Truskawkowy zawrót głowy, czyli truskawki lekiem na całe zło…

Sezon na truskawki w pełni! Ich orzeźwiający i słodki smak sprawia, że z chęcią sięgamy po nie w upalne dni. To także podstawowy składnik letnich ciast i deserów. Truskawki wykazują pozytywny wpływ na nasze zdrowie, mają wiele wartości odżywczych i niewiele kalorii. Zawarte w nich pektyny sprawiają, że nasz układ trawienny funkcjonuje bez zarzutów. Możesz więc spożywać je, nawet jeśli jesteś na diecie. Usiądź wygodnie, weź w dłonie garść tych owoców i poznaj wszystkie ich właściwości. Zapraszamy do lektury.

1) Truskawka – owoc o cudownych właściwościach
2) Odmiany – jak wybrać tą najlepszą?
3) Zastosowanie w kuchni
4) Zastosowanie w kosmetyce
5) Nie tylko owoce
6) Kto nie powinien ich jeść?

Truskawka – owoc o cudownych właściwościach

Truskawka – owoc o cudownych właściwościach

Z botanicznego punktu widzenia bliżej im do poziomek. Truskawki to rośliny, które nie mają wielkich wymagań glebowych i klimatycznych, łatwo adaptują się do nowych warunków. Bez większych problemów uprawiane są na całym obszarze naszego kraju. Są prawdziwą bombą witaminową. Powinny być więc spożywane zwłaszcza przez osoby cierpiące na anemię i wszelkie schorzenia związane z niedoborem witamin. Ponadto truskawki są bogate w przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy i wszelkie składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Regularne spożywanie tych owoców wpływa korzystnie na układ moczowy i poprawia trawienie. Wszystko za sprawą właściwości moczopędnych truskawek. Duże ilości pektyn dbają o regularny cykl wypróżnień. Już jedna szklanka truskawek dziennie pokrywa 120% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Obecność kwasu elagowego – silnego przeciwutleniacza – wspiera nasz układ odpornościowy i hamuje rozwój wolnych rodników. Natomiast liczne flawonoidy zawarte w truskawkach pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Co więcej, regularne spożywanie truskawek wpływa pozytywnie na ogólną kondycję organizmu i dobre samopoczucie. Nie wierzysz? Przekonaj się sam!

Odmiany truskawek – jak wybrać tą najlepszą?

Na całym świecie można wyróżnić niemal dwa tysiące różnych odmian tych owoców, a każdego roku pojawiają się nowe. Co wybrać? Kryterium wyboru powinny być przede wszystkim nasze upodobania smakowe, a także przeznaczenie owoców. Pamiętajmy, że nie każda odmiana będzie nadawała się na domowe przetwory, nie każda dobrze znosi transport. Do przygotowania konfitury, dżemu lub syropu sprawdzi się np. murzynka, lub purpuratka – odmiana truskawek o ciemnowiśniowych owocach, słodkich w smaku i bardzo soczystych. Nadaje się również do zamrażania. Najwcześniej owocują odmiany donna, daroyalne, lambada (najsłodsza odmiana dostępna na rynku), honeyoye. Te dojrzewające w pełni sezonu to polka (uniwersalna: zarówno do przetworów, jedzenia na surowo, jak i deserów), elasnte, senga sengana i sonata.

Późne odmiany to symphony oraz salsa. Zróżnicowany okres dojrzewania sprawia, że możemy cieszyć się smakiem tych owoców jeszcze dłużej. A jak rozpoznać polskie odmiany od tych zagranicznych, które mają zazwyczaj jedynie walor dekoracyjny? Wskazówką powinien być kolor owoców. Krajowe odmiany są odrobinę jaśniejsze, bardziej czerwone i o wiele mniejsze. Te zagraniczne są duże i bardziej bordo. Wybierając truskawki, niech nie zwiedzie nas ich cena. Odmiany krajowe będą nieco droższe, ale naprawdę warte swej ceny.

