Tradycyjne dania w zdrowej odsłonie – część I

Podczas przestrzegania zaleceń zdrowej diety, niejednokrotnie zdarza nam się tęsknić za smakiem tradycyjnych potraw. Warto jednak wiedzieć, że schabowy smażony na głębokim oleju, czy też bigos obfitujący w tłustą kiełbasę, nie jest w stanie zapewnić nam dużej ilości wartościowych składników odżywczych, a jedynie spore ilość niezdrowych tłuszczów i nieprzyjemne uczucie przejedzenia. Dlatego też, postanowiliśmy przygotować dla was serię zdrowych przepisów na tradycyjne dania w pełnej zdrowia odsłonie. Jak przygotować smaczną zupę ogórkową? I czy przyrządzenie bigosu bez kiełbasy jest w ogóle możliwe? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracje kulinarne znajdziesz w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak przygotować smaczne zrazy;
  • W jaki sposób przyrządzić pożywny bigos;
  • Jak ugotować smaczną zupę ogórkową.
Jak przygotować smaczne zrazy;

Tradycyjne dania – Jak przygotować smaczne zrazy?

Składniki:

  • 200 gramów fileta z piersi kurczaka;
  • ½ papryki czerwonej;
  • 5 dużych pieczarek;
  • 1 ogórek kiszony;
  • 100ml wody;
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej;
  • jedna łyżeczka suszonej natki pietruszki;
  • 1 łyżeczka masła;
  • Szczypta świeżo mielonego pieprzu.
W jaki sposób przyrządzić pożywny bigos;

Sposób przygotowania:

I: Fileta z kurczaka rozkrój na duże płaty, a następnie delikatnie rozbij, tak aby powstały cienkie kotlety;

II: Rozbite filety posyp słodką papryką;

III: Czerwoną paprykę pokrój w cienkie paski;

IV: Pieczarki umyj dokładnie, obierz je, a następnie pokrój na mniejsze kawałki;

V: Rozgrzej masło na patelni, a następnie podsmaż na nim paprykę czerwoną wraz z pieczarkami i dopraw warzywa pieprzem oraz natką pietruszki;

VI: Warzywa z patelni odsącz z nadmiaru wody, a następnie przełóż je do miseczki;

VII: Ogórka kiszonego pokrój w cienkie paski;

VIII: Na środku rozbitych filetów rozłóż farsz paprykowo-pieczarkowy, a następnie dodaj ogórek kiszony według uznania;

IX: Zawiń filet w formę zrazów i przebij go wykałaczkami w dwóch miejscach;

X: Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj odrobiną masła;

XI: Ułóż zrazy na dnie naczynia żaroodpornego;

XII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim zrazy przez około 10 minut;

XIII: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, dodaj do naczynia około 100 ml wody i piecz zrazy jeszcze przez 10 minut;

XIV: Gotowe zrazy wyciągnij z piekarnika.

Porada! Tak przygotowane danie można spożywać w towarzystwie surówki z kapusty pekińskiej oraz gotowanych ziemniaków z dodatkiem świeżego kopru.

Jak przyrządzić pożywny bigos?

Składniki:

Jak ugotować smaczną zupę ogórkową.

Sposób przygotowania:

I: Kapustę kiszoną opłucz pod strumieniem zimnej wody, a następnie dokładnie ją odsącz, posiekaj i przełóż do garnka. W tym czasie namocz także grzyby w ciepłej wodzie;

II: Do kapusty dodaj: liście laurowe, ziele angielskie oraz 1 szklankę wody;

III: Gotuj całość przez około 20 minut;

IV: Cebulę posiekaj w pióra;

V: Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw czosnkiem orz pieprzem i przysmaż na patelni wraz cebulą (jeśli masz taką możliwość, nie dodawaj tłuszczu do smażenia);

VI: Posiekaj  śliwki wędzone oraz odsączone z wody grzyby;

VII: Do gotującej się kapusty dodaj: podsmażonego kurczaka wraz z cebulką, śliwki wędzone oraz grzyby;

VIII: Do bigosu dodaj koncentrat pomidorowy oraz lubczyk. Gotuj całość jeszcze przez około 10-15 minut i gotowe!

Tradycyjne dania – zupa ogórkowa – jak ją ugotować by była smaczna?

Składniki:

  • 3L wody;
  • 100g piersi z kurczaka;
  • 150g ogórków kiszonych;
  • 100g ziemniaków;
  • 1 jogurt naturalny;
  • 4 duże marchewki;
  • 2 korzenie pietruszki;
  • por;
  • cebula;
  • seler;
  • pęczek pietruszki;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 8 ziarenek pieprzu;
  • 4 ziarenka ziela angielskiego;
  • 5 liści laurowych;
  • Szczypta soli;
  • Świeżo-mielony pieprz;
  • Pęczek kopru do dekoracji.

Sposób przygotowania:

I: Dokładnie umyj i oczyść pierś z kurczaka;

II: Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki;

III: Ogórki kiszone opłucz pod strumieniem chłodnej wody, a następnie pokrój w kostkę;

IV: Marchew, pietruszkę oraz seler obierz ze skórki;

V: Cebulę obierz z wierzchnich warstw i pokrój w pióra. Czosnek przeciśnij przez praskę;

VI: Do wysokiego garnka przełóż: pierś z kurczaka, marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę, liście laurowe, ziarenka pieprzu, natkę pietruszki, czosnek oraz ziele angielskie. Zalej całość wodą. Kiedy bulion zacznie wrzeć, gotuj go przez około 20 minut;

VII: Wyciągnij kurczaka oraz warzywa z bulionu i pokrój składniki na mniejsze kawałki, aby następnie dodać je do bulionu;

VIII: Do zupy dodaj pokrojone ogórki i gotuj całość jeszcze przez 15-20 minut;

IX: Odlej jeden kubek zupy i wymieszaj go z jogurtem naturalnym, a następnie zabiel zupę;

X: Gotową ogórkową podawaj w towarzystwie świeżego kopru.

Podsumowanie

Tradycyjne dania mogą być nie tylko smaczne, ale także pełne zdrowia. Wystarczy przygotować je w odpowiedni sposób. Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom uda Ci się przygotować pożywny obiad dla siebie i swoich bliskich.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.