Witamina B12 jest związkiem, który wywiera wpływ na pracę układu nerwowego, podnosi odporność człowieka na stres, chroni przed anemią, wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego i pokarmowego. Naturalnie witamina B12 występuje w mięsie i produktach zwierzęcych. Na jej niedobory cierpią często wegetarianie i weganie oraz kobiety w ciąży, u których zwiększa się zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Niedobory witaminy B12 wynikają z jej niedostatecznego spożycia lub nieprawidłowej absorpcji.
Niedobór witaminy B12 skutkuje pojawieniem się aft, długotrwałym uczuciem zmęczenia, brakiem energii i osłabieniem. Jest również przyczyną niedokrwistości.
Zadania witamin z grupy B
- biorą udział w produkcji czerwonych krwinek
- pobudzają apetyt
- wspierają układ nerwowy
- umożliwiają syntezę szpiku kostnego
- zapewniają równowagę psychiczną
Komu polecana jest suplementacja witaminą B12?
- wegetarianom i weganom
- osobom niedożywionym
- chorym na anemię
- osobom narażonym na długotrwały stres
Zastosowanie witaminy B12
Spożywać 1 tabletkę dziennie. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników.