Szarłatne zboże XXI w., które podbija świat od czasów Majów i Azteków

Moda na amarantus trwa. Wholesale Carolina Panthers Jersey Czy słusznie? Jest to tak zdrowy trend, że trudno za nim nie podążyć. Bez glutenu, idealny zamiennik tradycyjnego zboża, niezwykle przydatny w kuchni. Zobacz, jakie inne cenne właściwości posiada szarłat. Amarantus jest rośliną uprawianą na świecie od 4000 lat p.n.e. Znany był starożytnym cywilizacjom Inków, Majów i Azteków. Dziś okrzyknięty został zbożem XXI w., wholesale nfl jerseys ze względu na perspektywy rozwoju i wykorzystania jego właściwości. amarantus-art W zestawieniu z pszenicą, ziarna amarantusa zawierają dużo więcej wartościowych składników odżywczych. Przykładowo w amarantusie znajduje się aż 3 razy więcej błonnika, niż w ziarnach żyta i pszenicy. W skład rośliny szarłatu wchodzą antyoksydanty oraz związki o nazwie skwaleny, które spowalniają proces starzenia. Ponadto amarantus wpływa na regulację biosyntezy cholesterolu, przez co jest pomocny w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Kwasy tłuszczowe GLA przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają wystąpieniu chorób serca i miażdżycy. Amarantus jest źródłem wielu witamin – D, A, E i C, a także białka. W swym składzie nie zawiera glutenu, może być więc z powodzeniem stosowany u dzieci z celiaką. Zawiera też łatwo przyswajalne żelazo, wapń i magnez. Powszechnie dostępne są produkty z amarantusa np. mąka, nasiona i popping. Dodatek mąki amarantusowej do pożywienia sprawia, że jest ono dłużej przydatne do użytku. Amarantus znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, jako składnik makaronów, pieczywa, sałatek oraz zup. My polecamy przepis na pyszne ciasteczka z amarantusem! Składniki: • 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego • 1/3 szklanki mąki jaglanej • 0,5 łyżeczki sody • 2 łyżki zmielonych ziaren słonecznika • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego • 2 łyżki płatków owsianych • 2 łyżki suszonej żurawiny • 2 łyżki rodzynek • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego ciastka-amarantus Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy. Następnie formujemy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Smacznego! Wartości odżywcze w 100 g ziarna: • witamina B6 — 0,6 mg (30% zalecanego dziennego spożycia), • kwas foliowy — 82,0 μg (21%), • kwas pantotenowy — 1,5 mg (15%), • ryboflawina — 0,2 mg (12%), • witamina C — 4,2 mg (7%), • witamina E — 1,2 mg (6%). • mangan — 3,3 mg (167%), • magnez — 248 mg (62%), • fosfor — 557 mg (56%), • żelazo — 7,6 mg (42%), • selen — 18,7 μg (27%), • miedź — 0,5 mg (26%), • cynk — 2,9 mg (19%).

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.