Jak przygotować pyszne pierniczki bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego? Poniżej wybraliśmy dla Ciebie trzy proste przepisy na świąteczne słodycze w stylu wege.
Święta coraz bliżej! Najwyższy czas, aby rozpocząć przygotowania. Zanim zaczniesz zastanawiać się, co podarować swoim bliskim pod choinkę, przygotuj smakowite pierniczki, które wypełnią Twój dom niepowtarzalnym zapachem i prawdziwą magią Świąt Bożego Narodzenia.
Przepis nr 1. Kruche pierniczki wegańskie
Są równie pyszne, co śliczne. Dlatego też, kruche pierniczki z powodzeniem mogą stanowić zarówno słodką przekąskę, jak i niepowtarzalną, świąteczną dekorację.
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 70 ml wybranego oleju roślinnego (np. oleju kokosowego lub rzepakowego);
- 100-150 ml miodu o lejącej konsystencji;
- Około 70 ml wody w temperaturze pokojowej;
- 3 szklanek mąki pszennej;
- Pół szklanki cukru lub wybranego zamiennika (np. erytrolu lub ksylitolu);
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 2 łyżeczek przyprawy korzennej do pierniczków.
Jak przygotować kruche pierniczki wegańskie?
Krok I: W wysokiej misce wymieszaj wszystkie „mokre” składniki (olej, miód, wodę);
Krok II: Do drugiej miski przesiej mąkę i dodaj cukier, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Następnie, przy pomocy dużej łyżki wymieszaj ze sobą wszystkie „suche” składniki;
Krok III: W wysokiej misce połącz ze sobą wszystkie składniki (zarówno te mokre, jak i suche). Następnie, zacznij wyrabiać ciasto, aż stanie się ono elastyczne i swobodnie zacznie odchodzić od dłoni;
Krok IV: Wyrobione ciasto (w formie kuli) owiń folią i włóż do lodówki na około dwie godziny;
Krok V: Po wychłodzeniu, rozwałkuj ciasto na grubość około 5 milimetrów;
Krok VI: Wytnij pierniczki przy pomocy specjalnych foremek lub szklanki, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;
Krok VII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim pierniczki przez około 8-12 minut. Następnie, udekoruj je według własnego uznania.
Przepis nr 2. Kuleczki piernikowe (bez pieczenia)
Kto powiedział, że wszystkie pierniczki muszą być pieczone? Poniżej wybraliśmy dla Ciebie oryginalny przepis na mokre kuleczki o niepowtarzalnym, świątecznym smaku.
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 100 g daktyli;
- 100 g orzechów nerkowca lub orzechów laskowych;
- 150 g wybranych płatków owsianych;
- 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika;
- 30 g nasion chia;
- 1 łyżki kakao lub 1,5 łyżki karobu (mączki chleba świętojańskiego);
- 35 g oleju kokosowego;
- 35 g miodu o lejącej konsystencji lub syropu z agawy;
- Soku wyciśniętego z jednej (świeżej) mandarynki;
- Szczypty soli.
Jak przygotować kuleczki piernikowe?
Krok I: Daktyle oraz orzechy zalej wrzątkiem i pozostaw pod przykryciem na około 2 godziny;
Krok II: Przy pomocy blendera zmiksuj na drobny pył płatki owsiane, a następnie (w osobnym naczyniu) zmiksuj namoczone orzechy oraz daktyle;
Krok III: Do uzyskanej masy dodaj po kolei wszystkie składniki (zmielone płatki owsiane, przyprawę do piernika, sok z mandarynki, nasiona chia, kakao, stopiony olej kokosowy, miód oraz sól);
Krok IV: Teraz, dokładnie zmiksuj wszystkie składniki, aż do momentu, w którym uzyskasz gładką i lepiącą się masę;
Krok V: Przy pomocy dłoni uformuj kuleczki z otrzymanego ciasta, a następnie włóż je do lodówki na około 2 godziny.
Przepis nr 3. Tradycyjny piernik bez jajek i bez glutenu
Na świątecznym stole z pewnością nie może zabraknąć delikatnego i aromatycznego piernika. Poniżej przedstawiamy wam przepis na ten bożonarodzeniowy przysmak w fit odsłonie.
Jakich składników potrzebujesz?
- 1 szklanki mąki owsianej;
- 1 szklanki mąki kukurydzianej;
- Około 100 ml wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego);
- Około 100 ml świeżo wyciśniętego soku z marchwi lub jabłek;
- Około 50 ml syropu z agawy, miodu lub syropu klonowego;
- 2 łyżeczek oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego);
- 2 łyżeczek siemienia lnianego (mielonego);
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia);
- Szczypty soli;
- 2 łyżeczek korzennej przyprawy do piernika;
- Garści pokruszonych orzechów włoskich lub wybranych owoców (najlepiej suszonych).
Jak przygotować tradycyjny piernik bez jajek i bez glutenu?
Krok I: Wszystkie suche składniki przesyp do wysokiej miski i dokładnie je wymieszaj;
Krok II: W drugiej misce wymieszaj ze sobą wszystkie mokre składniki;
Krok III: Teraz, dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;
Krok IV: Dodaj bakalie i jeszcze raz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;
Krok V: Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC i piecz je przez około 30 minut.
Nasza rada: Jeśli masz na to ochotę, gotowy piernik udekoruj polewą z gorzkiej czekolady lub obsyp go cukrem pudrem.
Życzymy smacznego!