Podczas przestrzegania zaleceń zdrowej diety, niejednokrotnie zdarza nam się tęsknić za smakiem tradycyjnych potraw. Warto jednak wiedzieć, że schabowy smażony na głębokim oleju, czy też bigos obfitujący w tłustą kiełbasę, nie jest w stanie zapewnić nam dużej ilości wartościowych składników odżywczych, a jedynie spore ilość niezdrowych tłuszczów i nieprzyjemne uczucie przejedzenia. Dlatego też, postanowiliśmy przygotować dla was serię zdrowych przepisów na tradycyjne dania w pełnej zdrowia odsłonie. Jak przygotować smaczną zupę ogórkową? I czy przyrządzenie bigosu bez kiełbasy jest w ogóle możliwe? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracje kulinarne znajdziesz w dalszej części tekstu.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować smaczne zrazy;
- W jaki sposób przyrządzić pożywny bigos;
- Jak ugotować smaczną zupę ogórkową.

Tradycyjne dania – Jak przygotować smaczne zrazy?
Składniki:
- 200 gramów fileta z piersi kurczaka;
- ½ papryki czerwonej;
- 5 dużych pieczarek;
- 1 ogórek kiszony;
- 100ml wody;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej;
- jedna łyżeczka suszonej natki pietruszki;
- 1 łyżeczka masła;
- Szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:
I: Fileta z kurczaka rozkrój na duże płaty, a następnie delikatnie rozbij, tak aby powstały cienkie kotlety;
II: Rozbite filety posyp słodką papryką;
III: Czerwoną paprykę pokrój w cienkie paski;
IV: Pieczarki umyj dokładnie, obierz je, a następnie pokrój na mniejsze kawałki;
V: Rozgrzej masło na patelni, a następnie podsmaż na nim paprykę czerwoną wraz z pieczarkami i dopraw warzywa pieprzem oraz natką pietruszki;
VI: Warzywa z patelni odsącz z nadmiaru wody, a następnie przełóż je do miseczki;
VII: Ogórka kiszonego pokrój w cienkie paski;
VIII: Na środku rozbitych filetów rozłóż farsz paprykowo-pieczarkowy, a następnie dodaj ogórek kiszony według uznania;
IX: Zawiń filet w formę zrazów i przebij go wykałaczkami w dwóch miejscach;
X: Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj odrobiną masła;
XI: Ułóż zrazy na dnie naczynia żaroodpornego;
XII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim zrazy przez około 10 minut;
XIII: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, dodaj do naczynia około 100 ml wody i piecz zrazy jeszcze przez 10 minut;
XIV: Gotowe zrazy wyciągnij z piekarnika.
Porada! Tak przygotowane danie można spożywać w towarzystwie surówki z kapusty pekińskiej oraz gotowanych ziemniaków z dodatkiem świeżego kopru.
Jak przyrządzić pożywny bigos?
Składniki:
- 300g kapusty kiszonej;
- 300g fileta piersi z kurczaka;
- 100g żółtej cebuli;
- 15g suszonych grzybów;
- 10g wędzonych lub suszonych śliwek;
- 40g koncentratu pomidorowego;
- 2 liście laurowe;
- 3 ziarenka ziela angielskiego;
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku;
- 1 łyżeczka mielonego czosnku.

Sposób przygotowania:
I: Kapustę kiszoną opłucz pod strumieniem zimnej wody, a następnie dokładnie ją odsącz, posiekaj i przełóż do garnka. W tym czasie namocz także grzyby w ciepłej wodzie;
II: Do kapusty dodaj: liście laurowe, ziele angielskie oraz 1 szklankę wody;
III: Gotuj całość przez około 20 minut;
IV: Cebulę posiekaj w pióra;
V: Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw czosnkiem orz pieprzem i przysmaż na patelni wraz cebulą (jeśli masz taką możliwość, nie dodawaj tłuszczu do smażenia);
VI: Posiekaj śliwki wędzone oraz odsączone z wody grzyby;
VII: Do gotującej się kapusty dodaj: podsmażonego kurczaka wraz z cebulką, śliwki wędzone oraz grzyby;
VIII: Do bigosu dodaj koncentrat pomidorowy oraz lubczyk. Gotuj całość jeszcze przez około 10-15 minut i gotowe!
Tradycyjne dania – zupa ogórkowa – jak ją ugotować by była smaczna?
Składniki:
- 3L wody;
- 100g piersi z kurczaka;
- 150g ogórków kiszonych;
- 100g ziemniaków;
- 1 jogurt naturalny;
- 4 duże marchewki;
- 2 korzenie pietruszki;
- por;
- cebula;
- seler;
- pęczek pietruszki;
- 4 ząbki czosnku;
- 8 ziarenek pieprzu;
- 4 ziarenka ziela angielskiego;
- 5 liści laurowych;
- Szczypta soli;
- Świeżo-mielony pieprz;
- Pęczek kopru do dekoracji.
Sposób przygotowania:
I: Dokładnie umyj i oczyść pierś z kurczaka;
II: Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki;
III: Ogórki kiszone opłucz pod strumieniem chłodnej wody, a następnie pokrój w kostkę;
IV: Marchew, pietruszkę oraz seler obierz ze skórki;
V: Cebulę obierz z wierzchnich warstw i pokrój w pióra. Czosnek przeciśnij przez praskę;
VI: Do wysokiego garnka przełóż: pierś z kurczaka, marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę, liście laurowe, ziarenka pieprzu, natkę pietruszki, czosnek oraz ziele angielskie. Zalej całość wodą. Kiedy bulion zacznie wrzeć, gotuj go przez około 20 minut;
VII: Wyciągnij kurczaka oraz warzywa z bulionu i pokrój składniki na mniejsze kawałki, aby następnie dodać je do bulionu;
VIII: Do zupy dodaj pokrojone ogórki i gotuj całość jeszcze przez 15-20 minut;
IX: Odlej jeden kubek zupy i wymieszaj go z jogurtem naturalnym, a następnie zabiel zupę;
X: Gotową ogórkową podawaj w towarzystwie świeżego kopru.
Podsumowanie
Tradycyjne dania mogą być nie tylko smaczne, ale także pełne zdrowia. Wystarczy przygotować je w odpowiedni sposób. Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom uda Ci się przygotować pożywny obiad dla siebie i swoich bliskich.