Migdały, to rodzaj orzechów, który świetnie sprawdzi się w roli zdrowej i smacznej przekąski. Nie bez przyczyny bywają nazywane najszlachetniejszymi orzechami. Zawierają cenny i korzystny dla pracy jelit błonnik oraz kwasy tłuszczowe. Oprócz tego w migdałach znajdują się również witaminy – E i B2, a także magnez, mangan i fosfor. Szczególną uwagę zwraca imponująca ilość białka zawarta w migdałach, przekracza ona nawet tą zawartą w roślinach strączkowych. Dzięki temu migdały sprawdzą się, jako uzupełnienie diety wegetariańskiej.
Migdały nadają się zarówno do deserów, jak i bardziej wytrawnych dań. Poniżej przepis na sałatkę z migdałami.
Przepis na sałatkę z migdałami
Składniki:
- ugotowane ravioli
- 1 czerwona cebula
- 1 ogórek (świeży)
- suszone pomidory w oleju
- opakowanie sera feta
- ugotowane brokuły
- sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
- prażone migdały (1 szkl.)
- przyprawy: sól, natka pietruszki, mielony pieprz
Przygotowanie:
Pierożki ravioli gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Brokuły również gotujemy, aby były al dente. Cebulę kroimy drobno, ogórka w połówki plasterków. Brokuły, ser feta, pokrojone pomidorki, cebulę, ogórka i ravioli łączymy razem. Dodajemy sproszkowany sos sałatkowy i prażone migdały. Doprawiamy solą, pieprzem i pietruszką. Dekorujemy odrobiną migdałów.