Świąteczny barszcz – jak go przygotować?

Jak przygotować smaczny i zdrowy barszcz wigilijny na prawdziwym zakwasie? W poniższym artykule znajdziesz odpowiedź na to pytanie! Ponadto, dowiesz się jak przygotować pyszne uszka ze świątecznym farszem grzybowym.

Święta tuż za rogiem. Najwyższa pora, aby zabrać się za przygotowywanie wigilijnego menu, w którym z pewnością nie może zabraknąć rozgrzewającego barszczu z uszkami. I choć zazwyczaj na naszej stronie możesz znaleźć przepisy w fit odsłonie, tym razem postanowiliśmy nie odbiegać od tradycji i przedstawić Ci stary, sprawdzony sposób na pyszną wigilijną zupę, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu z Twoich gości.

Przepis na tradycyjny zakwas buraczany

Jakich składników potrzebujesz?

  • 5 kilogramów obranych ze skórki, świeżych buraków;
  • Blisko 5 litrów wody (ugotowanej, a następnie ostudzonej);
  • 1 główki czosnku (przeciętej na pół, w poprzek);
  • Skórki z jednej, dużej kromki chleba pełnoziarnistego (ciemnego) na zakwasie;
  • 1 pociętej w pióra cebuli;
  • 3 łyżek soli kamiennej;
  • 1 łyżki czarnego, mielonego pieprzu;
  • 5 liści laurowych;
  • Blisko 25 ziarenek ziela angielskiego.

Jak przygotować tradycyjny zakwas buraczany?

Krok I: Buraki pokrój w cienkie plastry;

Krok II: Buraki, pokrojoną w pióra cebulę oraz przecięty w poprzek czosnek, przełóż do kamionkowego (lub szklanego) garnka;

Krok III: Całość zalej wodą i dodaj skórkę ciemnego pieczywa;

Krok IV: Na koniec dodaj ziele angielskie, liście laurowe sól oraz pieprz;

Krok V: Garnek przykryj obciążonym (najlepiej przy pomocy kamienia) talerzem tak, aby buraki zostały przygniecione;

Krok VI: Całość pozostaw w ustronnym miejscu na około 3 do 10 dni;

Krok VII: Kiedy zakwas będzie już gotowy, przelej go do szklanych butelek lub słoików, a następnie szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce.

Przepis na smaczny i zdrowy barszcz wigilijny na zakwasie

Jakich składników potrzebujesz?

  • 3 l wody;
  • Około 2 kg buraków;
  • 1 l zakwasu buraczanego;
  • 10 kapeluszy suszonych prawdziwków;
  • 3 średnich cebuli (żółtych lub czerwonych);
  • 100 g wędzonych śliwek suszonych;
  • 3 dużych łyżek miodu lub syropu klonowego;
  • Szczypty soli.

Jak przygotować smaczny i zdrowy barszcz wigilijny na zakwasie?

Krok I: Umyte buraki włóż do garnka (w skórkach) i gotuj je przez około 30-40 minut aż staną się miękkie. Następnie odcedź buraki i schłódź je;

Krok II: Do wysokiego garnka wlej 3 litry wody i włóż pokrojoną (na cztery części) cebulę, grzyby oraz śliwki wędzone. Całość gotuj przez około 50 – 60 minut;

Krok III: Ugotowane buraki obierz ze skórki i potrzyj na grubej tarce. Następnie, dodaj je do gotujących się grzybów oraz cebuli, doprowadź zupę do wrzenia i po chwili wyłącz ogień;

Krok IV: Gorący barszcz odstaw na około 60 minut, a następnie dodaj do niego miód (lub syrop klonowy) oraz zakwas buraczany.

Krok V: Zupę odstaw w chłodne miejsce na około 30 minut, a następnie dopraw ją solą i pieprzem według uznania;

Krok VI: Przed podaniem, odcedź dokładnie zupę przy pomocy sitka o drobnych oczkach, a następnie podgrzej ją.

Przepis na pyszne uszka z farszem grzybowym

Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować uszka?

  • Około 300 g mąki pszennej (najlepiej typu 450);
  • Szczypty soli;
  • 200 ml wrzącej wody;
  • 30 g masła.

Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować farsz?

  • 40 g wybranych suszonych grzybów;
  • 1 szklanki wody;
  • 1 zwykłej cebuli (dużej);
  • 2 łyżek oleju lnianego;
  • Soli oraz pieprzu do smaku.

Jak przygotować pyszne uszka z farszem grzybowym?

Krok I: Mąkę przesiej do miski i dodaj do niej szczyptę soli;

Krok II: Do wrzącej wody dodaj masło i stopniowo zacznij dodawać je do mąki, jednocześnie mieszając całość dużą łyżką;

Krok III: Kiedy wszystkie składniki połączą się, wyłóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę, a następnie zacznij wyrabiać ciasto (przez około 6 – 10 minut);

Krok IV: Kiedy ciasto będzie elastyczne i miękkie, przełóż je do miski, przykryj folią, a następnie odstaw na około 30 minut;

Krok V: Teraz przygotuj farsz;

Krok VI: Suszone grzyby przełóż do małego garnka i zalej je jedną szklanką wody, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 30 minut;

Krok VII: Cebulę posiekaj bardzo drobno, a następnie podsmaż ją na maślę, aż do momentu, w którym się zarumieni;

Krok VIII: Gotowe grzyby dokładnie odcedź, a następnie podsmaż je na patelni razem z cebulką;

Krok IX: Całość dopraw solą i pieprzem według uznania;

Krok X: Farsz posiekaj bardzo drobno przy pomocy noża;

Krok XI: Teraz rozwałkuj ciasto i uformuj z niego uszka, nie zapomnij o tym, aby dodać do nich odpowiednią ilość farszu!

Życzymy smacznego i Wesołych Świąt

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.