Świeży koktajl z truskawek, owoców goji i bananów. Sprawdź przepis!

Świeży koktajl, to sprawdzony sposób na orzeźwienie w upalny dzień. Jest smaczny, zdrowy i zachwycają się nim w ostatnim czasie wszyscy. Przygotowanie koktajlu jest szybkie i proste, a efekt końcowy… pyszny 🙂

Koktajl z owocami goji to prawdziwa bomba witamin. Jagody goji są uważane za superfood. Zawierają wiele składników odżywczych, witamin i minerałów. Są źródłem białka, aminokwasów i pierwiastków takich jak: cynk, żelazo, miedź, wapno i german. Jagody goji zawierają trzy razy więcej żelaza niż szpinak.

goji

Stosowanie jagód goji zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w stresie.Wskazana dzienna dawka do spożycia przez osoby dorosłe to 20 do 30g suszonych owoców. Dzieci do 3 roku życia powinny spożywać nie więcej niż 1/3 zalecanej dawki, a dzieci do 10 roku życia – połowę określonej dawki.
Nie istnieją żadne, potwierdzone negatywne skutki spożycia zbyt dużej ilości jagód goji, jednak nie należy jeść ich w zbyt dużych ilościach.
Ograniczenia w spożywaniu jagód goji dotyczą kobiet w ciąży i dzieci do 3. roku życia.
Jedzenie zbyt dużej ilości jagód goji może doprowadzić do hiperwitaminozy, ponieważ owoce goji zawierają wiele witamin i innych substancji odżywczych.

Składniki:
– 2 banany
– 500 g świeżych truskawek
– 2 łyżki jagód goji (do kupienia tutaj)
– 1 szklanka jogurtu naturalnego

Jagody goji zalać wodą i odstawić na noc w suche i ciepłe miejsce.
Do miksera włożyć wszystkie składniki razem z jagodami goji i pozostałą wodą. Całość zmiksować na jednolitą masę. Jeść świeże.
Smacznego! 🙂

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.