Soczysta dynia w trzech odsłonach

Jak wykorzystać dynię w naszej kuchni? I czy przygotowanie smacznego ciasta z niniejszym warzywem naprawdę jest takie proste? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Stało się! Pierwsze oznaki jesieni możemy odczuć już nie tylko w porannej temperaturze, ale również zauważyć ją na polskich drzewach oraz w ogródkach. Jednym z charakterystycznych dla tej pory roku warzyw jest dynia, która znajduje szerokie zastosowanie w kuchniach z całego świata. Dzisiaj, specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy proste przepisy na to niezwykłe warzywo w trzech różnych odsłonach.

Sposób na dynię nr 1. DYNIA W SŁOIKU

Dynia to doskonały materiał na przetwory. Dlatego też, już dziś warto zabrać się za przygotowanie kilku słoików z dynią w roli głównej.

Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować dynię w occie?

  • Około 1 kilograma obranej ze skórki, wydrążonej z pestek i pokrojonej w kostkę dyni;
  • Około 2 szklanek octu;
  • 1 szklanki cukru; oraz
  • Kilka łyżeczek startego imbiru.

Jak przygotować dynię w occie?

Krok I (zalewa): Szklankę cukru rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody i dodaj do niej przygotowany ocet. Następnie zagotuj zalewę.

Krok II: Do zagotowanej zalewy dodaj dynię i pozostaw całość na około 24 godziny pod przykryciem.

Krok III: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, przełóż dynię do słoika i dodaj do niej imbiru według uznania (pamiętaj, że im więcej niniejszej przyprawy dodasz, tym ostrzejsza stanie się przygotowywana przez Ciebie dynia);

Krok IV: Następnie zalej dynię ponownie zagotowaną zalewą i dokładnie zakręć słoiki.

Uwaga: Przetwory z dyni przechowuj najlepiej w chłodnym miejscu.

Sposób na dynię nr 2. DYNIA W PLACUSZKU

Dynia to doskonały materiał na przygotowanie smacznych i zdrowych placuszków, które mogą stanowić doskonały pomysł zarówno na lekki obiad, jak i smaczną kolację.

Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować placuszki z dyni?

  • Około 500 gram obranej ze skórki i pozbawionej pestek dyni;
  • Niecałą szklankę mąki pszennej;
  • 2 jajek;
  • Łyżeczki octu balsamicznego;
  • Kilka suszonych pomidorów;
  • Oliwy z oliwek;
  • Imbiru i pieprzu oraz soli do smaku.

Jak przygotować placuszki z dyni?

Krok I: Zetrzyj dynię na tarce o dużych oczkach, a następnie przełóż ją do miski.

Krok II: Do dyni dodaj dwa jajka, odrobinę octu balsamicznego, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, przyprawy oraz mąkę, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Krok III: Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i smaż placuszki, aż do momentu, w którym się zarumienią.

Sposób na dynię nr 3. DYNIA W CIEŚCIE

Dynia jest smaczna nie tylko w wytrawnej formie. Niniejsze warzywo stanowi również doskonały składnik do przygotowania słodkich ciast.

Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować ciasto z dyni?

  • Około 500 gram startej dyni (bez skórki i bez pestek);
  • 3 jajek;
  • 1 szklanki cukru trzcinowego;
  • 1 szklanki oleju rzepakowego;
  • Półtorej szklanki mąki;
  • 1 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia; oraz
  • Cukru pudru do posypki.

Jak przygotować ciasto z dyni?

Krok I: Dokładnie zmiksuj olej z cukrem trzcinowym, a następnie stopniowo dodawaj do nich mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.

Krok II: Do pozostałych składników dodaj startą dynię i miksuj całość przez kilka następnych minut.

Krok III: Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC.

Krok IV: Przełóż przygotowaną masę do blachy i piecz ciasto przez około 50 minut.

Krok V: Kiedy ciasto już ostygnie posyp je cukrem pudrem lub polej lukrem.

Życzymy smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.