Wśród codziennych obowiązków często trudno jest nam znaleźć dłuższą chwilę na przygotowanie pełnego witamin posiłku. Na szczęście, znamy na to proste rozwiązanie. Zupa-krem z warzyw to idealna propozycja jesiennego obiadu. Jest pełna cennych składników odżywczych, a dodatkowo w chłodniejsze dni potrafi nas rozgrzać i nasycić. W poniższym tekście przygotowaliśmy dla Ciebie proste przepisy na trzy aromatyczne zupy, które bez trudu przygotujesz w swojej kuchni.
Z tego artykułu dowiesz się
- Jak przygotować wegański krem z brokułów;
- Jak przyrządzić aromatyczną zupę-krem z buraków;
- W jaki sposób przygotować krem z papryki czerwonej.
Jak przygotować wegański krem z brokułów?
Stanowią doskonałe źródło witaminy C, A oraz kwasu foliowego, brokuły bo o nich tu mowa są niezastąpionym składnikiem w jesiennej kuchni. Oprócz wzmocnienia odporności, ich regularne spożywanie może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości.
Jakich składników potrzebujesz?
- 1 posiekanej cebuli białej (lub szalotki);
- 5 łyżek posiekanych łodyg natki pietruszki;
- 2 łyżek oliwy z oliwek;
- 1 dużego ziemniaka (pokrojonego w drobną kostkę);
- 1 brokułu;
- 4 szklanek bulionu warzywnego;
- 3 szklanek wody;
- Szczypty soli;
- Garści prażonych pestek słonecznika.
Sposób przygotowania:
Krok I: Oczyszczone różyczki brokułu pokrój w drobną kostkę;
Krok II: Na dnie garnka rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej posiekaną cebulkę (lub szalotkę), a następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę łodygę natki pietruszki;
Krok III: Do podsmażonych składników dodaj ziemniaki oraz łodygi brokułu i smaż całość jeszcze przez krótką chwilę;
Krok IV: Zalej całość bulionem i gotuj nie dłużej niż 10 minut, aż do momentu, w którym łodygi brokułu staną się miękkie;
Krok V: Do gotującej się zupy dolej wodę oraz różyczki brokułu. Przypraw całość szczyptą soli i gotuj jeszcze przez 5 minut;
Krok VI: Po zdjęciu zupy z ognia zmiksuj ją przy pomocy blendera i posyp uprażonymi pestkami słonecznika.
Nasza rada: Jeśli masz na to ochotę, dodaj do zupy odrobinę mleka kokosowego lub jogurtu greckiego (wersja wegetariańska).
Jak przyrządzić aromatyczną zupę-krem z buraków?
Buraki oprócz bogatej zawartości witamin i minerałów są również w stanie dostarczyć do naszego organizmu białko oraz cenne węglowodany. Warto wiedzieć, iż stanowią one niezastąpiony składnik w kuchni osób zmagających się z problemem anemii.
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 600g pieczonych buraków;
- 500g ziemniaków;
- 2 marchewek;
- 1 korzenia pietruszki;
- 500ml pomidorów w puszce (najlepiej krojonych);
- 1 cebuli czerwonej;
- 1 papryki czerwonej;
- Około 1,5 l wody;
- 2 łyżek oliwy z oliwek;
- Soli i pieprzu do smaku;
- Prażonych pestek dyni;
- Posiekanej, świeżej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Krok I: Podpieczone buraki, ziemniaki, cebulę oraz korzeń pietruszki pokrój w drobną kostkę;
Krok II: Pokrojone warzywa oraz posiekaną paprykę ułóż na dnie garnka i dodaj do nich pomidory w puszce oraz wodę i pozostałe przyprawy;
Krok III: Gotuj całość pod przykryciem przez około 45 minut;
Krok IV: Na koniec zmiksuj całość przy pomocy blendera.
Nasza rada: Podawaj zupę z uprażonymi pestkami dyni, łyżką jogurtu naturalnego oraz posiekaną, świeżą natką pietruszki.
W jaki sposób przygotować krem z papryki czerwonej?
Choć często myślimy, że to cytrusy są doskonałym źródłem witaminy C, okazuje się, że w papryce czerwonej znajdziemy jej kilkukrotnie więcej. Dlatego też, warto wykorzystać niniejsze warzywa dla wzmocnienia odporności organizmu w okresie jesienno-zimowym.
Jakich składników potrzebujesz?
- 5 czerwonych upieczonych w piekarniku papryk;
- 1 puszki pomidorów krojonych;
- 1 cebuli czerwonej;
- 1 szalotki;
- 1 łyżeczki suszonego tymianku;
- Około 1l bulionu warzywnego;
- Szczypty soli oraz pieprzu;
- Łyżeczki papryki ostrej;
- Łyżeczki papryki słodkiej;
- 2 łyżek oliwy z oliwek;
- Posiekanej natki pietruszki;
- 100ml śmietanki do zup lub mleka kokosowego.
Sposób przygotowania:
Krok I: Delikatnie ściągnij skórę z upieczonych papryk i wytnij z niej gniazda nasienne, a następnie pokrój ją w drobną kostkę;
Krok II: Na dnie głębokiego garnka rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną szalotkę oraz łyżkę ostrej i słodkiej papryki, a następnie zalej całość bulionem warzywnym;
Krok III: Do bulionu dodaj paprykę, pomidory w puszce i przyprawy, a następnie gotuj całość przez około 10 minut;
Krok IV: Kiedy zupa będzie już gotowa zmiksuj ją przy pomocy blendera.
Nasza rada: Gotową zupę podawaj z odrobiną śmietanki oraz świeżej natki pietruszki.
Podsumowanie
Zupa to idealna propozycja na jesienny obiad. Przygotowując ją w swoim domu, zadbaj o to, aby znalazło się w niej jak najwięcej cennych warzyw, które zapewnią Ci zdrowie i dobre samopoczucie.