Lubisz ciasto cytrynowe? A wiesz, że cytryna jest zdrowa i odkwasza organizm? Zarówno cytryna, jak i jej sok, miąższ i skórka posiadają wiele prozdrowotnych właściwości.
Cytryna pochodzi z południowych Chin, a do Europy trafiła w okresie średniowiecza. W chwili obecnej jest uprawiana w celach kulinarnych i jako roślina ozdobna. Zawiera duże ilości witamin, w tym: witaminę C, B1 i kwas cytrynowy, który mocno oddziałuje na organizm.
Kwaśny smak cytryny powoduje, że wspomaga ona perystaltykę jelit i zwiększa wydajność organizmu w zakresie usuwania toksyn.
Cytryna zawiera 22 substancje przeciwrakowe oraz związki, takie jak limonen i naturalne oleje. W cytrynach zawarte są też glikozydy, które powstrzymują kwasy, które uszkadzają zdrowe komórki.
A wiesz jak wykorzystać cytrynę w kuchni, nie tylko jako dodatek do herbaty? Wypróbuj przepis na tarte cytrynową bez glutenu.
Tarta cytrynowa bez glutenu
Składniki:
10 dag masła
6 dag mąki kukurydzianej
3 dag skrobi kukurydzianej
3 dag mąki gryczanej
3 dag mąki z amarantusa
Jajko
Sól
Na masę:
2 i 1/2 cytryny
1 szklanka cukru
1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
2 jajka
2 żółtka
1 i 1/4 szklanki maślanki
1/2 szklanki śmietanki kremówki
1 gałązka rozmarynu
Mąkę przesiać, dodać 2 łyżki cukru, szczyptę soli i posiekać z zimnym masłem. Wbić jajko, zagnieść ciasto. Owinąć folią i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć, piec 25 minut w piekarniku w temperaturze 200o C.
Cytryny sparzyć, osuszyć, z 2 cytryn otrzeć skórkę i wycisnąć sok, a połówkę pokroić w plasterki. Rozmaryn opłukać, połowę posiekać. Wymieszać z cukrem, skórką cytrynową, szczyptą soli i przesianą skrobią kukurydzianą. Mieszać, dodawać po jednym jajku, a potem po żółtku. Połączyć z maślanką, śmietanką i sokiem cytrynowym.
Smacznego!