Szybki sposób na pozbycie się pestycydów z owoców i warzyw

Jeśli boisz się żywności skażonej pestycydami, masz rację. Aktualnie większość roślin uprawiania jest z wykorzystaniem tych chemicznych substancji. Jest jednak sposób na to, aby zmniejszyć ich ilość w pożywieniu. Sprawdź, jak w łatwy sposób możesz to zrobić.

pestycydy

Z tego artykułu dowiesz się:

Czym są pestycydy?

Pestycydy to ogólne pojęcie na środki stosowane w ochronie roślin uprawnych. Ich zadaniem jest ochrona przed szkodnikami oraz patogenami powodującymi choroby.

Określenie odnosi się również do innych substancji chemicznych, które stosuje się do odgrzybiania i zwalczania organizmów szkodliwych np. w magazynach czy szpitalach.

Czym grozi spożycie pestycydów?

Aktualna wiedza potwierdza, że dopuszczone do użytku pestycydy wykazują minimalnie toksyczny wpływ na organizm człowieka. W przeszłości było inaczej, ponieważ dopiero po latach używania źle kojarzonego DDT, wycofano go z użycia, bo okazał się bardzo szkodliwy.

Na ten moment pestycydów nie można uznać za bezpośredni czynnik powodujący chorobę, jednak nie pozostają one bez wpływu na ludzki organizm.

Według badań, ich nadmierna ilość w organizmie może powodować:

  • Zmiany w genach;
  • Otyłość przekazywaną z pokolenia na pokolenie;
  • Zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworu.

W jakich produktach gromadzą się pestycydy?

Według Europejskiego Rozporządzenia określono „Parszywą dwunastkę” roślin, które gromadzą najwięcej pestycydów. Są nimi:

  • Truskawki;
  • Jabłka;
  • Nektarynki;
  • Brzoskwinie;
  • Seler naciowy;
  • Winogrona;
  • Wiśnie;
  • Szpinak;
  • Pomidory;
  • Słodka papryka;
  • Pomidorki koktajlowe;
  • Ogórki.

 

Produkty te spożywa się często, więc warto wiedzieć, w jaki sposób się ich pozbyć, lub zmniejszyć ich ilość w diecie.

Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw w tani sposób?

Na szczęście jest na to prosty oraz tani sposób. Wystarczy trzymać się określonych reguł, aby znacząco obniżyć ilość pestycydów na owocach i warzywach. Poniższy sposób idealnie sprawdza się w przypadku pozbywania się pestycydów z truskawek, które coraz częściej okazują się mocno skażone.

Po pierwsze:

Do dużego szklanego naczynia lub garnka wlej przegotowaną wodę oraz ocet jabłkowy w stosunku 3:1

Po drugie:

Zanurz w nim warzywa i owoce i potrzymaj je tak przez 20 minut

Po trzecie:

Wyjmij produkty z naczynia i dokładnie opłucz pod bieżącą zimną wodą, która całkowicie zmyje posmak octu.

 

Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw

Jak ogółem zmniejszyć ilość pestycydów w żywności?

Pomimo że znasz już sposób na pozbycie się pestycydów, warto również trzymać się poniższych reguł, które jeszcze bardziej ograniczą ich spożycie z owoców i warzyw.

  1. Najlepszym sposobem na pozbycie się pestycydów jest ugotowanie produktu.
  2. Warzywa i owoce zawsze kupuj bez uszkodzeń, wgnieceń i przetarć. W takich miejscach pestycydów gromadzi się najwięcej.
  3. Uważaj na produkty w folii, ponieważ zatrzymuje ona pestycydy na powierzchni roślin. Po przyniesieniu do domu pozbądź się jej i wykorzystaj wodę z octem.

Podsumowanie

Już teraz wiesz, czym są pestycydy i czym grozić może ich spożycie w nadmiarze. Po przeczytanie tego tekstu wiesz również, w jaki sposób, zminimalizować ich wpływ na organizm, zatem stosuj go.

Jeśli chcesz zachować pełnie zdrowia, produkty ekologiczne są najlepszym na to rozwiązaniem. Dbaj o jakość produktów, gdyż to właśnie ona ma kluczowy wpływ na to, jak się czujesz i jak długo będziesz żyć.

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kącikdlazdrowia.pl i zapisz się na newsletter.18

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *