Cynamon, to aromatyczna przyprawa, która przypomina nam magię Świąt i zapach gorącego grzańca pitego w zimowe wieczory… Cheap Jerseys from chinaCo cynamon ma w sobie takiego urzekającego i czego o nim nie wiemy?
Cynamon to popularna przyprawa dodawana do ciast, deserów, przetworów owocowych, która nadaje daniom charakterystyczny korzenny smak, przenosząc w rejony Indii. Powstaje przez wysuszenie kory drzewa o egzotycznej nazwie Cinnamomum verum. Był on wykorzystany już przed wiekami np.wholesale nfl jerseys from china w medycynie chińskiej, która odkryła jego lecznicze właściwości. To właśnie Chińczycy stosowali go w walce z przeziębieniami, biegunkami, a nawet objawami bolesnych miesiączek. Cynamon wykazywał też właściwości rozgrzewające organizm, przez co wykorzystywano go do poprawy krążenia.
W czym tkwi moc cynamonu?
-Cynamon jest źródłem wapnia, żelaza i manganu.
-Dostarcza błonnika pokarmowego
-Wspomaga regulację kwasów żołądkowych i poziomu cukru we krwi
-Ułatwia dopływ krwi do mózgu, dzięki czemu szare komórki są lepiej dotlenione
-Wspomaga walkę z drożdżakami
-Oczyszcza organizm poprzez poprawę przemiany materii, regulację pracy nerek i układu pokarmowego
– Prowadzone są stale badania na temat wpływu cynamonu na poziom cukru we krwi
Kuchnia cynamonowa
Cynamon jest przyprawą, która w Polsce zagościła już na dobre. Stosowany jest, jako dodatek do ciast, owoców, deserów, kawy, czekolady, idealnie komponuje się z jabłkami i gruszkami. Co ciekawe cynamon wchodzi w skład innych przypraw, takich jak curry i garam masali. Jest przyprawą charakterystyczną dla kuchni Bliskiego Wschodu.
Cynamon jest przyprawą na tyle uniwersalną, że powinniśmy sięgać po niego nie tylko w okresie zimowym. Bez trudu można urozmaicić letnie desery nutką korzennego aromatu.
Dziś proponujemy do wypróbowania przepis na lody cynamonowe!
Lody cynamonowe
Składniki:
2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1 szklanka pełnego mleka,
¾ szklanki cukru,
½ łyżeczki soli,
2 szklanki gęstej śmietany (np. kremówki),
6 żółtek
Przygotowanie:
Cynamon wysyp na małą, suchą patelnię i podgrzej na lekkim ogniu. Poruszaj patelnią do momentu, aż cynamon zacznie pachnieć. Zdejmij go z ognia (zbyt długie trzymanie cynamonu na patelni sprawi, że się przypali). W rondelku umieszczonym na średnim ogniu podgrzej mleko wymieszane z cukrem, solą, cynamonem i 1 szklanką śmietany. Cały czas mieszaj całość do czasu, aż cynamon całkowicie połączy się z mlekiem i śmietaną. Gdy mieszanka mleczka jest już ciepła, włóż jedną miskę do drugiej, wypełnionej lodem. Wlej do schładzanej miski kolejną szklankę śmietany, a na wierzchu umieść gęste sitko.W osobnej miseczce rozbełtaj żółtka. Powoli wlej do nich ciepłe mleko z cynamonem, ciągle mieszając, żeby żółtka się nie ścięły. Gotową miksturę przelej z powrotem do rondelka. Rondel podgrzewaj na średnim ogniu. Podgrzewaj miksturę cały czas mieszając łyżką i zbierając resztki kremu ze ścianek rondla. Gdy stanie się na tyle gęsty, że pokryje łyżkę nie ściekając z niej, zdejmij rondel z ognia. Wlej krem przez sitko do schłodzonej śmietany. Mieszaj całość w kąpieli lodowej do momentu, aż ostygnie.
Lody należy włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie przełóż je do maszyny do robienia lodów i kręć według instrukcji. Gotowe lody włóż do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie będą się nadawać do spożycia.