Szpinak na słodko? To możliwe! Poznaj przepisy na pyszne, zielone desery

Szpinak to jedno z tych warzyw, które kojarzy nam się ze zdrowiem. Nic w tym dziwnego, albowiem jest on skarbnicą niezbędnych witamin i minerałów. Niestety, szpinak dla wielu z nas nie jest łatwy w przygotowaniu, a ponadto jest niechętnie spożywany przez najmłodsze dzieci. Na szczęście znamy prosty sposób na to, jak to zmienić. W poniższym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw prostych przepisów na szpinak w słodkiej osłonie. Jak upiec zielone babeczki? I czy szpinak oraz ananas mogą stanowić zgrany duet? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Dlaczego warto jeść szpinak;
  • Jak przygotować puszyste ciasto ze szpinakiem;
  • W jaki sposób przyrządzić orzeźwiający koktajl szpinakowo-ananasowy;
  • Jak upiec słodkie muffinki szpinakowe;
  • Jak przygotować zielone lody na bazie szpinaku.
Dlaczego warto jeść szpinak

Dlaczego warto jeść szpinak?

Nie ulega wątpliwości, że szpinak jest pełnym zdrowia warzywem. Jest on nie tylko źródłem wartościowych minerałów, takich jak magnez, ale także witamin i przeciwutleniaczy. Dlatego też, wprowadzenie szpinaku do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia wpływa na poprawę codziennego samopoczucia. Co ciekawe, w szpinaku (podobnie jak w innych warzywach o ciemnozielonym kolorze) znajdziemy karetonoidy, które wpływają na piękny wygląd naszej skóry oraz zdrowie oczu. Ponadto, wartościowe flawonoidy skrywające się w liściach szpinaku korzystnie wpływają na układ krążenia. To właśnie dzięki nim możliwe staje się redukowanie szkodliwego wpływu wolnych rodników na nasz organizm, a tym samym zmniejszanie ryzyka licznych zaburzeń stanu zdrowia, w tym miażdżycy oraz zawałów serca.

Jak przygotować puszyste ciasto ze szpinakiem

Jak przygotować puszyste ciasto ze szpinakiem?

Składniki:

  • 400 g świeżych lub rozmrożonych liści szpinaku;
  • 120 ml oleju rzepakowego;
  • 150 g ksylitolu;
  • 3 jajka;
  • 400 g mąki pszennej (typ 450);
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 250 gramów serka mascarpone;
  • 200 ml słodzonej śmietany (kremówki);
  • 4 łyżki startego na puder ksylitolu;
  • 1 granat;
  • Kilka kropel soku z limonki.

Sposób przygotowania:

1: Pieczenie Biszkoptu. Szpinak dokładnie umyj, a następnie gotuj tak długo aż zmięknie i odsącz od nadmiaru wody. Zmiksuj całość na gładką masę;

2: Mąkę wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną;

3: Jajka ubij z ksylitolem (200g), a następnie wymieszaj z olejem i musem szpinakowym;

4: Do tak przygotowanej masy stopniowo zacznij dodawać mąkę i miksuj całość na wolnych obrotach;

5: Przygotuj formę do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 170oC.

6: Piecz ciasto przez około 40 minut. Kiedy ciasto ostygnie, rozkrój je na dwie części;

7: Spód ciasta odstaw na bok, a jego górną część rozkrusz i przełóż do miseczki;

8: Ubij kremówkę razem ze sproszkowanym ksylitolem;

9: Do śmietany dodaj krem mascarpone oraz odrobinę soku z limonki;

10: Spód ciasta posmaruj otrzymanym kremem;

11: Na kremie rozłóż pokruszone ciasto tak, aby przypominało mech;

12: Na górze ciasta rozłóż nasiona granatu lub inne, ulubione owoce.

Gotowe ciasto przechowuj w lodówce.

W jaki sposób przyrządzić orzeźwiający koktajl szpinakowo-ananasowy?

Składniki:

  • 2 garści szpinaku;
  • 100g pokrojonego w kostkę ananasa;
  • 1 zamrożony banan;
  • 100ml wody;
  • Sok wyciśnięty z 1 limonki.

Sposób przygotowania:

1: Liście szpinaku dokładnie umyj, a następnie osusz;

2: Osuszone liście przełóż do kielicha blendera, a następnie dodaj do nich: pokrojonego w kostkę ananasa, pokrojonego w plastry mrożonego banana, wodę oraz sok z limonki;

3: Zmiksuj całość na gładką masę. Jeśli masz na to ochotę, dodaj do koktajlu łyżeczkę miodu.

Jak upiec słodkie muffinki szpinakowe?

Składniki:

  • 100 świeżego szpinaku;
  • 2 szklanki mąki orkiszowej;
  • 1 szklanka mleka kokosowego;
  • 1 jajko;
  • 2 bardzo dojrzałe banany;
  • 5 łyżeczek ksylitolu lub cukru brązowego;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

1: Dokładnie umyj i osusz liście szpinaku, a następnie zmiksuj je bardzo drobno;

2: Wymieszaj szpinak z mlekiem kokosowym, bananami, cukrem oraz olejem i jajkiem;

3: Do otrzymanej masy stopniowo dodawaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia;

4: Zmiksuj całość na gładką masę;

5: Przygotuj foremki do pieczenia babeczek. Nastaw piekarnik na 190oC;

6: Piecz babeczki przez około 20-25 minut;

7: Gotowe babeczki możesz podawać z odrobiną cukru pudru.

Jak upiec słodkie muffinki szpinakowe?

Jak przygotować zielone lody na bazie szpinaku?

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany;
  • 1 dojrzałe mango;
  • ½ dojrzałego awokado;
  • 1 pomarańcza;
  • 150g świeżych liści szpinaku.

Sposób przygotowania:

1: Pomarańczę obierz ze skórki i wyfiletuj;

2: Pokrojoną w kostkę pomarańczę, mango oraz banany i awokado przełóż do kielicha blendera;

3: Umyj dokładnie, a następnie osusz liście szpinaku i dodaj je do składników w blenderze;

4: Zmiksuj całość na gładką masę i przełóż do pojemnika z pokrywką;

5: Przygotowaną masę włóż do zamrażarki na minimum 4 godziny;

6: Co godzinę mieszaj masę lodową przy pomocy łyżki lub widelca;

7: Gotowe lody podawaj w towarzystwie świeżych malin lub innych ulubionych owoców.

Podsumowanie

Szpinak to bez wątpienia jedno z najzdrowszych warzyw liściastych. Doskonale smakuje zarówno w formie wytrawnej, jak i deserowej. Szpinak jest skarbnicą witamin, minerałów oraz wartościowych przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i codzienne samopoczucie. Dlatego też, warto wykorzystać niniejsze warzywo podczas przygotowywania domowych posiłków.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.