Nie ma wątpliwości, że tegoroczne Święta Bożego Narodzenia będą absolutnie wyjątkowe. Mimo, iż domowe przyjęcia będą odbywać się w nieco mniejszym składzie, na naszych stołach nie powinno zabraknąć wigilijnych przysmaków. Niestety, nie każdy z nas może pozwolić sobie na kawałek smażonego karpia w towarzystwie kapusty z grzybami. Dla wszystkich osób, które zmuszone są przestrzegać zaleceń diety lekkostrawnej przygotowaliśmy krótki poradnik, z którym łatwiej będzie nam przygotować łatwostrawne święta. Jak przyrządzić lekką zupę z buraków? I czy pieczona ryba może być smaczna? Odpowiedzi na te pytania oraz garści inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu! Wigilia w lekkostrawnym stylu – może okazać się strzałem w dziesiątkę.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Na czym polega i dla kogo przeznaczona jest dieta łatwostrawna;
- Jakich produktów należy unikać podczas przestrzegania zaleceń diety lekkostrawnej;
- Wigilia w lekkostrawnym stylu -garść przepisów: lekkostrawna zupa z buraków;
- Smaczna ryba w łatwostrawnej wersji;
- Jak przygotować łatwostrawny budyń o świątecznym aromacie.
Na czym polega i dla kogo przeznaczona jest dieta łatwostrawna?
Dieta lekkostrawna (nazywana także dietą łatwostrawną) stanowi modyfikację zdrowych zasad żywienia, polegającą na doborze odpowiednich produktów spożywczych, jak również technik kulinarnych. Niniejsza dieta zalecana jest w przebiegu zaburzeń układu pokarmowego. Między innymi:
- W chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy;
- Przy stanach zapalnych błony śluzowej żołądka;
- W przypadku wysokiej gorączki;
- Podczas rekonwalescencji po niedawno przebytym zabiegu operacyjnym;
- W wieku starszym.
Celem diety lekkostrawnej jest odciążenie przewodu pokarmowego poprzez ułatwienie procesów trawiennych oraz procesów wchłaniania składników odżywczych. Dzięki temu, możliwe staje się osiągnięcie poprawy stanu zdrowia pacjenta. Wśród najważniejszych zaleceń diety łatwostrawnej wyróżnia się spożywanie różnorodnych posiłków o stałych porach, jak również spożywanie posiłków w odpowiedniej (letniej) temperaturze. Ponadto, osoby przestrzegające niniejszych zaleceń powinny unikać smażenia, jak również stosowania ostrych przypraw i spożywania alkoholu.
Wigilia w lekkostrawnym stylu – jakich produktów należy unikać?
Podczas przestrzegania zaleceń diety lekkostrawnej należy unikać spożywania szerokiej grupy produktów spożywczych, w tym: wszelkich orzechów, nasion i pestek, pieczywa oraz makaronów pełnoziarnistych, tłustego mięsa, podrobów, tłustych serów, śmietany, słodyczy, jak również niektórych warzyw (np. papryki, cebuli, kapusty, czosnku, rzodkiewki, ogórka, kukurydzy) i owoców (np. śliwek, gruszek, agrestu, czereśni i wszelkich suszonych owoców).
Wigilia w lekkostrawnym stylu – garść przepisów.
Jak przygotować lekkostrawną zupę z buraków?
Składniki:
- 3-4 buraki;
- 2 marchewki;
- ½ selera;
- Około 1000ml bulionu warzywnego;
- 1 łyżka oleju rzepakowego;
- Sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
I: Ugotuj buraki oraz marchew i seler;
II: Ugotowane warzywa pokrój na mniejsze kawałki;
III: Rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego na patelni i podsmaż delikatnie warzywa;
IV: Warzywa dodaj do bulionu i gotuj całość przez krótką chwilę;
V: Przed końcem gotowania dodaj do zupy przyprawy oraz świeżą natkę pietruszki;
VI: Gotową zupę zmiksuj na gładki krem.
Jak przyrządzić smaczną rybę w łatwostrawnej wersji?
Składniki:
- 120g fileta z dorsza;
- 40g startej marchewki;
- 40g startego selera;
- 2 łyżki masła klarowanego;
- 1 łyżeczka lubczyku;
- Sól i pieprz do smaku;
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
I: Naczynie żaroodporne posmaruj masłem klarowanym;
II: Filet z dorsza pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przypraw solą i pieprzem;
III: Dorsza ułóż na dnie naczynia żaroodpornego;
IV: Startą marchewkę oraz seler połącz z lubczykiem i natką pietruszki;
V: Przykryj rybę tartymi warzywami;
VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim rybę przez około 30-40 minut.
Jak przygotować łatwostrawny budyń o świątecznym aromacie?
- 2 szklanki mleka;
- 2 żółtka;
- 3 łyżki cukru waniliowego;
- 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej;
- 1 łyżka masła klarowanego;
- 2 mandarynki;
- Szczypta cynamonu do dekoracji.
Sposób przygotowania:
I: Do garnuszka wlej jedną szklankę mleka i podgrzewaj ją przez krótką chwilę jednocześnie mieszając;
II: Do mleka dodaj żółtka oraz cukier waniliowy i masło, cały czas energicznie mieszając;
III: Pozostałą część mleka wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną;
IV: Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować dodaj do niego mleko z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;
V: Mieszaj budyń tak długo, aż przybierze jednolitą masę;
VI: Podany budyń przelej do pucharków, posyp go odrobiną cynamonu i udekoruj mandarynką.
Wigilia w lekkostrawnym stylu – Podsumowanie
Dieta lekkostrawna może być smaczna. Niemniej jednak, co najważniejsze, w wielu przypadkach jest ona niezbędna dla przywrócenia nam dobrego zdrowia i samopoczucia. Dlatego też, jeśli istnieją ku temu wyraźne wskazania, zaleceń diety łatwostrawnej powinniśmy przestrzegać również w okresie świątecznym.