TAPAS – przekąska idealna na Święta i sylwestra z Hiszpanią w tle!

Tapas to niezwykle popularna hiszpańska przekąska wywodząca się od kromek świeżego chleba z dodatkiem szynki albo sera. Ich historia jest bardzo ciekawa. Niegdyś podawano je w barach, jako formę nakrycia kieliszka wina, w celu ochrony alkoholu przed wpadnięciem do niego okruszków lub kawałków jedzenia. To właśnie stąd pochodzi ich nazwa – „tapa” znaczy tyle co „pokrywka”. W Hiszpanii tzw. bary tapas cieszą się ogromną popularnością.

Z czasem przysmak ten zyskał renomę bardziej wyrafinowanego; dziś istnieje mnóstwo wariantów tapas i zajadają się nim smakosze na całym świecie. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, dlatego bez trudu poradzisz sobie z ich wykonaniem np. przed sylwestrową „domówką”. Do wykonania mini szaszłyczków tapas można użyć oliwek, pikantnej kiełbasy, owoców morza, czy sera.

Tradycja spożywania TAPAS

Spożywanie tej pysznej przekąski wiąże się z pewnym obrządkiem, rytuałem wykonywanym w gronie znajomych i przyjaciół. Jedzone są na stojąco w towarzystwie wina lub piwa. Inne państwa mają swoje odpowiedniki tapas i tak dla przykładu w Portugalii je się petiscos. Pełnią tam rolę przystawki przed głównym daniem. Ich fenomen tkwi w oryginalnym doborze mało oczywistych składników.

TAPAS 1.

Składniki:

  • 1 słoiczek kaparów
  • zestaw ulubionych hiszpańskich serów
  • 1 kiełbasa fuet

Sposób wykonania:

Kapary odsączamy z zalewy i przekładamy do miseczki. Sery kroimy w trójkąciki, a kiełbasę w plasterki. Układamy je na desce i podajemy z chrupkim pieczywem.

TAPAS 2.

Składniki:

Sposób wykonania:

Układamy kolejno:

– KRAKERSY, MASŁO, PASTĘ TWAROGOWĄ, PESTKI DYNI

–KRAKERSY, MASŁO, PASTĘ JAJECZNĄ, ORZECHY WŁOSKIE

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *