Tapas to niezwykle popularna hiszpańska przekąska wywodząca się od kromek świeżego chleba z dodatkiem szynki albo sera. Ich historia jest bardzo ciekawa. Niegdyś podawano je w barach, jako formę nakrycia kieliszka wina, w celu ochrony alkoholu przed wpadnięciem do niego okruszków lub kawałków jedzenia. To właśnie stąd pochodzi ich nazwa – „tapa” znaczy tyle co „pokrywka”. W Hiszpanii tzw. bary tapas cieszą się ogromną popularnością.
Z czasem przysmak ten zyskał renomę bardziej wyrafinowanego; dziś istnieje mnóstwo wariantów tapas i zajadają się nim smakosze na całym świecie. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, dlatego bez trudu poradzisz sobie z ich wykonaniem np. przed sylwestrową „domówką”. Do wykonania mini szaszłyczków tapas można użyć oliwek, pikantnej kiełbasy, owoców morza, czy sera.
Tradycja spożywania TAPAS
Spożywanie tej pysznej przekąski wiąże się z pewnym obrządkiem, rytuałem wykonywanym w gronie znajomych i przyjaciół. Jedzone są na stojąco w towarzystwie wina lub piwa. Inne państwa mają swoje odpowiedniki tapas i tak dla przykładu w Portugalii je się petiscos. Pełnią tam rolę przystawki przed głównym daniem. Ich fenomen tkwi w oryginalnym doborze mało oczywistych składników.
TAPAS 1.
Składniki:
- 1 słoiczek kaparów
- zestaw ulubionych hiszpańskich serów
- 1 kiełbasa fuet
Sposób wykonania:
Kapary odsączamy z zalewy i przekładamy do miseczki. Sery kroimy w trójkąciki, a kiełbasę w plasterki. Układamy je na desce i podajemy z chrupkim pieczywem.
TAPAS 2.
Składniki:
- krakersy
- masło
- pasta twarogowa
- pasta z jajek
- pestki dyni
- orzechy włoskie
Sposób wykonania:
Układamy kolejno:
– KRAKERSY, MASŁO, PASTĘ TWAROGOWĄ, PESTKI DYNI
–KRAKERSY, MASŁO, PASTĘ JAJECZNĄ, ORZECHY WŁOSKIE