Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, powinniśmy spożywać rybę przynajmniej dwa razy w tygodniu. Niemniej jednak, większość z nas nie ma pomysłu na to jak ją przygotować w smaczny i prosty sposób. Na szczęście, w poniższym poradniku wybraliśmy dla Ciebie kilka przepisów, dzięki którym w krótkim czasie przygotujesz pełne zdrowia danie rybne dla siebie i swoich bliskich.
Z tego artykułu dowiesz się
- Jak upiec filety z mintaja;
- Jak przygotować filety rybne z dodatkiem zielonego pesto;
- Jak upiec rybę z warzywami.
Jak upiec filety z mintaja?
Potrzebne składniki (1 porcja):
- 2 sztuki filetów z mintaja;
- ½ pora;
- ½ żółtej papryki;
- Mały pęczek świeżego kopru;
- Szczypta pieprzu;
- Szczypta soli;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego).
Sposób przygotowania:
Krok I: Filety opłucz pod zimną wodą, a następnie osusz je na ręczniku papierowym;
Krok II: Dopraw osuszone filety szczyptą pieprzu, soli oraz sokiem z cytryny, a następnie odstaw je na około 15-20 minut;
Krok III: Opłucz pora, a następnie pokrój go w cienkie plastry;
Krok IV: Paprykę dokładnie opłucz, a następnie pokrój ją w cienkie plastry;
Krok V: Rozgrzej niewielką ilość oliwy na patelni, a następnie podsmaż na niej paprykę oraz pora;
Krok VI: Podsmażone warzywa przełóż na dno małego naczynia żaroodpornego;
Krok VII: Na warzywach ułóż filety, a następnie rozłóż na nich opłukane gałązki kopru;
Krok VIII: Całość możesz skropić kilkoma kroplami wybranego oleju (oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego);
Krok IX: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Krok X: Przykryj naczynie żaroodporne folią i piecz całość przez 20-25 minut.
Jak przygotować filety rybne z dodatkiem zielonego pesto?
Potrzebne składniki (1 porcja):
- 150 g fileta z dorsza (lub innej wybranej ryby);
- 1 łyżeczka pesto z bazylii (lub innego ulubionego pesto);
- 5 pomidorków koktajlowych;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek;
- Szczypta soli;
- Szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok I: Filety dokładnie opłucz, a następnie osusz na ręczniku papierowym;
Krok II: Osuszone filety dopraw odrobiną pieprzu oraz soli;
Krok III: Na dnie niewielkiego naczynia żaroodpornego rozłóż papier do pieczenia, a następnie posmaruj go niewielką ilością oliwy z oliwek;
Krok IV: Ułóż osuszone filety na dnie naczynia żaroodpornego;
Krok V: Na filetach rozsmaruj delikatnie pesto;
Krok VI: Opłucz i osusz pomidorki koktajlowe, a następnie przetnij je na pół;
Krok VII: Ułóż przekrojone pomidory na filetach rybnych posmarowanych pesto;
Krok VIII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Krok IX: Przykryj naczynie żaroodporne kawałkiem papieru do pieczenia lub pokrywą od naczynia żaroodpornego;
Krok X: Piecz rybę pod przykryciem przez około 20 minut.
Rada: Gotową rybę możesz podawać w towarzystwie brązowego ryżu oraz delikatnego sosu jogurtowo-cytrynowego.
Jak upiec rybę z warzywami?
Potrzebne składniki (1 porcja)
- 100 g filetów z dorsza (lub innej wybranej ryby);
- ¼ papryki czerwonej;
- ¼ papryki żółtej;
- ½ cukinii;
- ½ marchwi;
- 2 plastry cytryny;
- 2 łyżeczki posiekanego kopru;
- Szczypta soli;
- Szczypta pieprzu;
- ½ łyżeczki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Krok I: Obie papryki dokładnie opłucz, a następnie pokrój je w kostkę;
Krok II: Obierz marchew, a następnie pokrój ją cienkie plastry;
Krok III: Cukinie dokładnie opłucz, a następnie pokrój ją w cienkie plastry;
Krok IV: Filety rybne dokładnie opłucz, a następnie osusz je na ręczniku papierowym;
Krok V: Osuszone filety rybne przełóż do miski, a następnie skrop je niewielką ilością soku z cytryny i dopraw szczyptą soli oraz pieprzu;
Krok VI: Rozłóż kawałek papieru do pieczenia o wymiarach 30×20 cm, a następnie ułóż na środku: pokrojoną w plastry marchew, cukinię oraz posiekany koperek;
Krok VII: Na warzywach oraz koprze połóż filety rybne, a następnie rozłóż na nich pokrojoną w kostkę paprykę oraz 2 plastry cytryny;
Krok VIII: Owiń rybę oraz warzywa papierem do pieczenia;
Krok IX: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Krok X: Piecz rybę przez około 15-20 minut.
Rada: Jeśli masz na to ochotę, możesz dodać do pieczonych warzyw również ziemniaki.
Podsumowanie
Ryba jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim niezwykle zdrowa. Jej regularne spożywanie może przyczynić się do wzmocnienia odporności oraz zmniejszenia ryzyka chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości. Dlatego też, postaraj się, aby ryby gościły na Twoim talerzu przynajmniej dwa razy w tygodniu.