Sposób na zdrowy obiad. Zupa warzywna w trzech smacznych odsłonach!

Wśród codziennych obowiązków często trudno jest nam znaleźć dłuższą chwilę na przygotowanie pełnego witamin posiłku. Na szczęście, znamy na to proste rozwiązanie. Zupa-krem z warzyw to idealna propozycja jesiennego obiadu. Jest pełna cennych składników odżywczych, a dodatkowo w chłodniejsze dni potrafi nas rozgrzać i nasycić. W poniższym tekście przygotowaliśmy dla Ciebie proste przepisy na trzy aromatyczne zupy, które bez trudu przygotujesz w swojej kuchni.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Jak przygotować wegański krem z brokułów;
  • Jak przyrządzić aromatyczną zupę-krem z buraków;
  • W jaki sposób przygotować krem z papryki czerwonej.

Jak przygotować wegański krem z brokułów?

Stanowią doskonałe źródło witaminy C, A oraz kwasu foliowego, brokuły bo o nich tu mowa są niezastąpionym składnikiem w jesiennej kuchni. Oprócz wzmocnienia odporności, ich regularne spożywanie może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 1 posiekanej cebuli białej (lub szalotki);
  • 5 łyżek posiekanych łodyg natki pietruszki;
  • 2 łyżek oliwy z oliwek;
  • 1 dużego ziemniaka (pokrojonego w drobną kostkę);
  • 1 brokułu;
  • 4 szklanek bulionu warzywnego;
  • 3 szklanek wody;
  • Szczypty soli;
  • Garści prażonych pestek słonecznika.

Sposób przygotowania:

Krok I: Oczyszczone różyczki brokułu pokrój w drobną kostkę;

Krok II: Na dnie garnka rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej posiekaną cebulkę (lub szalotkę), a następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę łodygę natki pietruszki;

Krok III: Do podsmażonych składników dodaj ziemniaki oraz łodygi brokułu i smaż całość jeszcze przez krótką chwilę;

Krok IV: Zalej całość bulionem i gotuj nie dłużej niż 10 minut, aż do momentu, w którym łodygi brokułu staną się miękkie;

Krok V: Do gotującej się zupy dolej wodę oraz różyczki brokułu. Przypraw całość szczyptą soli i gotuj jeszcze przez 5 minut;

Krok VI: Po zdjęciu zupy z ognia zmiksuj ją przy pomocy blendera i posyp uprażonymi pestkami słonecznika.

Nasza rada: Jeśli masz na to ochotę, dodaj do zupy odrobinę mleka kokosowego lub jogurtu greckiego (wersja wegetariańska).

Jak przyrządzić aromatyczną zupę-krem z buraków?

Buraki oprócz bogatej zawartości witamin i minerałów są również w stanie dostarczyć do naszego organizmu białko oraz cenne węglowodany. Warto wiedzieć, iż stanowią one niezastąpiony składnik w kuchni osób zmagających się z problemem anemii.

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 600g pieczonych buraków;
  • 500g ziemniaków;
  • 2 marchewek;
  • 1 korzenia pietruszki;
  • 500ml pomidorów w puszce (najlepiej krojonych);
  • 1 cebuli czerwonej;
  • 1 papryki czerwonej;
  • Około 1,5 l wody;
  • 2 łyżek oliwy z oliwek;
  • Soli i pieprzu do smaku;
  • Prażonych pestek dyni;
  • Posiekanej, świeżej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok I: Podpieczone buraki, ziemniaki, cebulę oraz korzeń pietruszki pokrój w drobną kostkę;

Krok II: Pokrojone warzywa oraz posiekaną paprykę ułóż na dnie garnka i dodaj do nich pomidory w puszce oraz wodę i pozostałe przyprawy;

Krok III: Gotuj całość pod przykryciem przez około 45 minut;

Krok IV: Na koniec zmiksuj całość przy pomocy blendera.

Nasza rada: Podawaj zupę z uprażonymi pestkami dyni, łyżką jogurtu naturalnego oraz posiekaną, świeżą natką pietruszki.

W jaki sposób przygotować krem z papryki czerwonej?

Choć często myślimy, że to cytrusy są doskonałym źródłem witaminy C, okazuje się, że w papryce czerwonej znajdziemy jej kilkukrotnie więcej. Dlatego też, warto wykorzystać niniejsze warzywa dla wzmocnienia odporności organizmu w okresie jesienno-zimowym.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Delikatnie ściągnij skórę z upieczonych papryk i wytnij z niej gniazda nasienne, a następnie pokrój ją w drobną kostkę;

Krok II: Na dnie głębokiego garnka rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną szalotkę oraz łyżkę ostrej i słodkiej papryki, a następnie zalej całość bulionem warzywnym;

Krok III: Do bulionu dodaj paprykę, pomidory w puszce i przyprawy, a następnie gotuj całość przez około 10 minut;

Krok IV: Kiedy zupa będzie już gotowa zmiksuj ją przy pomocy blendera.

Nasza rada: Gotową zupę podawaj z odrobiną śmietanki oraz świeżej natki pietruszki.

Podsumowanie

Zupa to idealna propozycja na jesienny obiad. Przygotowując ją w swoim domu, zadbaj o to, aby znalazło się w niej jak najwięcej cennych warzyw, które zapewnią Ci zdrowie i dobre samopoczucie.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *