Szklanka soku jako jedna porcja świeżych warzyw lub owoców?

Pyszne soki owocowe są uwielbiane zarówno przez najmłodszych, jak starszych miłośników zdrowej kuchni. Niemniej jednak, ich częste spożywanie wzbudza liczne kontrowersje w środowisku naukowców i znawców zdrowego odżywiania. Albowiem niejednokrotnie soki uznawane są za jedną z przyczyn, przybierającej każdego roku na sile, epidemii otyłości. Warto jednak wiedzieć, że soki owocowo-warzywne są także źródłem cennych witamin i minerałów w naszej codziennej diecie. Zatem, czy powinniśmy wprowadzić do naszego jadłospisu szklankę soku dziennie? Na co warto zwracać uwagę podczas wyboru soków? Odpowiedzi na te oraz inne pytania dotyczące soków znajdziesz w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jakie soki powinniśmy wybierać i na co zwracać uwagę podczas ich zakupu?
  • Czy szklanka soku może zastąpić nam jedną porcję świeżych warzyw lub owoców?
  • Które soki owocowe i warzywne zawierają w sobie najcenniejsze witaminy i minerały?
Jakie soki powinniśmy wybierać i na co zwracać uwagę podczas ich zakupu?

Jakie soki powinniśmy wybierać i na co zwracać uwagę podczas ich zakupu?

Soki to produkty, które pod względem wartości odżywczych zbliżone są do warzyw i owoców, z których są wytwarzane. Warto jednak wiedzieć, że niniejsza definicja dotyczy jedynie tych produktów, które skrywają się pod nazwą „sok 100%”. Wszelkie napoje, nektary oraz soki wieloowocowe często obfitują w nadmierne ilości dodatkowych cukrów i konserwantów. Ponadto, w ich składzie znajdują się jedynie śladowe ilości soku pozyskiwanego bezpośrednio z wybranych warzyw oraz/lub owoców. Co ciekawe, soki owocowo-warzywne 100% objęte są na terenie Unii Europejskiej rygorystycznymi regulacjami. Stanowią one, iż:

  • Soki 100% nie mogą zawierać w swoim składzie dodanych barwników, ani konserwantów. Zatem, sok nie może być produktem wysokoprzetworzonym, a jego barwa i smak powinny być efektem wyłącznie użytych warzyw oraz/lub owoców;
  • Soki 100% nie mogą zawierać w swoim składzie dodanych cukrów. Na przykład w postaci słodzików oraz/lub syropu glukozowo-fruktozowego. Jedyny cukier zawarty w ich składzie to ten, który naturalnie zawarty jest w miąższu owoców.
Czy szklanka soku może zastąpić nam jedną porcję świeżych warzyw lub owoców?

Warto także wiedzieć, że proces pasteryzacji nie wpływa negatywnie na wartość odżywczą soków. A takie procesy jak rozdrabnianie, czy wyciskanie w niektórych przypadkach mogą wpływać na zwiększenie dostępności witamin i minerałów zawartych w warzywach oraz/lub owocach, z których sok jest wytwarzany.

Czy szklanka soku może zastąpić nam jedną porcję świeżych warzyw lub owoców?

Zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia, każdego dnia powinniśmy spożywać przynajmniej 3-4 porcje świeżych warzyw i 1-2 porcje owoców. Niestety, zadanie to dla wielu z nas zdaje się być trudne w realizacji. Na szczęście, istnieje prosty sposób na to, jak je sobie ułatwić. Zdaniem naukowców i ekspertów z dziedziny zdrowego żywienia, szklanka soku owocowego oraz/lub warzywnego jest w stanie zastąpić nam 1 porcję warzyw lub owoców dziennie. Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać soku w nadmiernych ilościach. Każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 200 ml soku 100% (najlepiej świeżo-wyciskanego). Pozostałą część warzyw i owoców powinniśmy dostarczać do organizmu w świeżej postaci. Na przykład, w formie sałatki lub dodatków do porannej kanapki, czy też surówki do obiadu. Co ciekawe, połączenie soku 100% z wodą (w stosunku 50:50), w zaledwie kilka chwil jest w stanie stworzyć odżywczy napój izotoniczny, który stanowi istotny element diety osób, które na co dzień podejmują intensywny wysiłek fizyczny.

Które soki owocowe i warzywne zawierają w sobie najcenniejsze witaminy i minerały?

W sklepach spożywczych znajdziemy spore ilości soków owocowych oraz/lub warzywnych. A jakie składniki odżywcze skrywają w sobie najpopularniejsze z nich?

Które soki owocowe i warzywne zawierają w sobie najcenniejsze witaminy i minerały?

Po pierwsze: SOK JABŁKOWY. Produkt ten jest doskonałym źródłem polifenoli, które odpowiadają za redukcję stresu oksydacyjnego w naszym organizmie, a tym samym zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości. Co ciekawe, szklanka niniejszego produktu jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu od 50 do nawet 100 mg polifenoli. Dodatkowo, sok jabłkowy zawiera w sobie spore ilości potasu. Pierwiastek ten wpływa nie tylko na zachowanie zdrowia naszego układu krążenia, ale również za regulację gospodarki wodnej organizmu. Warto pamiętać, że szklanka wysokiej jakości soku jabłkowego (200ml) jest w stanie zapewnić nam dowóz aż 220 mg potasu!

Po drugie: SOK MARCHWIOWY. Niniejszy produkt odznacza się niską kalorycznością. Niemniej jednak, jest on niezrównanym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A). Składnik ten jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wpływa on między innymi na poprawę kondycji wzroku oraz zdrowie naszej skóry. Ponadto, witamina A jest niezastąpionym składnikiem naszej odporności. Dlatego też, sok marchwiowy powinien znajdować stałe miejsce w naszym jadłospisie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Po trzecie: SOK POMIDOROWY. Produkt ten jest jednym z najłatwiej dostępnych na rynku. Ponadto, w wielu przypadkach odznacza się on niską ceną. Warto jednak wiedzieć, że sok pomidorowy, jak żaden inny, wyróżnia się wysoką zawartością likopenu – składnika o silnym potencjale przeciwnowotworowym. Badania naukowe dowodzą, iż wprowadzenie odpowiednich ilości niniejszego przeciwutleniacza do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, sprzyja zmniejszeniu ryzyka zachorowania na raka prostaty i szyjki macicy. Dodatkowo, sok pomidorowy to prawdziwa skarbnica potasu, niezbędnego dla zdrowia naszego układu krążenia. Co ciekawe, w szklance niniejszego produktu znajdziemy zaledwie 26 kalorii. Dlatego też, jest on doskonałym produktem dla wszystkich tych osób, które szczególnie dbają o smukły wygląd swojej sylwetki.

Szklanka soku – Podsumowanie

Soki owocowo-warzywne mogą stanowić wartościowe uzupełnienie naszej codziennej diety. Należy jednak pamiętać, aby wybierać wyłącznie te produkty, które odznaczają się prostym składem. Ponadto, soków owocowych nie można spożywać w nadmiernych ilościach, albowiem w niektórych przypadkach mogą one przyczynić się do przyrostu masy ciała.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.