Możecie być tym zaskoczeni ale witamina D jest zupełnie inna od większości innych witamin.
Właściwie jest to hormon-hormon steroidowy, który jest produkowany z cholesterolu gdy skóra jest wystawiona na promienie słoneczne.
Z tego powodu witamina D często jest określana jako witamina „słońca”.
Jednak często ekspozycja na słońce jest niewystarczające w naszych czasach i aby utrzymać właściwy poziom witaminy D ludzie powinni spożywać więcej żywności która zawiera witaminę D lub suplementy.Jest to bardzo ważne ponieważ witamina D jest absolutnie niezbędna dla dobrego zdrowia.
Czym jest witamina D?
Witaminy D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K), co oznacza że rozpuszcza się w oleju lub tłuszczu i możne być magazynowana w organizmie.
Tak naprawdę są dwie główne formy występujące w diecie
Witamina D3 (cholekalcyferol): Występuje w niektórych pokarmach zwierzęcych, takich jak tłuste ryby i żółtka jaj.
Witamina D2 (ergokalcyferol): Występuje w rzadko spotykanych grzybach.
Jakie funkcje ma witamina D w organizmie?
Powszechnie wiadomo że witamina D ma wpływ na różne komórki związane ze zdrowiem kości, na przykład zwiększa absorpcje wapnia i fosforu w komórach jelita.
Ostatnie odkrycia naukowe wykazały że witamina D jest zaangażowany w dużo więcej procesów, w tym prawidłowe działanie układu odpornościowego i ochrony przed nowotworami.
Światło słoneczne jest najlepszym sposobem na podniesienie poziomu witaminy D
Witamina D może być wytwarzane z cholesterolu w skórze gdy jest ona wystawiona na promienie słoneczne. Promieniowanie ultrafioletowe B (UVB) z promieni słońca dostarczenie energii potrzebnej do wystąpienia tej reakcji.Należy pamiętać że trzeba wystawiać na słońce jak największą powierzchnie swojego ciała. Jeśli wystawimy jedynie twarz i ręce produkcja witaminy D będzie niewystarczająca.
Również oddzielenie się od słońca szkłem lub stosowanie jakiejkolwiek ochrony przeciwsłonecznej, sprawi że będziemy produkować mniej witaminy D, lub wcale.
To sprawia że do korzystania z ochrony przeciwsłonecznej przed rakiem skóry jest bardzo wątpliwe. Używanie ochrony przeciwsłonecznej może prowadzić do niedoboru witaminy D, co z kolei prowadzi do innych chorób.
eśli planujemy dłuższy pobyt na słońcu warto rozważyć opalanie bez ochrony przeciwsłonecznej przez pierwsze 10-30 minut (w zależności od wrażliwości na słońce), a następnie zastosować ją przed wystąpieniem oparzeń słonecznych.
Witamina D zostaje przechowana w organizmie przez dosyć długi czas, nawet kilka tygodni, więc powinno wystarczyć okazjonalne wystawianie się na promieniowanie słoneczne żeby utrzymać odpowiedni poziom witaminy D w krwi.
Witamina D w żywności:
Żywność: IU porcji
Miecznik, gotowany, 84 g 566
Olej z wątroby dorsza, 1 łyżeczka 480
Łosoś (nerka), gotowana, 84 g 447
Tuńczyk w puszkach w wodzie, 84g 154
Wątroba wołowa, gotowana, 84g 42
Jajko, 1 duże 41
Ser szwajcarski, 28 gram 6
IU = jednostka międzynarodowe aktywności lub efektu substancji biologicznie czynnych.
Korzyści zdrowotne wynikające z zapewnienia odpowiedniego poziomu witaminy D
-osteoporoza i złamania kości: Wyższe dawki witaminy D mogą pomóc w zapobieganiu osteoporozy i złamań kości u osób w podeszłym wieku
-siła: suplementacja witaminy D może zwiększyć siłę fizyczną w obu parach kończyn górnych i dolnych
-rak:witamina D może pomóc w zapobieganiu raka. W jednym badaniu wykazano że dawka 1100 IU dziennie, wraz z wapniem, zmniejszyła ryzyka wystąpienia raka o 60%
-depresja: badania wykazały że witamina D powoduje łagodną redukcję nasilenia objawów u osób z depresją
-cukrzyca typu 1: w jednym z badań stwierdzono że dawka 2000 IU witaminy D dziennie u niemowląt zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1 o 78%
-śmiertelność: Niektóre badania wykazały że suplementacja witaminy D zmniejsza ryzyko śmierci podczas pobytu w szpitalach, badaniach i diagnozowaniu lekarskim co oznacza że może pomóc żyć dłużej.
Witaminę D możecie zakupić też na naszej stronie http://www.cosdlazdrowia.pl/