Sposób na zdrową i smaczną kolację!

Zdrowa kolacja to taka, która nie tuczy. Wcale nie oznacza to, że na wieczór trzeba jeść jogurt, lub owoce. Wybór jest zdecydowanie większy. Zobacz nasze przepisy na sprawdzoną kolację!

141256_piekna-kobieta-salatka-zdrowie

Propozycja nr 1- Roladki z piersi z kurczaka ze szpinakiem

Pierś z kurczaka to chude mięso, które można szybko i łatwo przyrządzić. Idealnie nadaje się, jako danie na kolację, ponieważ, mimo, że nie ma wielu kalorii, sprawi, że będziemy czuli się syci. A rano obudzimy się bez problemów żołądkowych.
Jeśli do tego dodamy np. zdrowy szpinak, to zdrowa kolacja będzie jeszcze smaczniejsza.

A oto przepis na roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem:

Składniki:
•    Pierś z kurczaka [400 g.]
•    Szpinak świeży [800g.]
•    1 cebula
•    50 g. suszonych pomidorów
•    20 g sera feta
•    1 łyżka przyprawy do kurczaka ze sklepu cosdlazdrowia.pl
•    1 szczypta ostrej papryki
•    1 szczypta gałki muszkatołowej
•    Sól
•    Pierz
•    60 ml. oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Szpinak oczyścić, oderwać końcówki, a następnie umyć i osuszyć.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać szpinak i całość smażyć jeszcze chwile, mieszając. Doprawić do smaku serem feta, ostrą papryką, gałką muszkatołową i suszonymi pomidorami. Można też doprawić solą i pieprzem.
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć. Ułożyć na folii, posmarowanej oliwą, przykryć plastikową folią i rozbić dokładnie tłuczkiem.
Na wierzch kurczaka posypać trochę przyprawy do kurczaka. Ułożyć na tym szpinak, pierś zrolować, zawinąć w folię aluminiową. Końcówki foli zawinąć do środka.
Włożyć do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i piec 20-30 minut.
Upieczoną pierś rozwinąć z folii, zebrać powstały sok i przelać do piekarnika. Płyn uzupełnić wodą do objętości 300 ml. Gotować ok. 3 minut. Można dodać sos serowy dla smaku i zagęszczenia.
Roladki podawać polane sosem.

roladki-z-kurczaka-full-900x600
Propozycja nr 2- Sałatka z brokułami

Brokuły są bardzo ważne w diecie, ponieważ zawierają witaminy, z grupy A, B, E, kwas foliowy, wapń, fosfor, chrom i żelazo. Brokuły mają mało kalorii, a, z uwagi na dużą zawartość chromu, zaleca się je osobom na diecie i cukrzykom.

Sałatka z brokułami jest nie tylko smaczna, ale też sycąca i zdrowa- czyli w sam raz dla osoby na diecie.

Składniki:
•    50 dag makaronu kokardki
•    50 dag brokułów
•    25 dag sera gorgonzola
•    ¾ szkl. jogurtu naturalnego
•    5 łyżek posiekanego szczypiorku
•    3 łyżki natki pietruszki
•    3 łyżki octu winnego [białego]
•    1 łyżka oliwy
•    Sól
•    Pieprz

Przygotowanie:
Umyte i podzielone brokuły gotować 2 min. i odcedzić.
W dużym garnku zagotować wodę, wlać oliwę i ugotować makaron al. dente. Odcedzić i ostudzić.
W misce wymieszać jogurt naturalny i ocet. Dodać połowę sera i wymieszać łyżką na gładką masę. Dodać pozostały, pokruszony ser, makaron, brokuły, natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.

salatka_makaronowa_penne

Smacznego!

A Wy, jakie macie przepisy na zdrową, smaczną i niskokaloryczną kolację?

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *