Jeśli boisz się żywności skażonej pestycydami, masz rację. Aktualnie większość roślin uprawiania jest z wykorzystaniem tych chemicznych substancji. Jest jednak sposób na to, aby zmniejszyć ich ilość w pożywieniu. Sprawdź, jak w łatwy sposób możesz to zrobić.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Czym są pestycydy?
- Czym grozi spożycie pestycydów w nadmiarze?
- W jakich produktach najchętniej gromadzą się pestycydy?
- Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw w tani sposób?
- Jak ogółem zmniejszyć ilość pestycydów w żywności?
Czym są pestycydy?
Pestycydy to ogólne pojęcie na środki stosowane w ochronie roślin uprawnych. Ich zadaniem jest ochrona przed szkodnikami oraz patogenami powodującymi choroby.
Określenie odnosi się również do innych substancji chemicznych, które stosuje się do odgrzybiania i zwalczania organizmów szkodliwych np. w magazynach czy szpitalach.
Czym grozi spożycie pestycydów?
Aktualna wiedza potwierdza, że dopuszczone do użytku pestycydy wykazują minimalnie toksyczny wpływ na organizm człowieka. W przeszłości było inaczej, ponieważ dopiero po latach używania źle kojarzonego DDT, wycofano go z użycia, bo okazał się bardzo szkodliwy.
Na ten moment pestycydów nie można uznać za bezpośredni czynnik powodujący chorobę, jednak nie pozostają one bez wpływu na ludzki organizm.
Według badań, ich nadmierna ilość w organizmie może powodować:
- Zmiany w genach;
- Otyłość przekazywaną z pokolenia na pokolenie;
- Zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworu.
W jakich produktach gromadzą się pestycydy?
Według Europejskiego Rozporządzenia określono „Parszywą dwunastkę” roślin, które gromadzą najwięcej pestycydów. Są nimi:
- Truskawki;
- Jabłka;
- Nektarynki;
- Brzoskwinie;
- Seler naciowy;
- Winogrona;
- Wiśnie;
- Szpinak;
- Pomidory;
- Słodka papryka;
- Pomidorki koktajlowe;
- Ogórki.
Produkty te spożywa się często, więc warto wiedzieć, w jaki sposób się ich pozbyć, lub zmniejszyć ich ilość w diecie.
Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw w tani sposób?
Na szczęście jest na to prosty oraz tani sposób. Wystarczy trzymać się określonych reguł, aby znacząco obniżyć ilość pestycydów na owocach i warzywach. Poniższy sposób idealnie sprawdza się w przypadku pozbywania się pestycydów z truskawek, które coraz częściej okazują się mocno skażone.
Po pierwsze:
Do dużego szklanego naczynia lub garnka wlej przegotowaną wodę oraz ocet jabłkowy w stosunku 3:1
Po drugie:
Zanurz w nim warzywa i owoce i potrzymaj je tak przez 20 minut
Po trzecie:
Wyjmij produkty z naczynia i dokładnie opłucz pod bieżącą zimną wodą, która całkowicie zmyje posmak octu.
Jak ogółem zmniejszyć ilość pestycydów w żywności?
Pomimo że znasz już sposób na pozbycie się pestycydów, warto również trzymać się poniższych reguł, które jeszcze bardziej ograniczą ich spożycie z owoców i warzyw.
- Najlepszym sposobem na pozbycie się pestycydów jest ugotowanie produktu.
- Warzywa i owoce zawsze kupuj bez uszkodzeń, wgnieceń i przetarć. W takich miejscach pestycydów gromadzi się najwięcej.
- Uważaj na produkty w folii, ponieważ zatrzymuje ona pestycydy na powierzchni roślin. Po przyniesieniu do domu pozbądź się jej i wykorzystaj wodę z octem.
Podsumowanie
Już teraz wiesz, czym są pestycydy i czym grozić może ich spożycie w nadmiarze. Po przeczytanie tego tekstu wiesz również, w jaki sposób, zminimalizować ich wpływ na organizm, zatem stosuj go.
Jeśli chcesz zachować pełnie zdrowia, produkty ekologiczne są najlepszym na to rozwiązaniem. Dbaj o jakość produktów, gdyż to właśnie ona ma kluczowy wpływ na to, jak się czujesz i jak długo będziesz żyć.
Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kącikdlazdrowia.pl i zapisz się na newsletter.18