Niezależnie od tego czy są zielone, fioletowe, czy białe – szparagi z roku na rok cieszą się w naszych kuchniach coraz większym zainteresowaniem. Jakie wartości odżywcze w sobie skrywają i jak je przygotować? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w poniższym tekście.
Szparagi nie tylko dobrze smakują i stanowią doskonały dodatek do wielu wytrawnych dań, ale również są cennym źródłem witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Ponadto, niniejszy składnik jest idealnym wyborem dla osób, które szczególnie dbają o swoją sylwetkę, w 100 gramach niniejszego produktu znajdźmy zaledwie 20 kalorii! A jakie inne właściwości skrywają w sobie szparagi?
Szparagi – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Mimo, iż szparagi aż w 95% składają się z wody, stanowią skarbnicę witamin i minerałów, wśród których możemy wyróżnić:
- Witaminy C i E + β karoten – odpowiedzialne za poprawę kondycji naszej skóry oraz paznokci i włosów.
- Kwas foliowy – stanowiący niezbędny element diety dla wszystkich kobiet znajdujących się w okresie ciąży;
- Potas, wapń i fosfor – odpowiedzialne za poprawę kondycji naszych zębów oraz kości;
- Asparaginę – wspomagającą prawidłowe czynności naszego układu moczowego, w tym prawidłowe funkcjonowanie nerek. Ponadto, asparagina jest odpowiedzialna za utrzymywanie prawidłowego poziomu nawodnienia naszego organizmu;
- Błonnik – wspierający prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego poprzez poprawę perystaltyki jelit (zalecany szczególnie tym osobom, które zmagają się z problemem częstych zaparć);
- Glutation – odpowiedzialny za wspomożenie naszego układu odpornościowego oraz pracy wątroby. Ponadto, niniejszy składnik bierze udział w procesie oczyszczania organizmu z nadmiaru toksyn, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów oraz choroby Alzheimera w przyszłości;
- Inulinę – Probiotyk odpowiedzialny za wspomożenie prawidłowej pracy naszego układu pokarmowego.
Ponadto, w szparagach znajdziemy również: tiaminę, ryboflawinę, witaminę B6 oraz witaminę K, żelazo, magnez, sód oraz cynk.
Szparagi – jak przygotować?
Po pierwsze. Zielone szparagi – nie wymagają obierania ze skórki. Niemniej jednak, należy odciąć ich zdrewniałą końcówkę. Aby ułatwić sobie to zadanie, wystarczy nagiąć delikatnie łodygę. W miejscu, w którym się przełamie, zaczyna się łykowata cześć, którą należy odciąć. Pamiętaj również o tym, aby nie odcinać charakterystycznych główek szparagów.
Po drugie. Białe szparagi – należy obrać z włókien za pomocą obieraczki lub małego, ostrego nożyka. Niniejszą czynność należy rozpocząć kierując się od główki szparagów, aż do ich końca. Pamiętaj również o tym, aby tak jak w przypadku zielonych szparagów, odciąć zdrewniałą końcówkę, dzięki temu szparagi nie będą łykowate.
Szparagi – gotowanie
Wbrew pozorom, gotowanie szparagów wcale nie jest takie trudne. Wystarczy zastosować się do kilku poniższych zasad.
Po pierwsze: Szparagi należy gotować w pozycji pionowej w wysokim garnku;
Po drugie: Główki szparagów powinny wystawać ponad powierzchnię wody;
Po trzecie: Do wody należy dodać około jednej łyżeczki cukru i soli oraz odrobinę masła;
Po czwarte: Zielone szparagi gotuj maksymalnie przez 4 minuty tak, aby uzyskały wyrazisty zielony kolor, a przy tym były chrupiące;
Po piąte: Białe szparagi gotuj przez około 7 minut.
Szparagi – z czym smakują najlepiej?
Ugotowane szparagi stanowią doskonały dodatek do wielu dań. Idealnie odnajdują się w roli dodatku do steku, makaronu, a nawet pizzy. Ponadto, niniejsze warzywa doskonale sprawdzają się w roli przystawki. Wystarczy polać je odrobiną klarowanego masła, posypać tartym parmezanem lub przypiec na ruszcie zawijając w soczysty boczek.