Tofu jako źródło białka w diecie wegańskiej!

Jakie wartości odżywcze w sobie skrywa? I dlaczego stanowi cenny element diety wegańskiej? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, ciekawe informacje na temat tofu znajdziesz w dalszej części tekstu.

Tofu to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych produktów sojowych. Ze względu na bogatą zawartość białka, jak i wielość zastosowań, niniejszy produkt cieszy się ogromnym zainteresowaniem zwłaszcza wśród wegan i wegetarian. Niemniej jednak, tofu powinno spożywane być nie tylko przez osoby, które stronią od mięsnych potraw. Okazuje się, iż może ono pozytywnie wpływać na ogólne funkcjonowanie organizmu, przez co powinno zagościć w kuchni każdego z nas.

Tofu – z czego jest zrobione?

Tofu (lub dofu) to nic innego jak sprasowany twaróg, otrzymywany z mleka sojowego. Zanim powstanie musi przejść jednak długą drogę, która składa się z kilku etapów. Na początku, mleko sojowe zostaje poddane koagulacji (najczęściej przy użyciu soli, soku z cytryny, chlorku wapnia). Następnie, w wyniku powyższego procesu dochodzi do powstania serwatki oraz pływającej w niej masy o białawym zabarwieniu. Na końcu, masa zostaje wielokrotnie sprasowana do tego stopnia, aby uzyskać twardy blok tofu.

Tofu – jakie wartości odżywcze w sobie skrywa?

Mimo stosunkowo niskiej zawartości kalorycznej, tofu skrywa w sobie wiele cennych wartości odżywczych, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy: 8,08 grama białka, 4,78 grama tłuszczu, 76 kalorii, i blisko 1,9 grama węglowodanów. Ponadto, częste spożywanie Tofu jest w stanie dostarczyć nam:

Cenne witaminy, w tym:

  • Witaminę C;
  • Witaminy z grupy B;
  • Witaminę A oraz K.

Niezbędne minerały, w tym:

  • Wapń;
  • Żelazo;
  • Magnez;
  • Fosfor;
  • Potas;
  • Cynk.

Dodatkowo, tofu skrywa w sobie niezbędne kwasy tłuszczowe, w tym: jednonienasycone kwasy tłuszczowe (około 1,06g/100g), wielonienasycone kwasy tłuszczowe (około 2,7g/100g).

Tofu – poznaj jego najcenniejsze właściwości zdrowotne

Ze względu na bogatą zawartość białka oraz innych, cennych składników odżywczych, tofu doskonale wpływa na zdrowie i samopoczucie człowieka. Okazuje się, iż regularne spożywanie niniejszego produktu może przyczynić się do:

  • Zmniejszenia ryzyka wystąpienia raka prostaty w przyszłości;
  • Obniżenia poziomu złego cholesterolu, a tym samym zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego;
  • Złagodzenia objawów związanych z przebiegiem menopauzy;

Tofu – zastosowanie w kuchni wegańskiej

Tofu stanowi doskonały zamiennik dla tradycyjnego mięsa lub jajek. Dlatego też, tak często wykorzystywane jest przez wegan i wegetarian. Z powodzeniem można przyrządzić z niego pyszną, pełną białka tofucznicę lub sos, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Ponadto, surowe tofu może być składnikiem sałatki warzywnej lub zapiekanki. W sezonie grillowym warto również położyć jego wędzoną odmianę na ruszcie i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem na świeżym powietrzu.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.