ARTYKUŁ TYGODNIA: Sprawdź, jakie są skutki niezdrowych nawyków żywieniowych!

Mnóstwo osób zapada dziś na choroby, które w pewien sposób spowodowane są złym sposobem odżywiania. Złymi nawykami żywieniowymi wywołane są m.in. takie objawy, jak bóle głowy, nadpobudliwość, zawroty, bezsenność, stany depresyjne, które dotykają osób w różnym wieku i obu płci. Sposób odżywiania wywiera wpływ na funkcjonowanie wszystkich ważnych układów człowieka: odpornościowego, pokarmowego, czy nerwowego.

  • Na układ nerwowy mogą negatywnie wpływać dostarczane wraz z pożywieniem gluten, mleko i cukier. Składniki te mogą również poważnie zaburzyć pracę jelit, zwłaszcza u osób cierpiących na dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
  • Żywność wzbogacana dodatkami może wywołać uwolnienie z komórek histaminy, w następstwie czego dokuczają nam silne migreny albo wysypki. Niektóre rodzaje pożywienia np. czekolady, kiszonki, glutaminian sodu mogą wywołać silne reakcje wstrząsowe.
  • O tym, że nasz układ pokarmowy nie działa tak, jak powinien, bo nie dostarczamy mu wartościowego pożywienia, świadczą występujące coraz częściej zaparcia, biegunki, bóle żołądka, wątroby, uczucie pełności. Z tego rozwinąć się mogą poważne choroby każdego z narządów.
  • Jednym z powodów bólów głowy jest nietolerancja lub alergia pokarmowa. Niestrawiony dobrze pokarm staje się trujący dla całego organizmu człowieka. Powoduje dysfunkcje układu nerwowego i osłabia pracę nadnerczy, dlatego odczuwamy przewlekłe stany zmęczenia.
  • Wysypki na ciele, będące oznaką alergii to sygnał, że zaistniał stan zapalny. Istnieje mnóstwo innych objawów alergii np. u małych dzieci występują częściej biegunki, kolki albo wymioty. Natomiast dzieci w wieku szkolnym będą uskarżać się na brak apetytu, wzdęcia, nudności i wymioty. Do tego wymienić trzeba także niedobór żelaza, próchnicę, osłabienie, zmiany skórne, problemy z górnymi drogami oddechowymi, niestrawność i wiele innych.

Jak się zdrowo odżywiać?

  • Jeśli nie mamy problemów z tolerancją glutenu, powinniśmy sięgać po różne rodzaje zbóż i kasz, które nie są całkowicie oczyszczone – zawierają błonnik i cenne wartości odżywcze. Jako uzupełnienie śniadań dobrze sprawdzi się: kasza gryczana, jęczmienna i jaglana, amarantus, komosa ryżowa oraz pieczywo razowe albo graham.
  • W codzienny menu powinny znaleźć się także warzywa i rośliny strączkowe: fasolka, groch, ciecierzyca i soczewica.
  • Osoby, które tolerują laktozę nie mogą unikać nabiału. W jadłospisie poza tym obowiązkowo musi znaleźć się chude mięso i ryby.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.