Wigilijne dania w wersji “light”!

Jeżeli Ciebie też przeraża myśl o zastawionym stole do granic możliwości pysznymi, pięknie pachnącymi, ale bardzo kalorycznymi potrawami, przeczytaj koniecznie do końca. Chciałbyś uniknąć zbędnych kalorii pochłanianych w wigilijny wieczór? Nie martw się, jest na to sposób! 🙂

sernik-na-zimno-z-galaretka-z-musem
  • Pulpety z karpia

Składniki:

  • 500g filetów z karpia
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżka kaszy manny
  • sól himalajska
  • pieprz czarny
  • 2 ½ litra wywaru z włoszczyzny
  • 12 g agaru

Wykonanie:

  • Namocz w wodzie bułkę, po czym dobrze ją odciśnij.
  • Zmiel filety z karpia z bułką, cebulą i czosnkiem.
  • Dodaj jajko, kaszę, zioła, przyprawy. Dokładnie wymieszaj i formuj małe kuleczki, a następnie gotuj je w wywarze 1 ½ litra.
  • Ugotowane pulpeciki wyłóż na półmisek, ozdób marchewką, pietruszką i natką pietruszki.
  • Agar zalej 3 łyżkami gorącej wody, wymieszaj dokładnie i dodaj do 3 szklanek wywary z włoszczyzny. Ogrzej do całkowitego rozpuszczenia, wystudź i zalej pulpeciki z karpia.
  1. Karp pieczony z pieczarkami

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 8 pieczarek
  • olej kokosowy (do wysmarowania naczynia)
  • 1 cebula
  • 8 małych ziemniaczków
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz cytrynowy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz czarny
  • sól himalajska
  • czosnek mielony
karp

Wykonanie:

  • Rybę umyj, oczyść i osusz. Skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawami.
  • Drobno posiekaj cebulę i pokrój pieczarki i ziemniaki w plastry.
  • Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem kokosowym. Ułóż karpia w naczynia, obłóż pieczarkami, cebulą i ziemniakami. Posól.
  • Piecz w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40minut, co jakiś czas podlewając sosem, który wytwarza się podczas pieczenia.
  • Po wyjęciu posyp natką pietruszki i podawaj.
  1.  Sernik na bananowym spodzie

Składniki:

  • 1 kg naturalnego serka homogenizowanego
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki agaru
  • 250 g żurawiny suszonej
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • laska wanilii
  • rodzynki
  • daktyle
  • żurawina
  • 1 galaretka
  • 6 łyżek ksylitolu

Wykonanie:

  • Rozgnieć widelcem banany. Dodaj jajko i otręby, po czym dobrze wymieszaj.
  • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Kiedy to zrobisz, przelej do niej masę.
  • Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15 minut, do momentu aż spód się zrumieni.
  • Agar rozpuść w małej ilości gorącej wody.
  • żurawinę zmiksuj blenderem, a następnie dodaj do niej 1/2kg serka homogenizowanego, 3 łyżkami ksylitolu i przestudzonym agarem. Wstaw do lodówki na 1 godzinę, aż stężeje.
  • Pozostałą część agaru rozpuść w gorącej wodzie. ½ kg serka, jogurt naturalny i laskę wanilii i 3 łyżki ksylitolu przełóż do tortownicy – wcześniej dobrze wymieszane. Wstaw do lodówki na 1 godzinę, żeby stężało.
  • Galaretkę przygotuj w tradycyjny sposób,według instrukcji na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, przelej ją na masę serową, po czym na wierz wsyp pozostałe bakalie. Odstaw do lodówki i poczekaj do całkowitego stężenia.

życzymy wesołych, spokojnych, rodzinnych świąt! I smacznego 🙂

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.