Jeżeli Ciebie też przeraża myśl o zastawionym stole do granic możliwości pysznymi, pięknie pachnącymi, ale bardzo kalorycznymi potrawami, przeczytaj koniecznie do końca. Chciałbyś uniknąć zbędnych kalorii pochłanianych w wigilijny wieczór? Nie martw się, jest na to sposób! 🙂
- Pulpety z karpia
Składniki:
- 500g filetów z karpia
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka skórki z cytryny
- 1 łyżka kaszy manny
- sól himalajska
- pieprz czarny
- 2 ½ litra wywaru z włoszczyzny
- 12 g agaru
Wykonanie:
- Namocz w wodzie bułkę, po czym dobrze ją odciśnij.
- Zmiel filety z karpia z bułką, cebulą i czosnkiem.
- Dodaj jajko, kaszę, zioła, przyprawy. Dokładnie wymieszaj i formuj małe kuleczki, a następnie gotuj je w wywarze 1 ½ litra.
- Ugotowane pulpeciki wyłóż na półmisek, ozdób marchewką, pietruszką i natką pietruszki.
- Agar zalej 3 łyżkami gorącej wody, wymieszaj dokładnie i dodaj do 3 szklanek wywary z włoszczyzny. Ogrzej do całkowitego rozpuszczenia, wystudź i zalej pulpeciki z karpia.
- Karp pieczony z pieczarkami
Składniki:
- 1 kg karpia
- 8 pieczarek
- olej kokosowy (do wysmarowania naczynia)
- 1 cebula
- 8 małych ziemniaczków
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz cytrynowy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz czarny
- sól himalajska
- czosnek mielony
Wykonanie:
- Rybę umyj, oczyść i osusz. Skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawami.
- Drobno posiekaj cebulę i pokrój pieczarki i ziemniaki w plastry.
- Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem kokosowym. Ułóż karpia w naczynia, obłóż pieczarkami, cebulą i ziemniakami. Posól.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40minut, co jakiś czas podlewając sosem, który wytwarza się podczas pieczenia.
- Po wyjęciu posyp natką pietruszki i podawaj.
- Sernik na bananowym spodzie
Składniki:
- 1 kg naturalnego serka homogenizowanego
- 1 szklanka otrębów owsianych
- 3 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 4 łyżeczki agaru
- 250 g żurawiny suszonej
- 300 ml jogurtu naturalnego
- laska wanilii
- rodzynki
- daktyle
- żurawina
- 1 galaretka
- 6 łyżek ksylitolu
Wykonanie:
- Rozgnieć widelcem banany. Dodaj jajko i otręby, po czym dobrze wymieszaj.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Kiedy to zrobisz, przelej do niej masę.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15 minut, do momentu aż spód się zrumieni.
- Agar rozpuść w małej ilości gorącej wody.
- żurawinę zmiksuj blenderem, a następnie dodaj do niej 1/2kg serka homogenizowanego, 3 łyżkami ksylitolu i przestudzonym agarem. Wstaw do lodówki na 1 godzinę, aż stężeje.
- Pozostałą część agaru rozpuść w gorącej wodzie. ½ kg serka, jogurt naturalny i laskę wanilii i 3 łyżki ksylitolu przełóż do tortownicy – wcześniej dobrze wymieszane. Wstaw do lodówki na 1 godzinę, żeby stężało.
- Galaretkę przygotuj w tradycyjny sposób,według instrukcji na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, przelej ją na masę serową, po czym na wierz wsyp pozostałe bakalie. Odstaw do lodówki i poczekaj do całkowitego stężenia.
życzymy wesołych, spokojnych, rodzinnych świąt! I smacznego 🙂