Zastosowanie truskawek w kuchni

Truskawki i ich zastosowanie w kuchni

Wszechstronne zastosowanie truskawek w kuchni to jeden z powodów, dla którego tak chętnie po nie sięgamy. Wyśmienicie smakują na surowo, doskonale nawadniają w upalne dni. Są niezastąpionym składnikiem dżemów, konfitur, kompotów, soków, galaretek i domowych sorbetów. Przygotujesz z ich dodatkiem również pyszny obiad. Makaron lub ryż z truskawkami i śmietaną to sprawdzony pomysł na lekki posiłek w sezonie letnim. Owoce nadają się również do mrożenia. Pamiętajmy, by truskawki myć zawsze tuż przed spożyciem. Dodatek do wody kilku kropli octu może przedłużyć ich świeżość. Nie powinny jednak być zbyt długo moczone w wodzie. Intensywny smak tych owoców sprawia, że są one chętnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym do produkcji ekstraktów smakowych i zapachowych.

Truskawki i ich zastosowanie w kosmetyce

Ze względu na dużą zawartość kwasu salicylowego, glikolowego, mlekowego i migdałowego o właściwościach złuszczających, zmniejszających przebarwienia i łagodzących zmiany trądzikowe, truskawki wykorzystywane są również w przemyśle kosmetycznym. Przygotowuje się z ich dodatkiem kremy do twarzy, maseczki, a także preparaty służące do przeprowadzania profesjonalnych zabiegów kosmetycznych. Wszystkie te produkty oparte na bazie wyciągu z truskawek wykazują działanie odżywcze, ściągające i bakteriobójcze. Zawartość witaminy C i E dodatkowo wzmacnia odporność naskórka na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych. Natomiast witamina A zwiększa elastyczność skóry i zapewnia optymalne nawilżenie. Truskawkowe kosmetyki przygotujesz z łatwością w domowym zaciszu. Wystarczy rozgnieść widelcem kilka sztuk dojrzałych owoców i dodać łyżeczkę brązowego cukru. Domowy peeling do nóg i pośladków gotowy.

Nie tylko owoce

Czy wiesz, że nie tylko owoce truskawek nadają się do jedzenia? Liście tej rośliny również są jadalne i to nie tylko po ugotowaniu, ale również na surowo. Możesz więc jeść truskawki razem z szypułkami! Zawarty w nich chlorofil wpływa korzystanie na stan naszej skóry. Napar z suszonych liści truskawek będzie natomiast wsparciem dla wątroby. Działa oczyszczająco i lekko moczopędnie. Sprawdzi się pomocniczo w anemii, stanów zapalnych i owrzodzeń jamy ustnej. Najwięcej wartości zawierają młode listki. Wystarczy ułożyć je na papierze do pieczenia i suszyć w zacienionym miejscu. Przygotowany susz należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Do przygotowania naparu potrzebne są dwie łyżeczki suszonych liści i szklanka gorącej wody. Taki napój powinno się przyjmować raz dziennie.

Kto nie powinien jeść truskawek?

Truskawki to owoce, które uchodzą za jedne z najzdrowszych, ale także najbardziej uczulających. U niektórych osób po ich spożyciu mogą pojawiać się zmiany na skórze, a także biegunka. W przypadku niepokojących objawów po spożyciu truskawek należy niezwłocznie zasięgnąć pomocy lekarza. Z uwagi na niski indeks glikemiczny, w umiarkowanych ilościach mogą być spożywane przez cukrzyków. Niska kaloryczność sprawia, że mogą po nie sięgać również osoby na diecie redukcyjnej.


Soczyste i pachnące truskawki to symbol lata. Są lepszym źródłem witaminy C niż cytrusy. Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Najwięcej wartości mają spożywane na surowo. Krajowe odmiany będą dostępne co najmniej do połowy lipca. Rozkoszujmy się więc ich smakiem, póki jest na to czas.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.