Rodzajów tradycyjnego makaronu jest mnóstwo, a ostatnio popularny staje się ten przyrządzony z warzyw i stąd na przykład takie cudo, jak makaron z cukinii. Póki co trwa jeszcze sezon, więc cukinię wciąż możemy znaleźć w niemal każdym warzywniaku lub we własnym ogródku. To idealny czas, aby trochę poeksperymentować w kuchni z tym smacznym, lekkostrawnym i łagodnym warzywem. Cukinia jest bogata w naturalny potas, żelazo, magnez, beta karoten i mnóstwo witamin m.in. witaminę A, C, K i B. Najpopularniejsze jej odmiany, to zielona i żółta, ponadto cukinia posiada jadalne kwiaty.
Z cukinii można przygotować mnóstwo dań obiadowych i nie tylko. Dziś podpowiadamy, jak przyrządzić makaron z cukinii w sosie pomidorowym. Jest, to ciekawa i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Aby go przyrządzić wystarczy nabyć specjalny spiralizer albo obieraczkę, które umożliwią stworzenie cienkich nitek makaronowych. Z dodatkiem sosu pomidorowego makaron z cukinii komponuje się idealnie.
Zalety makaronu z cukinii:
- jest bezglutenowy, wegański i szybki w przygotowaniu
- zawiera mało kalorii,
- jest tani i może stanowić urozmaicenie diety
Przepis na makaron z cukinii w sosie pomidorowym
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów, dobrze żeby były z ziołami
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 6 suszonych pomidorów w zalewie
- garść liści bazylii
- ok. 1/4 łyżeczki płatków chilli
- ok. 1 łyżeczki soli
- szczypta mielonego pieprzu
- szczypta cukru
- parmezan do posypania
- narzędzia: spiralizer lub obieraczka
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i osuszamy. Możemy ją obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Tniemy ją/obieramy za pomocą obieraczki lub spiralizera, aby uzyskać długie i cienkie paseczki warzywa.
Na dużej i dość głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy się zeszkli dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy razem przez ok. minutę, a następnie dodajemy pomidory z puszki. Dolewamy ocet balsamiczny, płaską łyżeczkę soli, płatki chili oraz dużą szczyptę cukru i pieprzu. Podgrzewamy przez chwilę, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy drobno posiekane suszone pomidory i bazylię. Mieszamy i wrzucamy paseczki cukinii. Delikatnie mieszamy, aby cały makaron oblepił się w sosie. Całość podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Danie można posypać parmezanem. Smacznego!