Tofu nie tylko w wersji wytrawnej – przepis na tofurnik

Czy tofu nadaje się do deserów? I czy przygotowanie wegańskiego sernika w ogóle jest możliwe? Odpowiedzi na te pytania oraz ciekawych inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części artykułu.

Tofu to jeden z najważniejszych produktów kuchni wegańskiej. Stanowi doskonałe źródło białka i idealny zamiennik dla tradycyjnego sera, a nawet mięsa. Bez przeszkód możemy przygotować z niego przepyszne wegańskie szaszłyki, jak również pożywne burgery. Niemniej jednak, niniejszy składnik nie nadaje się wyłącznie do wytrawnych przepisów. Okazuje się, że z tofu jesteśmy w stanie przygotować smaczny sernik, który z pewnością przypadnie do gustu nie tylko zwolennikom bezmięsnej kuchni.

Jak przygotować tofurnik z owocami?

Wegański sernik z dodatkiem świeżych, letnich owoców, to idealna propozycja na wakacyjny deser dla całej rodziny. Wystarczy odrobina czasu i kilka składników, aby przygotować oryginalny smakołyk dla swoich bliskich.

Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować spód do ciasta?

Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować masę tofurnikową?

Do dekoracji tofurnika przygotuj garść świeżych borówek, malin, truskawek oraz kilka liści świeżej mięty.

Jak przygotować tofurnik?

Krok I: Przygotuj tortownicę o średnicy 20 centymetrów;

Krok II: Płatki owsiane, wiórki kokosowe, syrop klonowy, masło orzechowe oraz wodę zmiksuj na jednolitą, gęstą masę przy pomocy blendera;

Krok III: Uzyskaną masę przełóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia;

Krok IV: Spód tofurnika piecz w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180oC;

Krok V: Gęstą część mleczka kokosowego zmiksuj z pokruszonym tofu, skórką z limonki, sokiem z limonki, skrobią ziemniaczaną oraz syropem klonowym. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynnego mleczka kokosowego;

Krok VI: Uzyskaną masę przełóż do tortownicy, w której znajduje się uprzednio podpieczony spód i wyrównaj całość;

Krok VII: Tofurnik włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC, na około 30-35 minut. Kiedy ciasto będzie już upieczone, ostudź je, a następnie schłodź w lodówce;

Krok VIII: Na wierzch ciasta wyłóż opłukane i osuszone owoce, a następnie udekoruj całość świeżymi liśćmi mięty.

Życzymy Smacznego!

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *