Sprawdź przepis na sałatkę z dodatkiem migdałów!

Migdały, to rodzaj orzechów, który świetnie sprawdzi się w roli zdrowej i smacznej przekąski. Nie bez przyczyny bywają nazywane najszlachetniejszymi orzechami. Zawierają cenny i korzystny dla pracy jelit błonnik oraz kwasy tłuszczowe. Oprócz tego w migdałach  znajdują się również witaminy – E i B2, a także magnez, mangan i fosfor. Szczególną uwagę zwraca imponująca ilość białka zawarta w migdałach, przekracza ona nawet tą zawartą w roślinach strączkowych. Dzięki temu migdały sprawdzą się, jako uzupełnienie diety wegetariańskiej.

Migdały nadają się zarówno do  deserów, jak i bardziej wytrawnych dań. Poniżej przepis na sałatkę z migdałami.

migdaly

Przepis na sałatkę z migdałami

Składniki:

  • ugotowane ravioli
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek (świeży)
  • suszone pomidory w oleju
  • opakowanie sera feta
  • ugotowane brokuły
  • sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
  • prażone migdały (1 szkl.)
  • przyprawy: sól, natka pietruszki, mielony pieprz

Przygotowanie:

Pierożki ravioli gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Brokuły również gotujemy, aby były al dente. Cebulę kroimy drobno, ogórka w połówki plasterków. Brokuły, ser feta, pokrojone pomidorki, cebulę, ogórka i ravioli łączymy razem. Dodajemy sproszkowany sos sałatkowy i prażone migdały. Doprawiamy solą, pieprzem i pietruszką. Dekorujemy odrobiną migdałów.

 

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.