Kiedy za oknem pogoda nie dopisuje, a w kuchni brakuje pomysłów warto zdecydować się na sałatkę, która doda energii. Wypróbuj przepis na sałatkę z pieczarkami na ciepło. Jest inna niż większość sałatek, ponieważ nie jest podawana zimna. W chłodne dni doda energii. Jest też szybka w przygotowaniu.
Sałatka na ciepło to inna wersja sałatki. Zazwyczaj sałatki jemy na zimno, z dodatkiem np. serów lub wędlin. Może czas na zmianę?
Nasza propozycja to sałatka na ciepło, która idealnie sprawdzi się na kolację. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu ani wysiłku. I co najważniejsze: jest pyszna! 🙂
Sałatka pieczarkowa z żurawiną
Składniki na 1 porcję:
– 1 mały por
– 1 łyżeczka masła
– 5 pieczarek
– 1 jajko ugotowane na twardo
– 3 łyżki groszku konserwowego
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie)
– żurawina (do posypania)
Jajko ugotować na twardo. Pieczarki i pora pokroić w talarki i podsmażyć na maśle.
Ciepłe pieczarki i pora wymieszać z pokrojonym w kostkę jajkiem i groszkiem konserwowym. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać żurawiną.
Można dodać łyżeczkę majonezu.
Smacznego!
A Ty, jakie masz sposoby na smaczną i szybką kolację?