Wprowadzenie zdrowych zmian do swojej codzienności to ważny krok w stronę dobrego samopoczucia i długiego życia. Warto wiedzieć, ze zrównoważona dieta i systematyczna aktywność fizyczna są w stanie przyczynić się do profilaktyki licznych zaburzeń o charakterze cywilizacyjnym, w tym chorób nowotworowych oraz kardiologicznych. Niemniej jednak, podczas stosowania zaleceń zdrowej diety często tęsknimy za smakiem tradycyjnych potraw. Na szczęście znamy prosty patent na to, jak zaspokoić kubki smakowe, a przy okazji dostarczyć do organizmu szereg wartościowych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. W poniższym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw prostych przepisów na tradycyjne dania w nieco zdrowszej odsłonie.
Z tego artykułu:
- Dowiesz się jak przyrządzić zupę grochową w nieco odchudzonej wersji;
- Poznasz przepis na smaczne leczo zimową porą;
- Nauczysz się przyrządzać pożywny gulasz w wersji fit.

Tradycyjne dania –jak przyrządzić zupę grochową w nieco odchudzonej wersji?
Składniki:
- 2 łyżki masła sklarowanego;
- dwie duże marchewki;
- 2 łodygi selera naciowego;
- 1 cebula żółta;
- 2 ząbki czosnku;
- Około 500 g suchego grochu;
- Około 750 ml bulionu warzywnego;
- 3 listki laurowe;
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki;
- 1 łyżeczka suszonego tymianku;
- Szczypta soli oraz pieprzu;
- 2 kawałki pieczywa razowego;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania:
I: Marchew oraz seler naciowy pokrój w drobną kostkę;
II: Pokrój cebulkę w drobna kostkę i przeciśnij czosnek przez praskę. Rozgrzej masło na dnie grubego garnka, a następnie podsmaż na nim cebulkę wraz z czosnkiem;
III: Do podsmażonych warzyw dodaj marchew oraz seler. Duś całość przez około 5 minut;
IV: Do garnka dodaj: groch, liście laurowe oraz tymianek. Zalej całość gorącym bulionem i gotuj zupę przez około 30 minut;
V: Przed końcem gotowania dodaj do zupy: sól, pieprz oraz suszoną natkę pietruszki;
VI: Pokrój chleb w kostkę, a następnie wymieszaj go z oliwą z oliwek oraz ziołami prowansalskimi;
VII: Przypiecz grzanki na suchej patelni;
VIII: Gotową zupę przelej do misek i dodaj do niej ciepłe grzanki ziołowe.

Jak przygotować smaczne leczo zimową porą?
Składniki:
- 1 kiełbaska z fileta z piersi kurczaka;
- 1 puszka pomidorów;
- jedna papryka czerwona;
- ½ papryki zielonej;
- 1 cebula czerwona;
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżeczka suszonej bazylii;
- trzy szczypty suszonej natki pietruszki;
- 1 łyżka suszonej papryki słodkiej;
- Szczypta ostrej papryki;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego.
Sposób przygotowania:
I: Cebulkę posiekaj w pióra, a paprykę pokrój w cienkie paski;
II: Kiełbaskę z kurczaka pokrój w kostkę;
III: Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, a następnie dodaj pokrojoną kiełbaskę, cebulę oraz paprykę. Całość przypraw ostrą i słodką papryką;
IV: Kiedy kiełbaska wraz z warzywami się przypieką, dodaj na patelnie pomidory w puszce;
V: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: koncentrat pomidorowy, bazylię, suszoną natkę pietruszki oraz cukier trzcinowy;
VI: Dodaj pastę pomidorową do leczo i smaż całość jeszcze przez około 5 minut.
Tak przygotowane leczo możesz dodać do makaronu pełnoziarnistego lub spożywać w towarzystwie ciemnego pieczywa.

Jak przyrządzić pożywny gulasz w wersji fit?
Składniki:
- 200 gramów mięsa z piersi indyka;
- 1 puszka groszku zielonego;
- 3 średniej wielkości marchewki;
- 1 cebula żółta;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- jedna łyżeczka słodkiej papryki;
- Szczypta ostrej papryki;
- Szczypta pieprzu;
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
- 1 szklanka wody;
- jedna łyżka mąki typu 2000;
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
I: Mięso z indyka pokrój w kostkę, a następnie przypraw je słodką oraz ostrą papryką;
II: Cebulę pokrój w pióra, a marchewkę w drobną kostkę;
III: Na dnie grubego garnka rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie podsmaż mięso z indyka;
IV: Kiedy mięso delikatnie się zetnie, dodaj do niego pokrojoną marchew oraz cebulę. Duś całość przez około 5 minut;
V: Do garnka dodaj około 150ml wody;
VI: Gotuj składniki przez około 10-15 minut;
VII: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, dodaj do garnka opłukany pod strumieniem zimnej wody groszek zielony;
VIII: Do składników w garnku dodaj kurkumę oraz pieprz;
IX: W niewielkiej misce wymieszaj ze sobą 100ml zimnej wody, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz mąkę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dodaj je do gulaszu;
X: Gotuj gulasz na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodaj do niego świeżą natkę pietruszki i gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.
Tak przygotowany gulasz możesz spożywać z dodatkiem ulubionej kaszy lub brązowego ryżu.
Tradycyjne dania –podsumowanie
Zrównoważona dieta jest nie tylko pełna zdrowia, ale również smaku. Wystarczy dobór odpowiednich składników, aby w kilka chwil stworzyć aromatyczny posiłek dla całej rodziny. Mamy nadzieję, że zaproponowane przez nas dania przypadną Ci do gustu. Życzymy smacznego!