Jakie właściwości zdrowotne wykazuje i jak wykorzystać ją w naszej codziennej kuchni? W poniższym artykule znajdziesz garść najważniejszych informacji na temat soi. Podpowiemy Ci również, jak w prosty sposób przygotować pyszne i pełnowartościowe mleko sojowe.
Chociaż soja kojarzy nam się głównie z kuchnią wegetariańską, ze względu na liczne składniki odżywcze oraz właściwości zdrowotne, niniejsza roślina powinna zająć miejsce w diecie każdego z nas. Niemniej jednak, spożywanie jej w nadmiernych ilościach może doprowadzić do wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych, które opisane zostaną w dalszej części tekstu.
Soja – co warto o niej wiedzieć?
Soja jest rośliną strączkową, która oprócz licznych właściwości zdrowotnych wykazuje również walory smakowe, dzięki czemu znajduje szerokie zastosowanie w kuchni całego świata. Ponadto, nasiona niniejszej rośliny stanowią doskonałe źródło białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Pamiętaj jednak, że spożywanie soi w nadmiernych ilościach może doprowadzić do wywołania reakcji niepożądanych, takich jak: wzdęcia, silne reakcje alergiczne, a w skrajnych przypadkach nawet wywołanie objawów niedoczynności tarczycy.
Soja – wartości odżywcze
W 100 gramach dojrzałych ziaren soi znajdziemy: około 450 Kcal; 36,5 gram białka; około 20 gram tłuszczu; 30 gram węglowodanów oraz blisko 9,3 gramy błonnika. Ponadto, niniejsza roślina stanowi doskonałe źródło:
Witamin, w tym:
- Witaminy C, A, B6, E i K;
- Tiaminy;
- Ryboflawiny;
- Niacyny; oraz
- Kwasu foliowego.
Minerałów, w tym:
- Wapnia;
- Magnezu;
- Żelaza;
- Fosforu;
- Potasu;
- Cynku;
- Sodu;
- Miedzi;
- Selenu; oraz
- Manganu
Tłuszczów, w tym:
- Kwasów tłuszczowych nasyconych;
- Kwasów tłuszczowych wielonienasyconych;
- Kwasów tłuszczowych jednonienasyconych.
Soja – właściwości zdrowotne
Na podstawie wieloletnich obserwacji oraz badań naukowych stwierdzono, iż regularne spożywanie soi w różnych postaciach może przyczynić się do wspomożenia funkcjonowania i ochrony naszego organizmu. Wśród najważniejszych właściwości zdrowotnych niniejszej rośliny możemy wyróżnić między innymi:
Zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości – wszystko to dzięki zawartości fitoestrogenów w skład których wchodzą izoflawony spełniające istotne funkcje fizjologiczne.
Złagodzenie objawów menopauzy – dzięki fitoestrogenom odpowiedzialnym za regulację poziomu estrogenów wywołujących objawy menopauzy, w tym bólów i zawrotów głowy oraz nagłych uderzeń gorąca.
Zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego w przyszłości – za sprawą zawartości izoflawonów odpowiedzialnych za regulację procesów metabolicznych oraz podniesienie poziomu cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu).
Soja – zastosowanie w kuchni
Ze względu na swoje walory smakowe oraz bogactwo składników odżywczych, soja znalazła szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Możemy spotkać ją pod wieloma postaciami, między innymi: oleju sojowego; tofu; kiełków soi; sosu sojowego (wykorzystywanego najczęściej do doprawiania dań kuchni azjatyckiej); tempeh (czyli tzw. mięsa sojowego); oraz mleka sojowego.
Mleko sojowe – przepis
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 400 gram soi (w formie suchych ziaren);
- 5 litrów wody; oraz
- 150 ml syropu z agawy lub melasy z cukru trzcinowego;
Jak przygotować mleko sojowe?
Krok I: Zalej ziarna soi wodą (tak, aby je przykryć) i pozostaw na całą noc, aż w pełni napęcznieją;
Krok II: Rano, odcedź ziarna na drobnym sitku i przepłucz je kilkukrotnie wodą;
Krok III: Przy pomocy blendera zmiksuj ziarna soi (najlepiej w dwóch partiach), dodając do nich około 2 szklanek przegotowanej wody;
Krok IV: W wysokim garnku doprowadź do wrzenia około 2 litrów wody, a następnie dodaj do niej zmiksowane ziarna soi. Mieszaj składniki przez cały czas i poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje.
Krok V: Pozostaw mleko na wyłączonym gazie przez około 5-10 minut, a następnie ponownie gotuj je przez około 5 minut.
Krok VI: Kiedy mleko ostygnie przecedź je przez drobne sitko lub czystą gazę;
Krok VII: Do gotowego mleka dodaj do smaku syrop z agawy lub melasę z cukru trzcinowego.