Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne minerały, witaminy i błonnik.Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek. 100 g ugotowanej kaszy manny pokrywa niemal całkowicie dzienne zapotrzebowanie na węglowodany.
W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.
Kasza w szczególności polecana dla:
- cierpiących na choroby serca
- osoby mające problemy z niedoborem żelaza (kasza posiada go bardzo dużo)
- diabetyków, kasza zawiera dużo skrobi, która stopniowo podnosi poziom glukozy we krwi
- dzieci i kobiety w ciąży
Warto też wiedzieć, że kasze to bogactwo błonnika, który reguluje pracę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczu. Pęczniejąc w żołądku, syci na dłużej. Pomaga przy zaparciach i kłopotach z trawieniem. Najwięcej go w kaszach gruboziarnistych. Prawie nie ma w nich tłuszczu, dlatego zwłaszcza te grube są niezastąpione w dietach odchudzających.
I tak na przykład kasza gryczana pobudza przemianę materii, jest idealna dla osób odchudzających się. Dzięki składowi działa przeciwnowotworowo i przeciwbakteryjnie, wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga odporność organizmu oraz reguluje gospodarkę hormonalną.
Kasza jaglana zawiera sporo żelaza, krzemu, lecytyny i lignin. Poprawia odporność, utrzymuje w dobrej formie włosy, skórę i paznokcie, chroni przed udarem i stłuszczeniem wątroby.
Kasza jęczmienna stanowi 70 proc. produkcji kasz, produkowana jest z ziarna jęczmienia. Dzięki zawartości fitozwiązków oraz βglukanu obniża poziom złego cholesterolu. Dodatkowo działa przeciwalergicznie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie, przeciwnowotworowo oraz przeciwzapalnie.
Kasza kuskus jest lekkostrawna i sycąca, zawiera sporą ilość białka.
Kasza manna jest lekkostrawna, zalecana małym dzieciom oraz osobom z chorobami układu pokarmowego, np. wrzodami.
Kasza owsiana jest dobrym źródłem błonnika i składników mineralnych. Zawiera βglukan, który m.in. pomaga w zaparciach.
Rodzaj kaszy to nie wszystko, mamy do wyboru również kasze grube, drobne, prażone, a także kasze w plastikowych woreczkach lub bez nich. Tutaj wybór nie jest trudny. Przede wszystkim, czym kasza grubsza, tym korzystniejsza (dla zdrowej osoby), zawiera bowiem składniki z warstwy aleuronowej (m.in. witaminy, składniki mineralne, białka). Nie wybieraj kaszy prażonej – obróbka termiczna powoduje zmniejszenie ilości wrażliwych składników, np. przeciwutleniaczy oraz tej w woreczkach – po co gotować jedzenie z folią?
Większość powyżej wymienionych kasz można znaleźć na http://www.cosdlazdrowia.pl/