Wakacje dobiegły końca, a wraz z rozpoczęciem września znacznemu ochłodzeniu uległa temperatura za oknami. Przepełnione deszczem dni i panujące dookoła nas szkodliwe wirusy i bakterie sprawiają, iż nasza odporność wystawiona jest na ciężką próbę. Jak więc skutecznie ochronić swoje zdrowie w sezonie grypy i przeziębienia? I dlaczego witamina C jest tak ważna dla naszego zdrowia? Odpowiedzi na te pytania oraz najważniejsze kwestie związane z zagadnieniem naszej odporności, zostaną opisane w dalszej części tekstu.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak witamina C wpływa na naszą odporność oraz zdrowie;
- Jakie mogą być skutki niedoboru witaminy C;
- Jakie mogą być skutki nadmiaru witaminy C;
- W jakich produktach znajdziemy najwięcej witaminy C;
- Jak skutecznie wspierać naszą odporność w okresie grypy i przeziębienia.
Jak witamina C wpływa na naszą odporność oraz zdrowie?
Witamina C znajduje szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym. Nic w tym dziwnego, w końcu witamina ta jest niezbędna dla zachowania przez nas zdrowia i dobrego samopoczucia. Zgodnie z zaleceniami specjalistów z Polskiego Instytutu Żywności i Żywienia, zapotrzebowanie na kwas askorbinowy u dorosłych mężczyzn wynosi około 90 mg na dobę. Kobiety potrzebują około 75mg witaminy C dziennie, a dzieci około 40-50 mg. Niniejszy związek chemiczny odpowiedzialny jest za wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Odpowiada między innymi za:
- Przyspieszanie procesów gojenia się ran oraz zmniejszanie intensywności krwawień;
- Uszczelnianie naczyń krwionośnych;
- Spowolnianie procesów starzenia się skóry;
- Obniżanie poziomu cholesterolu we krwi;
- Zmniejszanie ryzyka występowania niektórych chorób nowotworowych w przyszłości;
- Regulację procesów wpływających na pochłanianie chorobotwórczych drobnoustrojów.
Niemniej jednak, witamina C najbardziej zanana jest ze swojego dobroczynnego wpływu na odporność człowieka. I chociaż w 2007 roku, mit na temat właściwości wspierających proces leczenia przeziębienia został obalony, potwierdzono, iż wprowadzenie niniejszej witaminy do zdrowej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może wpływać na zmniejszenie naszej podatności na szkodliwe działanie wirusów i bakterii. Dlatego też, przyjmowanie odpowiednich ilości witaminy C, wraz z codzienną dietą, może wspierać naszą odporność.
Jakie mogą być skutki niedoboru witaminy C?
Niedobór witaminy C może wywierać poważne konsekwencje dla naszego organizmu. Miedzy innymi, może przyczynić się on do osłabienia naczyń włosowatych, jak również doprowadzić do rozwoju niedokrwistości. Wśród innych objawów związanych z niedoborem niniejszej witaminy w organizmie człowieka, możemy wyróżnić:
- Uczucie przewlekłego zmęczenia i zmniejszenie tolerancji na wysiłek fizyczny;
- Osłabienie apetytu, a przy tym utratę masy ciała;
- Zwiększenie skłonności do występowania siniaków, nawet na skutek delikatnych uderzeń;
- Krwawienia, jak również wyraźne rozpulchnienie dziąseł;
- Wyraźne trudności związane z procesem gojenia się ran;
- Przewlekłe i nieuzasadnione występowaniem innych chorób, bóle w okolicach mięśni i stawów.
Warto również wiedzieć, iż zapotrzebowanie na witaminę C może wzrastać na skutek długotrwałego wysiłku fizycznego, szczególnie w przypadku kobiet w ciąży oraz karmiących piersią, w przypadku osób starszych, jak również w przebiegu istotnych zaburzeń czynności jelit.
Jakie mogą być skutki nadmiaru witaminy C?
Nie tylko niedobór, ale również nadmiar witaminy C, wywołuje negatywne konsekwencje dla organizmu człowieka. Okazuje się, iż jej przedawkowanie może doprowadzić do zaburzeń czynności układu pokarmowego, wśród których wyróżniamy: silne bóle brzucha, biegunki, nudności, a nawet wymioty. Warto również wiedzieć, że przekroczenia dawki 1000mg witaminy C na dobę przez dorosłego człowieka, może doprowadzić do zaburzeń czynności układu moczowego, w tym do powstania kamieni nerkowych.
W jakich produktach znajdziemy najwięcej witaminy C?
Witamina C występuje w większości dobrze nam znanych świeżych warzyw i owoców. Jednakże, wbrew pozorom to nie owoce cytrusowe są jej najlepszym źródłem. Witaminę C w wysokiej dawce możemy znaleźć w:
- Aceroli;
- Owocach dzikiej róży;
- Papryce;
- Brukselce;
- Brokułach;
- Truskawkach;
- Czarnych porzeczkach;
- Natce pietruszki;
- Kalarepie; oraz
- Szpinaku.
Należy jednak pamiętać, że aby przyswoić jak największą dawkę witamin pochodzących z powyższych warzyw i owoców, należy spożywać je w formie surowej.
Jak skutecznie wspierać naszą odporność w okresie grypy i przeziębienia?
Chociaż witamina C może skutecznie wesprzeć naszą odporność przed występowaniem licznych chorób, istnieją również inne metody, dzięki którym zmniejszymy ryzyko zachorowania na grypę i przeziębienie.
Po pierwsze: Każdego dnia powinniśmy przestrzegać zasad zdrowej diety i spożywać duże ilości warzyw i owoców;
Po drugie: Przynajmniej 5 razy w tygodniu powinniśmy przeznaczyć minimum 40 minut na wybraną aktywność fizyczną;
Po trzecie: Przynajmniej raz na okres dwóch lat powinniśmy pamiętać o wykonywaniu podstawowych badań profilaktycznych;
Po czwarte: Każdego dnia powinniśmy ubierać się adekwatne do warunków pogodowych;
Po piąte: W celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na grypę i/lub przeziębienie, powinniśmy przestrzegać podstawowych zasad higieny i często myć ręce.
Podsumowanie
Zbliżający się sezon grypy i przeziębienia stanowi spore wyzwanie dla naszej odporności. Dlatego też, powinniśmy zapewnić jej jak najlepsze wsparcie. W tym celu, warto przestrzegać wszystkich powyższych zasad, jak również zadbać o odpowiednią suplementację witaminy C.