Soczewica to nie tylko doskonałe źródło białka oraz (cennego dla zdrowia układu krążenia) potasu, ale również smaczny składnik pożywnych zup oraz wegańskich sałatek. Dlatego też, w poniższym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw najważniejszych informacji na temat niniejszej rośliny. Jakie wartości odżywcze w sobie skrywa i jak wykorzystać ją w naszej codziennej kuchni? O tym w dalszej części tekstu.
Z tego artykułu dowiesz się
- Jakie wartości odżywcze skrywa w sobie soczewica;
- Jakie właściwości zdrowotne wykazuje soczewica;
- Jakie rodzaje soczewicy możemy kupić;
- Jak wykorzystać soczewicę w naszej kuchni;
- Jak przygotować smaczną sałatkę z dodatkiem soczewicy.
Soczewica – najważniejsze wartości odżywcze
Ze względu na bogatą zawartość białka, soczewica na szeroką skalę wykorzystywana jest w diecie wegańskiej. W 100 gramach ugotowanego produktu znajdziemy między innymi: blisko 116 kalorii; 9,02 g białka; zaledwie 0,38 g tłuszczu; 20,13 g węglowodanów (w tym tylko 1,8 g cukrów prostych); 7,9 g błonnika. Ponadto, niniejsza roślina skrywa w sobie:
Cenne witaminy, takie jak:
- Witamina A;
- Witaminy z grupy B (w tym: tiaminę, ryboflawinę, kwas foliowy, kwas pantotenowy, witaminę B6);
- Witamina C;
- Witamina K.
Niezbędne minerały, takie jak:
- Potas (około 369 mg);
- Fosfor (około 180 mg);
- Magnez (około 36 mg);
- Wapń (około 19 mg);
- Żelazo (około 3 mg);
- Sód (około 2 mg);
- Cynk (około 1,3 mg).
Soczewica – najcenniejsze właściwości zdrowotne
Podobnie jak inne rośliny strączkowe, tak i soczewica, wykazuje szereg cennych dla zdrowia właściwości. Wszystko to za sprawą zawartych w niej cennych witamin i minerałów, które w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz aktywnym trybem życia są w stanie wpłynąć na znaczącą poprawę naszego samopoczucia. Okazuje się, że dzięki sporej zawartości potasu, soczewica doskonale wpływa na ochronę naszego układu krążenia. Jej regularne spożywanie jest w stanie zredukować problem nadciśnienia, jak również zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy w przyszłości. Dodatkowo, niniejsza roślina jest nieocenionym składnikiem diety osób zmagających się z problemem anemii. Warto również wiedzieć, iż soczewica jest cennym produktem w jadłospisie osób, które pragną cieszyć się zdrową sylwetką.
Soczewica – jakie rodzaje możemy kupić w sklepach?
Zarówno w popularnych marketach, jak i sklepach ze zdrową żywnością możemy znaleźć różne rodzaje soczewicy. Czym one się charakteryzują?
Po pierwsze: SOCZEWICA CZERWONA: jest wyrazista w smaku i stanowi doskonały składnik zarówno wegańskich pasztetów, kotletów, jak i pieczywa. W tradycyjnej diecie bez przeszkód możemy dodać ją do pełnego warzyw gulaszu z kurczakiem lub smacznego makaronu z pomidorami.
Po drugie: SOCZEWICA ZIELONA: w odróżnieniu od tej czerwonej, charakteryzuje się dość delikatnym smakiem. Nawet po ugotowaniu zachowuje swoją sypkość, dlatego też stanowi doskonały składnik pożywanych sałatek.
Po trzecie: SOCZEWICA ŻÓŁTA: Jest delikatna w smaku i staje się miękka po ugotowaniu, dlatego też stanowi idealny składnik smacznych zup oraz wegańskich pasztetów warzywnych.
KIEŁKI SOCZEWICY: to prawdziwa bomba witaminowa, chociaż są nieco większe niż kiełki rzodkiewki, czy brokułu, doskonale sprawdzą się w roli dodatku do sałatki lub pełnej warzyw kanapki śniadaniowej.
Soczewica – zastosowanie
Ze względu na bogatą zawartość cennych składników odżywczych, soczewica doskonale sprawdzi się zarówno w wegańskiej, jak i tradycyjnej kuchni. Bez przeszkód możemy dodawać ją do rozgrzewających zup, sałatek, a nawet pasztetów. Dodatkowo, soczewica czerwona lub żółta, stanowi idealny składnik do przygotowania wegańskich kotletów lub pożywnych burgerów bez dodatku mięsa.
Pomysł na szybki makaron z dodatkiem soczewicy
Jakich składników potrzebujesz?
- 50 g makaronu pełnoziarnistego;
- 50 g ugotowanej soczewicy (np. zielonej);
- 1 małej cebuli czerwonej;
- 1 puszki pomidorów;
- 1 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżeczki oleju rzepakowego;
- 1 łyżeczki miodu;
- Szczypty oregano;
- Szczypty bazylii;
- Szczypty ostrej papryki.
Sposób przygotowania:
Krok I: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu;
Krok II: Posiekaj drobno cebulkę i podsmaż ją na patelni;
Krok III: Na patelnię dodaj: pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz ugotowaną soczewicę, całość duś przez około 10 minut;
Krok IV: Na koniec dodaj na patelnię ugotowany makaron oraz miód i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Podsumowanie
Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, przynajmniej 2 razy w tygodniu powinniśmy spożywać rośliny strączkowe. Dlatego też, już dziś wprowadź pożywną soczewicę do swojego jadłospisu.