Czy tofu nadaje się do deserów? I czy przygotowanie wegańskiego sernika w ogóle jest możliwe? Odpowiedzi na te pytania oraz ciekawych inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części artykułu.
Tofu to jeden z najważniejszych produktów kuchni wegańskiej. Stanowi doskonałe źródło białka i idealny zamiennik dla tradycyjnego sera, a nawet mięsa. Bez przeszkód możemy przygotować z niego przepyszne wegańskie szaszłyki, jak również pożywne burgery. Niemniej jednak, niniejszy składnik nie nadaje się wyłącznie do wytrawnych przepisów. Okazuje się, że z tofu jesteśmy w stanie przygotować smaczny sernik, który z pewnością przypadnie do gustu nie tylko zwolennikom bezmięsnej kuchni.
Jak przygotować tofurnik z owocami?
Wegański sernik z dodatkiem świeżych, letnich owoców, to idealna propozycja na wakacyjny deser dla całej rodziny. Wystarczy odrobina czasu i kilka składników, aby przygotować oryginalny smakołyk dla swoich bliskich.
Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować spód do ciasta?
- Około ¾ szklanki płatków owsianych typu górskiego;
- ¼ szklanki wiórków kokosowych;
- 3 łyżek syropu klonowego;
- 4 łyżekmasła orzechowego;
- Półtora łyżeczki wody.
Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować masę tofurnikową?
- Około 500g tofu (naturalnego);
- 200ml mleczka kokosowego;
- Skórki startej z 1 limonki;
- Soku wyciśniętego z 1 limonki;
- 2 łyżek skrobi ziemniaczanej;
- 4-5 łyżeczek syropu klonowego.
Do dekoracji tofurnika przygotuj garść świeżych borówek, malin, truskawek oraz kilka liści świeżej mięty.
Jak przygotować tofurnik?
Krok I: Przygotuj tortownicę o średnicy 20 centymetrów;
Krok II: Płatki owsiane, wiórki kokosowe, syrop klonowy, masło orzechowe oraz wodę zmiksuj na jednolitą, gęstą masę przy pomocy blendera;
Krok III: Uzyskaną masę przełóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia;
Krok IV: Spód tofurnika piecz w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180oC;
Krok V: Gęstą część mleczka kokosowego zmiksuj z pokruszonym tofu, skórką z limonki, sokiem z limonki, skrobią ziemniaczaną oraz syropem klonowym. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynnego mleczka kokosowego;
Krok VI: Uzyskaną masę przełóż do tortownicy, w której znajduje się uprzednio podpieczony spód i wyrównaj całość;
Krok VII: Tofurnik włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC, na około 30-35 minut. Kiedy ciasto będzie już upieczone, ostudź je, a następnie schłodź w lodówce;
Krok VIII: Na wierzch ciasta wyłóż opłukane i osuszone owoce, a następnie udekoruj całość świeżymi liśćmi mięty.
Życzymy Smacznego!