Witamina C to jedna z najbardziej potrzebnych witamin w naszym organizmie. Pełni ona bardzo ważną rolę, wpływa bowiem na prawidłowe działanie układu odpornościowego. Niedobór witaminy C objawia się dopiero po jakimś czasie. Jego objawy to osłabienie, zmęczenie, utrata apetytu, ból stawów, większa podatność na zakażenia drobnoustrojami czy tendencja do krwawień, witamina C działa bowiem uszczelniająco na naczynia krwionośne. Ważne jest więc dostarczanie jej do organizmu, np. w postaci odpowiedniej diety. Warto znać produkty bogate w witaminę C.
Największą ilość witaminy C zawierają świeże owoce. Spośród wszystkich owoców największa ilość tej witaminy znajduje się w owocach cytrusowych. Należy jednak pamiętać, że są one również silnymi alergenami. Szczególnie należy zwrócić na to uwagę u kobiet ciężarnych.
Rola witaminy C w organizmie
-podnoszenie odporności organizmu,
-uczestnictwo procesie przemiany materii (przenoszenie elektronów)
-współuczestnictwo w syntezie kolagenu (dzięki temu rany szybciej się goją, a kości szybciej zrastają)
-współdziałanie w procesie regeneracji witaminy E,
-działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne w odniesieniu do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych
-przeciwdziałanie procesowi utleniania wywołanemu przez wolne rodniki
-uczestnictwo w wytwarzaniu czerwonych krwinek
Skutki niedoboru witaminy C
-osłabiona odporność
-apatia, zmęczenie, brak apetytu, bóle mięśniowe
-obrzęki i krwawienie z dziąseł – tzw. szkorbut (gnilec)
-zwiększona łamliwość kości i wolniejsze gojenie się ran
-nieprawidłowości w przemianie kwasów tłuszczowych
Produkty zawierające najwięcej witaminy C
-dzika róża-to popularna roślina, ale nie potrafimy do końca wykorzystać jej wyjątkowych właściwości. A szkoda, bo to nasz zdecydowany rekordzista pod względem zawartości witaminy C! Owoce dzikiej róży zawierają jej 10 razy więcej niż czarne porzeczki. W 100 g znajdziemy aż 1800 mg tej substancji.Sok z dzikiej róży dostępny na:
http://www.cosdlazdrowia.pl/
-czarna porzeczka-jest bogatym źródłem witaminy C.Czasami ta wartość dochodzi nawet do 400 mg, przeciętnie zaś wynosi 180 mg. Ponadto ma w sobie witaminy z grupy B, prowitaminę A, kwas foliowy oraz sole mineralne – szczególnie potas, żelazo, wapń, magnez oraz rzadkie mikroelementy – mangan, bor i jod
-natka pietruszki-powinniśmy jeść przynajmniej jedną łyżkę natki dziennie, oczywiście świeżo posiekanej. Tak zapewnimy organizmowi połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ten aromatyczny dodatek do potraw zawiera 178 mg tej substancji w 100 g. Ma także wiele innych dobroczynnych właściwości. Poprawia przemianę materii i trawienie, łagodzi dolegliwości menstruacyjne i cellulit
-rokitnik-owoce rokitnika są jednymi z najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy. Mają przy tym duże ilości witaminy C. Jej zawartość różni się nie tylko w zależności od gatunku, ale także od miejsca występowania danej rośliny. Te, które rosną na wydmach mórz europejskich zwierają 120-315 mg/100g, podczas gdy występujące na obszarach gór środkowej Europy 405-1100 mg/100g kwasu askorbinowego.Sok z rokitnika również dostępny na:
http://www.cosdlazdrowia.pl/
-chrzan-chrzan plasuje się tuż za czosnkiem i cebulą pod względem zawartości fitoncydów – naturalnych substancji bakteriobójczych. Mało, kto jednak wie, że 100 g chrzanu to jedynie 74 kcal i kwintesencja witaminy C-114mg
-brukselka-warto przekonać się do tej rośliny, która jest efektem krzyżówki jarmużu z kapustą. Ma dużą wartość odżywczą m.in. z powodu sporej ilości witaminy C (94 mg/100g) i beta- karotenu
-acerola, zwana również wiśnią z Barbados, jest rekordzistką pod względem zawartości witaminy C. Jeden owoc aceroli ważący 4,5 g ma tyle witaminy C co kilogram cytryn. Jedna mała szklanka (180 ml) soku z aceroli może zawierać tyle witaminy C co 14 litrów soku pomarańczowego.Acerola jest dostępna na
http://www.cosdlazdrowia.pl/
Najlepiej jest zapobiegać niedoborowi niż później leczyć i zażywać specyfiki farmakologiczne! 🙂
Włączajcie do swojej diety więcej produktów, które zawierają witaminę C!