Tofu – przepisy i zastosowanie


Jakie wartości odżywcze w sobie skrywa? I jak przygotować z niego pyszną sałatkę? Odpowiedzi na te pytania oraz inne ciekawe informacje na temat tofu znajdziesz w dalszej części artykułu!

Tofu to bez wątpienia jeden z podstawowych produktów kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Niemniej jednak, sięgać po niego powinny również te osoby, które na co dzień nie rezygnują ze spożywania mięsa. Wszystko to za sprawą wartościowych składników odżywczych w nim zawartych oraz wyjątkowego smaku, który jest w stanie podkręcić charakter zarówno pysznej, wiosennej sałatki, jak i pełnych warzyw szaszłyków.

Tofu – jakie właściwości i wartości odżywcze w sobie skrywa?

Tofu jest produktem roślinnym pochodzącym z krajów Dalekiego Wschodu. Znane jest przede wszystkim weganom i wegetarianom ze względu na wysoką zawartość białka. Niemniej jednak, niniejszy produkt charakteryzuje się również bogatą zawartością innych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu składników mineralnych. Wśród nich możemy wyróżnić:

  • Wapń;
  • Fosfor; oraz

Dzięki temu, regularne spożywanie tofu może przyczynić się do łagodzenia objawów menopauzy, a także zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów piersi u kobiet oraz raka prostaty u mężczyzn.

Tofu – jakie zastosowanie znajduje w naszej kuchni?

Tofu, ze względu na swój neutralny smak, znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni wegańskiej, czy wegetariańskiej. Zmiksowane na gładką masę, może stanowić doskonałą bazę dla pysznego sosu. Pokrojone w kostkę i delikatnie zgrillowane, idealnie sprawdzi się w roli pożywnego dodatku do sałatek lub pełnych warzyw zapiekanek. Dodatkowo, tofu spełnia często rolę jajek w diecie wegańskiej oraz żółtego sera, jako składnika kanapek.

Poznaj przepis na pyszną sałatkę z tofu!

W sezonie wiosenno-letnim mamy dostęp do szerokiego wyboru świeżych warzyw i owoców, które w połączeniu z tofu będą stanowiły nie tylko smaczny, ale również pełnowartościowy posiłek dla Ciebie i Twoich najbliższych.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 1 kostki (około 220g) naturalnego tofu;
  • 30 gramów roszponki;
  • 20 pomidorków koktajlowych;
  • Garści świeżych kiełków brokułu;
  • Około 15-20 gramów czarnych oliwek;
  • Garści prażonych nasion słonecznika;
  • Łyżki oliwy z oliwek;
  • Łyżeczki soku z limonki.

Jak przygotować sałatkę z tofu?

Krok I: Tofu przypiecz na grillu elektrycznym lub tradycyjnym, a następnie pokrój w kostkę;

Krok II: Dokładnie opłucz liście roszponki i osusz je na sitku lub ręczniku papierowym;

Krok III: Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a następnie wymieszaj je razem z liśćmi roszponki;

Krok IV: Oliwki przekrój na pół i dodaj do sałaty;

Krok V: Do pozostałych składników dodaj kiełki brokułu, prażone nasiona słonecznika oraz grillowane tofu;

Krok VI: Całość dopraw odrobiną oliwy z oliwek oraz sokiem z limonki.

Życzymy smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *