (0.5 x Szklanka)

Mak niebieski – 10 g (1 x Łyżka)

 

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zmiksuj składniki w blenderze.

 

Kalorie i makroskładniki*: K:484.2 / B:27.0 / T:14.7 / WP:53.6 / F:8.6 / WW:5.4

*K: kalorie, B: białko, T: tłuszcze, W: węglowodany, F: błonnik, WW: wymienniki węglowodanowe

 

Pieczywo z jabłkowo-cynamonowym twarożkiem

Składniki:

Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)

Cynamon – 2 g (0.4 x Łyżeczka)

Ser twarogowy półtłusty – 100 g (0.5 x Opakowanie)

Jogurt naturalny – 40 g (2 x Łyżka)

Chleb żytni razowy – 90 g (3 x Kromka)

 

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Rozdrobnij widelcem twaróg i wymieszaj z jogurtem.
  2. Dodaj starte na tarce jabłko i posyp cynamonem.
  3. Podawaj z pieczywem.

 

Kalorie i makroskładniki*: K:440.2 / B:26.1 / T:8.0 / WP:60.0 / F:11.6 / WW:6.0

*K: kalorie, B: białko, T: tłuszcze, W: węglowodany, F: błonnik, WW: wymienniki węglowodanowe

 

Śniadanie wysokobiałkowe powinno być oparte o dobrej jakości składniki. Sprawdź wysokiej jakości białka idealne dla wegetarian. Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *