Świąteczne ciasta w wegańskiej odsłonie – jak je przygotować!

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas wielkimi krokami. W tym roku, jak nigdy dotąd potrzebujemy ogrzać się przy świetle choinki w gronie najbliższych nam osób. Niemniej jednak, podczas planowania świątecznego menu nie powinniśmy zapominać o tym, aby przygotowywane przez nas dania odznaczały się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale przede wszystkim zawartością cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, których spożywanie może przyczynić się do wzmocnienia naszej odporności. Dlatego też, w poniższym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw prostych przepisów na pyszne ciasta świąteczne w wegańskiej odsłonie. Jak przygotować sernik na bazie kaszy jaglanej? I czy upieczenie puszystego piernika bez jajek jest w ogóle możliwe? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu. 

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak przygotować pyszny sernik jaglany z dodatkiem żurawiny;
  • Poznasz przepis na aromatyczny makowiec z orzechową nutą;
  • Przeczytasz jak przygotować tradycyjny w smaku piernik z dodatkiem powideł.
Jak przygotować pyszny sernik jaglany z dodatkiem żurawiny

Przepiśnik: ciasta świąteczne.
Pyszny sernik jaglany z dodatkiem żurawiny?

Składniki do przygotowania ciasta:

  • 250g kaszy jaglanej;
  • 2 szklanki wody;
  • 100g ksylitolu;
  • 400ml schłodzonego mleka kokosowego;
  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny;
  • ½ łyżeczki mielonej wanilii;
  • 2 garści świeżych owoców żurawiny.

Składniki do przygotowania galaretki:

  • 1,5 szklanki owoców żurawiny;
  • 1,5 łyżeczki agaru;
  • 3 łyżeczki ksylitolu.
Przepis na aromatyczny makowiec z orzechową nutą;

Sposób przygotowania:

I: Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz przegotowaną, gorącą wodą;

II: Gotuj kaszę w wodzie przez około 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając;

III: Kaszę przełóż do miski, a następnie dodaj do niej: ksylitol, sok z cytryny, mieloną wanilię oraz mleko kokosowe;

IV: Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę, a następnie dodaj do niej świeże owoce żurawiny;

V: Tortownicę o średnicy 24 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej na nią masę sernikową;

VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim ciasto przez około 45-50 minut.

Uwaga! Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika pozostaw je w blaszce, aż do momentu ostygnięcia, a następnie włóż je do lodówki na całą noc. Wówczas nabierze ono odpowiedniej konsystencji.

VII: W niewielkim garnuszku ugotuj owoce żurawiny z dodatkiem ksylitolu oraz agaru. Następnie zmiksuj całość na gładką masę i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Gotową galaretkę rozlej na powierzchni ciasta i włóż całość do lodówki na około 1-2 godziny.

jak przygotować tradycyjny w smaku piernik z dodatkiem powideł.

Jak przyrządzić aromatyczny makowiec z orzechową nutą?

Składniki:

  • Około 400g suchego maku;
  • 200g wybranego masła orzechowego o gładkiej konsystencji;
  • 200g syropu daktylowego (lub wybranego miodu);
  • 50g roztopionego oleju kokosowego;
  • 100g posiekanych orzechów włoskich;
  • 50g posiekanych rodzynek;
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczy;
  • 2-3 łyżki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów);
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego.

Sposób przygotowania:

I: Ziarenka maku zalej gorącą wodą, tak aby woda pokryła się z poziomem ziaren. Pozostaw całość do ostygnięcia, a następnie odsącz z nadmiaru wody;

II: Gotowy mak zmiel dwukrotnie przy pomocy maszynki do mięsa lub blendera;

III: Przełóż mak do wysokiej miski, a następnie dodaj do niego: masło orzechowe, wybrany słodzik, olej kokosowy, orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, mąkę migdałową oraz aromat waniliowy. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki lub miksera;

IV: Tortownicę o średnicy 23/24 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę makową na blachę;

V: Rozgrzej piekarnik do temperatury 170-180o, a następnie piecz w nim ciasto przez około 45-50 minut.

Gotowe ciasto możesz udekorować polewą czekoladową przygotowaną na bazie 80g gorzkiej czekolady oraz 40ml mleka kokosowego z puszki, rozpuszczonych w kąpieli wodnej.

Jak przygotować tradycyjny w smaku piernik z dodatkiem powideł?

Składniki:

  • 200g mąki gryczanej;
  • 40g mąki kasztanowej;
  • 20g siemienia lnianego;
  • 1 łyżka sody oczyszczonej;
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika;
  • 2 łyżeczki cynamonu;
  • 150g syropu daktylowego;
  • ½ łyżeczki wanilii mielonej;
  • 300ml soku jabłkowego (najlepiej świeżo-wyciskanego);
  • 2 małe jabłka starte na tarce o dużych oczkach;
  • 190g oleju kokosowego;
  • 3 łyżki kakao (lub karobu);
  • 250g powideł śliwkowych bez cukru lub zmielonych śliwek suszonych;

Dodatkowe składniki:

  • 40g daktyli suszonych;
  • 60g powideł śliwkowych;
  • Szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

I: Suszone daktyle (niezbędne do przygotowania polewy) zalej wrzątkiem i odstaw na około 15 minut;

II: Nasączone daktyle odsącz od nadmiaru wody, a następnie zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera;

III: Siemię lniane zmiel na proszek i zalej odrobiną gorącej wody. Odstaw nasiona na około 5 minut, aż wyraźnie napęcznieją;

IV: Przygotuj dwie miski, a następnie do jednej nich włóż suche składniki, a do drugiej mokre. Wymieszaj zawartość obu misek, a następnie je połącz;

V: Keksówkę o długość 28 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej do niej masę piernikową;

VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim ciasto przez około 50-55 minut;

VII: Do kielicha blendera przełóż zblendowane daktyle, powidła śliwkowe oraz szczyptę cynamonu i zmiksuj całość na gładka masę;

VIII: Tak przygotowaną masą udekoruj świąteczny piernik.

Ciasta świąteczne – podsumowanie

Świąteczne ciasta są nie tylko smaczne, ale również wypełniają nasz dom niepowtarzalnym aromatem. Dlatego też, jeśli czym prędzej chcesz poczuć wigilijny nastój, już dziś zabierz się za pieczenie doskonałych ciast w wegańskiej odsłonie.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.