Tradycyjne dania w zdrowej odsłonie – część II

Wprowadzenie zdrowych zmian do swojej codzienności to ważny krok w stronę dobrego samopoczucia i długiego życia. Warto wiedzieć, ze zrównoważona dieta i systematyczna aktywność fizyczna są w stanie przyczynić się do profilaktyki licznych zaburzeń o charakterze cywilizacyjnym, w tym chorób nowotworowych oraz kardiologicznych. Niemniej jednak, podczas stosowania zaleceń zdrowej diety często tęsknimy za smakiem tradycyjnych potraw. Na szczęście znamy prosty patent na to, jak zaspokoić kubki smakowe, a przy okazji dostarczyć do organizmu szereg wartościowych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. W poniższym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw prostych przepisów na tradycyjne dania w nieco zdrowszej odsłonie.

Z tego artykułu:

  • Dowiesz się jak przyrządzić zupę grochową w nieco odchudzonej wersji;
  • Poznasz przepis na smaczne leczo zimową porą;
  • Nauczysz się przyrządzać pożywny gulasz w wersji fit.
Jak przyrządzić zupę grochową w nieco odchudzonej wersji

Tradycyjne dania –jak przyrządzić zupę grochową w nieco odchudzonej wersji?

Składniki:

Sposób przygotowania:

I: Marchew oraz seler naciowy pokrój w drobną kostkę;

II: Pokrój cebulkę w drobna kostkę i przeciśnij czosnek przez praskę. Rozgrzej masło na dnie grubego garnka, a następnie podsmaż na nim cebulkę wraz z czosnkiem;

III: Do podsmażonych warzyw dodaj marchew oraz seler. Duś całość przez około 5 minut;

IV: Do garnka dodaj: groch, liście laurowe oraz tymianek. Zalej całość gorącym bulionem i gotuj zupę przez około 30 minut;

V: Przed końcem gotowania dodaj do zupy: sól, pieprz oraz suszoną natkę pietruszki;

VI: Pokrój chleb w kostkę, a następnie wymieszaj go z oliwą z oliwek oraz ziołami prowansalskimi;

VII: Przypiecz grzanki na suchej patelni;

VIII: Gotową zupę przelej do misek i dodaj do niej ciepłe grzanki ziołowe.

Jak przyrządzić zupę grochową w nieco odchudzonej wersji?

Jak przygotować smaczne leczo zimową porą?

Składniki:

Sposób przygotowania:

I: Cebulkę posiekaj w pióra, a paprykę pokrój w cienkie paski;

II: Kiełbaskę z kurczaka pokrój w kostkę;

III: Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, a następnie dodaj pokrojoną kiełbaskę, cebulę oraz paprykę. Całość przypraw ostrą i słodką papryką;

IV: Kiedy kiełbaska wraz z warzywami się przypieką, dodaj na patelnie pomidory w puszce;

V: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: koncentrat pomidorowy, bazylię, suszoną natkę pietruszki oraz cukier trzcinowy;

VI: Dodaj pastę pomidorową do leczo i smaż całość jeszcze przez około 5 minut.

Tak przygotowane leczo możesz dodać do makaronu pełnoziarnistego lub spożywać w towarzystwie ciemnego pieczywa.

Jak przyrządzić pożywny gulasz w wersji fit?

Składniki:

  • 200 gramów mięsa z piersi indyka;
  • 1 puszka groszku zielonego;
  • 3 średniej wielkości marchewki;
  • 1 cebula żółta;
  • 1 łyżeczka kurkumy;
  • jedna łyżeczka słodkiej papryki;
  • Szczypta ostrej papryki;
  • Szczypta pieprzu;
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
  • 1 szklanka wody;
  • jedna łyżka mąki typu 2000;
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

I: Mięso z indyka pokrój w kostkę, a następnie przypraw je słodką oraz ostrą papryką;

II: Cebulę pokrój w pióra, a marchewkę w drobną kostkę;

III: Na dnie grubego garnka rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie podsmaż mięso z indyka;

IV: Kiedy mięso delikatnie się zetnie, dodaj do niego pokrojoną marchew oraz cebulę. Duś całość przez około 5 minut;

V: Do garnka dodaj około 150ml wody;

VI: Gotuj składniki przez około 10-15 minut;

VII: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, dodaj do garnka opłukany pod strumieniem zimnej wody groszek zielony;

VIII: Do składników w garnku dodaj kurkumę oraz pieprz;

IX: W niewielkiej misce wymieszaj ze sobą 100ml zimnej wody, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz mąkę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dodaj je do gulaszu;

X: Gotuj gulasz na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodaj do niego świeżą natkę pietruszki i gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.

Tak przygotowany gulasz możesz spożywać z dodatkiem ulubionej kaszy lub brązowego ryżu.

Tradycyjne dania –podsumowanie

Zrównoważona dieta jest nie tylko pełna zdrowia, ale również smaku. Wystarczy dobór odpowiednich składników, aby w kilka chwil stworzyć aromatyczny posiłek dla całej rodziny. Mamy nadzieję, że zaproponowane przez nas dania przypadną Ci do gustu. Życzymy smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.