Sprawdź, w jakie mity na temat kawy wierzysz!

Na temat tradycyjnej, czarnej kawy istnieje wiele opowieści. Które z nich są prawdziwe, a które to zwykłe mity? Sprawdź, czego jeszcze nie wiesz o tak popularnym w Polsce napoju!

FAKTY

Kawa to napój pobudzający, który poprawia koncentrację. Dlaczego? Ponieważ zawarta w nim kofeina działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, sprawiając, że człowiek nie odczuwa zmęczenia. Do tego przyspiesza reakcje na bodźce i informuje mózg o potrzebie snu! Kofeina zwiększa też wydzielanie dopaminy, serotoniny, adrenaliny, noradrenaliny i acetylocholiny w mózgu. To właśnie dlatego filiżanka kawy potrafi skutecznie poprawić nasze samopoczucie.

Kawa i mleko to najlepsze połączenie. Duże ilości kofeiny mogą wypłukać z organizmu wapń oraz magnez. Pierwiastki te odpowiadają m.in. za budowę tkanki kostnej i aktywują enzymy. Magnez wykazuje działanie antystresowe, spowalnia procesy starzenia i ma wpływ na funkcje mózgu. Nie powinno to jednak odstraszyć smakoszy kawy, ponieważ pita z umiarem i dodatkiem mleka zrównoważy poziom wapnia i na pewno nie doprowadzi do osteoporozy.

 

 

MITY

Pewnie każdy przynajmniej raz w życiu usłyszał, że kawa uzależnia. Nic bardziej mylnego! Kawa stymuluje układ nerwowy, dlatego gwałtowne odstawienie jej może wywołać przykre objawy, jak bóle głowy, problemy z koncentracją czy niepokój. Natomiast istnieje bardzo małe prawdopodobieństwo, że się od niej uzależnimy!

Kobiety w ciąży nie mogą pić kawy? Mit! Oczywiście wszystko z umiarem. Spożywanie kofeiny w niewielkich ilościach nie zagraża w żaden sposób dziecku, ani matce. Trzeba jednak pamiętać, że dzienna dawka kofeiny nie może przekraczać 300 mg ze wszystkich źródeł. Bo oprócz kawy zawiera ją też herbata, cola, napoje energetyczne, a nawet czekolada.

Im więcej kawy, tym efektywniej pracujemy. To niestety mit. Zwiększenie dawki kofeiny nie wpływa dobrze na funkcjonowanie organizmu, a wręcz może mu zaszkodzić. Jej przedawkowanie objawia się uczuciem lęku, niepokojem, podenerwowaniem, problemami z koncentracją i zapamiętywaniem. Ilość kofeiny na dobę nie powinna przekraczać 300 mg na dobę, czyli do 4 filiżanek kawy.

Kawa zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby układu krążenia. Nie jest to prawda, chociaż osoby wrażliwe na działanie kofeiny po wypiciu kawy mogą zaobserwować u siebie wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Jest to jednak wzrost niewielki, zbliżony do takiego, jak w przypadku wykonywania lekkiej czynności fizycznej. Natomiast osoby cierpiące na nadciśnienie powinny możliwość picia kawy konsultować z lekarzem.

Jeżeli lubimy odczuwać lekkie pobudzenie za sprawą kilku łyków porannej kawy, a jednocześnie nie przepadamy za smakiem goryczki, który nam funduje tradycyjna, czarna kawa, możemy sięgnąć po zieloną.

Zielona kawa powstaje z tych samych ziaren co kawa czarna, tylko nie zostają one poddane procesowi palenia. Jest produktem naturalnym, którego składniki wykazują działanie antyoksydacyjne. Co ciekawe poziom zawartej w niej kofeiny jest zbliżony do tego, co posiada czarna kawa.

 

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.